Na današnji dan prije 25 godina: Michael Schumacher debitovao u F1

Radiosarajevo.ba
Na današnji dan prije 25 godina: Michael Schumacher debitovao u F1
/ Schumi u Spa 1991. (Foto: wikia)
Datum 25. august 1991. ušao je u historiju Formule 1. Ne zato što je Ayrton Senna tog dana u Spa-Francorchampsu ostvario pobjedu nego jer na istoj utrci Michal Schumacher debitovao u najbržem cirkusu.

Debi najboljeg svjetskog vozača svih vremena obilježio je splet okolnosti. Nekoliko dana prije utrke za VN Belgije u Londonu je uhapšen Bertrand Gachot, tadašnji vozač Jordana, jer je nekoliko mjeseci ranije, tokom jedne svađe, poprskao sprejom taksistu u britanskoj metropoli.

Vlasnik tima Eddie Jordan našao se u neugodnoj situaciji, nije imao drugog vozača za utrku u Spa. Želio je angažirati nekog od veterana - Keke Rosberga, Stefana Johanssona ili Derek Warwicka.

A onda mu se javio njemački menadžer Wili Webber preporučivši mladog vozača po imenu Michael Schumacher koji je bio uključen u Mercedesov juniorski program. Obećao je da će i njemački sponzori pripaziti Jordan pa je 22-godišnji Schumacher dobio mjesto u kokpitu za utrku u Belgiji.

U četvrtak se pojavio na stazi u Ardenima, gdje mu je prvi vozač tima Andrea de Cesaris pokazao bolid Jordan B191. Već narednog dana na nezvaničnom treningu Schumacher je prvi put sjeo u bolid F1 i ostvario osmo vrijeme.

Na subotnjim kvalifikacijama bio je sedmi – čak osam desetinki sekunde brži od De Cesarisa. Svega nekoliko stotina metara nakon starta utrke u nedjelju 25. augusta 1991. Schumi se probio na peto mjesto. Nažalost, nekoliko sekundi kasnije morao je odustati.

Ali, zvijezda je rođena.  Već na narednoj utrci u Monzi Schumacher je vozio za Benetton s kojim će osvojiti dvije titule svjetskog prvaka. Onda je prešao u Ferrari i postao najuspješniji vozač u historiji.

Danas Schumi proživljava najteže trenutke, bori se za normalan život nakon nesreće na skijanju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije