Raj za gurmane i grad u kojem zabava nikad ne prestaje

Radiosarajevo.ba
Raj za gurmane i grad u kojem zabava nikad ne prestaje
/ Foto: Grad Lyon
Jedan od devet gradova u Francuskoj koji će ove godine ugostiti utakmice evropskog prvesntva jeste i Lyon.

U Lyonu živi skoro pola miliona ljudi, a smješten je u regiji Rhone-Alpes-Auvergne.

Lyon su osnovali Rimljani u prvom vijeku nove ere, a grad je poznat po važnoj ulozi koju je imao u razvoju i rastu politike i religije diljem Evrope. Nekad se zvao Lugdunum, njegovog biskupa su prozvali Nadbiskupom svih Gala, a nekoliko papa je krunisano u ovom gradu.

Tokom Srednjeg vijeka, u gradu je cvjetala trgovinska razmjena u začinima i svila, a tokom stoljeća razvio je reputaciju gastronomske prijestolnice Francuske. Za njega kažu i da je grad u kojem zabava nikad ne prestaje.

Također, zbog jedinstvene arhitekture i uskih ulica poznatih kao trabouleji, nalazi se pod zaštitom UNESCO-a. Od najpoznatijih građevina, izdvaja se bazilika Notre-Dame de Fourvière koju godišnje posjeti pola miliona ljudi.

Lyon je treći grad po veličini u Francuskoj. Svake godine, u njemu se organizira Festival svjetla (Fête des Lumières) – tu treba napomenuti da je bio dom pionirima Augustu i Louisu Lumièreu, koji su patentirali kinematograf 1895. i poznati su kao prvi redatelji na svijetu.

Poznati stanovnici Lyona:

  • Auguste i Louis Lumière, filmadžije i industrijalci (1862-1954 i 1864-1948): braća su inženjeri koji su igrali ključnu ulogu u razvoju filma i fotografije
  • Antoine de Saint-Exupéry, pisac, pilot i pjesnik (1900-1944): Saint-Exupéry letio napisao je slavnog Malog princa
  • Maurice Jarre, kompozitor i dirigent (1924-2009): Mnoge od njegovih kompozicija su korištene u filmovima, uključujući filmove poput Lawrence od Arabije i Doktor Živago
  • Paul Bocuse, ugostitelj (1926-): Kolos u gastronomskim krugovima Lyona, Bocuse je još od 1965. ponosni vlasnik tri Michelinove zvjezdice

Šta morate vidjeti u Lyonu?

  • Presqu'île: Mjesto između rijeka Rhone i Saone, dom je najpopularnijih shopping ulica, a polazi od Place Bellecour Place des Terreaux u podnožju brda Croix-Rousse.
  • Bazilika Notre-Dame de Fourvière: Ostaci drevne prijestolnice Gala su zaista vrijedni posjete. Popnite se na vrh brda Fourvière (ili pođite žičarom). Osim prekrasnog pogleda na grad i, kad je lijep dan, Alpe, možete se diviti Galsko-rimskom teatru i bazilici Notre-Dame de Fourvière.
  • Stari grad: Vieux-Lyon ima predivne zgrade i kuće u nizu iz doba renesanse, srednjovjekovne uličice i uske prolaze koji su dom nekim od najboljih Bouchonsa - tipičnih restorana u Lyonu.
  • Pluća Lyona: Parc de la Tête d'Or na sjeveru Lyona poznatiji je kao njegova pluća. Prostire se na površini od 105 hektara i ovo je jedan od najvećih urbanih parkova u Francuskoj.
  • Distrikt États-Unis: U Evropi, samo Berlin ima više murala od Lyona. Murali se mogu naći u centru grada (Croix-Rousse, Quais de Saône), ali impresivna kolekcija nalazi se u ditriktu États-Unis. Ovdje se nalazi i slavni muzej Tony-Garnier.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije