Na današnji dan prije 80 godina: Jesse Owens osvojio prvo zlato

Radiosarajevo.ba
Na današnji dan prije 80 godina: Jesse Owens osvojio prvo zlato
/ printscreen
Olimpijske igre u Berlinu 1936. godine po mnogo čemu bile su posebne. To su posljednje Igre prije Drugog svjetskog rata, održane u središtu nacističke Njemačke.

Nacistički pokret nije štedio sredstva za promociju koncepta "arijevske rasne superiornosti" i prikazivanja inferiornosti drugih, uključujući i ljude afričkog porijekla.

Na atletskoj stazi Amerikanac Jesse Owens zadao je teške udarce nacističkim propagandistima, uključujući i Adolfa Hitlera koji je bio na Olimpijskom stadionu u Berlinu.

Vižljasti mladić iz Oakvillea u Alabami ušao je u historiju osvojivši četiri zlatne medalje, pri čemu je prvi trijumf zabilježio u utrci na 100 metara.

Desilo se to 3. augusta 1936. godine. Jesse Owens pobijedio je s vremenom 10,3 sekundi  ispred zemljaka Ralpha Metcalfea i Nizozemca Tinusa Osendarpa.

Na snimku od prije 80 godina vide se kako je legendarni američki atletičar natjerao čak i Adolfa Hitlera da mu aplaudira.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije