Vlada Hrvatske kreće u realizaciju: U Zagrebu će se graditi nacionalni stadion

0
Radiosarajevo.ba
Vlada Hrvatske kreće u realizaciju: U Zagrebu će se graditi nacionalni stadion
Foto: Facebook / Stadion Maksimir u Zagrebu

Portparol Vlade Hrvatske Marko Milić rekao je u srijedu, 12. oktobra, kako se kreće u izgradnju stadiona u Zagrebu.

"Mogu vam reći da idemo u izgradnju stadiona u Zagrebu. U tome će učestvovati država s finansijske strane uz druge koji će biti uključeni u taj projekt. Isto tako, idemo u obnovu, izgradnju, dogradnju, rekonstrukciju sportskih građevina diljem Hrvatske.

Temelj za to nam daje novi Zakon o sportu koji će stupiti početkom nove godine. On uvodi novitet da vlada svojom odlukom odredi one sportske građevine koje smatra da su od nacionalnog značaja. Vlada će konsultirati ekspertizu Hrvatskog fudbalskog saveza i druge aktere.

Širom Sarajeva oblijepljeni plakati: Jeste li vidjeli Fuada Hadžihasanagića?

Širom Sarajeva oblijepljeni plakati: Jeste li vidjeli Fuada Hadžihasanagića?

Sad se stvorio politički i finansijski okvir na kojem radimo te u okviru konsultacija s Ministarstvom finansija i Ministarstvom turizma i sporta da se pronađe finansijski okvir kroz koji bi se izvršila ulaganja za izgradnju stadiona u Zagrebu na kojem bi igrao Dinamo i gdje igra hrvatska reprezentacija.

Pogledajte kako će izgledati novi hrvatski stadion

Pogledajte kako će izgledati novi hrvatski stadion

Tu se misli i na Split gdje je reprezentacija igrala niz utakmica. Treba čestitati HNS-u što je vratio reprezentaciju u ovaj grad. Također, Rijeka i drugi gradovi koji imaju sportske građevine koje imaju nacionalni značaj. Prioritet je izgradnja stadiona u Zagrebu koji je u lošem stanju”, rekao je Milić u HRT-ovoj emisiji Otvoreno.

Predsjednik Hrvatskog fudbalskog saveza Marijan Kustić prije Milićeve izjave rekao je da Hrvatska ima najlošiju infrastrukturu kad su u pitanju stadioni i da se na tome mora poraditi.

"Rezultati su odlični. Od 2018. godine svi zagovaramo izgradnju stadiona nakon svjetskog srebra, da će se uložiti u infrastrukturu.

Duboko se nadam da ćemo 2023. napokon krenuti s tim. S Čeferinom sam puno puta razgovarao, kao i sa Zvonimirom Bobanom koji je velika spona u razgovorima i dogovorima. Naš cilj je da se pokrene priča izgradnje stadiona u Zagrebu, ali i obnova kao što je Poljud, Varaždin, Koprivnica, Šibenik i ostali stadioni.

Gdje god bude igrala hrvatska reprezentacija nazivat ćemo nacionalni stadion. Sigurno da Grad Zagreb zaslužuje novi stadion. Duboko se nadam da će se to na kraju i realizovati", izjavio je Kustić, a prenosi Sport Centar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije