Video: Kako se 'Baka' poigravao s Baresijem i Ancelottijem pod Bijelim brijegom

Radiosarajevo.ba
Video: Kako se 'Baka' poigravao s Baresijem i Ancelottijem pod Bijelim brijegom
/ Životna partija velemajstora (Foto: Tempo)
Blaž Slišković je jedan od najboljih igrača u historiji bh. fudbala iako će mnogo reći da nikad do kraja nije razvio talenat koji je posjedovao.

A obećavao je mnogo, posebno u vrijeme dok je nosio dres Veleža (1976-1981), kluba s kojim je 1981. osvojio Kup Maršala Tita. Tih godina 'Baka' je bio jedan od stubova jugoslovenske fudbalske reprezentacije, i to ne samo A-selekcije.

Vjerovatno najbolju utakmicu u karijeri Blaž Slišković je odigrao u dresu reprezentacije i to nigdje drugo nego na stadionu na kojem se afirmisao kao igrač.

Pod Bijelim brijegom je prije 36 godina odigrama utakmica kvalifikacija za Olimpijske igre u Moskvi između reprezentacija Jugoslavije i Italije.

Iako su i tada važila pravila da za olimpijske reprezentacije mogu nastupati igrači starosti do 23 godine plus dva fudbalera bez ikakvih ograničenja, u oba tima bilo je dosta zvijezda.

Za Italiju su igrali Franco Baresi, Alessandro Altobelli i Giovanni Galli koji će dvije godine kasnije postati svjetski prvaci u Španiji, bilo je i nekoliko nadolazećih zvijezda (Carlo Ancelotti, Pietro Fanna, Giuseppe Baresi, Mauro Tassotti), koje je s klupe predvodio Azeglio Vicini, budući selektor "azzurra" (1986-1991).

U grupi s Jugoslavijom i Italijom bila je i Turska, u to doba trećerazredna reprezentacija, pa je bilo jasno da pobjednika grupe i putnika na Olimpijske igre treba tražiti između "plavih" i "azzura". U prvom meču u Rimu Italija je pobijedila 1:0, a kako su poredak krojili međusobni susreti Jugoslaviji je trebala pobjeda s dva gola razlike.

Stadion pod Bijelim brijegom bio je pun kao šibica 26. marta 1980.

Na krilima navijača "plavi" već nakon 20-ak minuta dolaze do željena dva gola prednosti. Oba puta je pogodio bivši "veležovac" Boro Primorac, i oba puta mu je asistirao Slišković.

Onda šok za tribine: U samo dva minuta Franco Baresi i Pietro Fanna uspijevaju savladati Pantelića i na odmor se odlazi s neriješenim rezultatom 2:2.

Početkom drugog poluvremena Ante Miročević, jedan od najboljih crnogorskih fudbalera svih vremena, matira Gallija za 3:2 ali taj rezultat i dalje odgovara Italijanima.

U posljednjih pet minuta na scenu stupa Blaž Slišković čiji se golovi i danas prepričavaju u gradu na Neretvi. Pogledajte samo video u dnu priloga!

Najprije u 85. minuti savršeno prima jednu dugu loptu, prolazi Giuseppea Baresija i pogađa mrežu.

Minut kasnije nova majstorija, ovaj put je 'Bakina' žrtva mlađi brat Baresi – legendarni Franco – kojem je ostalo samo da posmatra kako Slišković grudima "štopa" loptu i postiže gol.

Jugoslavija je pobijedila 5:2, otišla na Olimpijske igre na kojima je razočarala osvajanjem tek četvrtog mjesta pri čemu je, ironično, jedan od najslabijih igrača bio Slišković.

Kao što smo navikli u njegovoj burnoj karijeri – od pobjednika do pokojnika, od genijalca do razočarenja... Možda je ta nepredvidljivost bila razlog zašto su ga obožavali gdje god je igrao...        

Jugoslavija – Italija 5:2

Mostar – Stadion pod Bijelim brijegom. Gledalaca 25.000.

Strijelci – 1:0 Primorac (13), 2:0 Primorac (20), 2:1 F. Baresi (31), 2:2 Fanna (33), 3:2 Miročević (53), 4:2 Slišković (85), 5:2 Slišković (86).  

Jugoslavija: Pantelić – Cukrov, Jovin, Primorac, Matijević – Krstičević (Pešić), Klinčarski, Miročević, Slišković – Repčić, Zl. Vujović. Selektor: Ivan Toplak.

Italija: Galli – F. Baresi, G. Baresi, Osti, Ferrario, Tesser – Ancelotti (Guerrini), Fanna, Beccalossi – Altobelli, Sacchetti (Pileggi). Selektor: Azeglio Vicini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije