Priča o jedinom sportisti iz BiH koji je osvojio pojedinačno olimpijsko zlato

J. M.
Priča o jedinom sportisti iz BiH koji je osvojio pojedinačno olimpijsko zlato
/ Anton Josipović i Evander Holyfield (printscreen)
Bosna i Hercegovina još čeka prvu olimpijsku medalju kao samostalna država, no brojni sportisti iz naše zemlje već su osvajali kolajne, čak i one najsjajnije.

Prvi koji su osvojili olimpijsko zlato bili su banjalučki fudbaleri Tomislav Knez i Velimir Sombolac kao članovi fudbalske reprezentacije Jugoslavije na Olimpijskim igrama u Rimu 1960. godine. Iz grada na Vrbasu dolazi i jedini bh. sportista koji je osvojio zlato u pojedinačnom sportu.

To je bokser Anton Josipović koji je na pomalo nevjerovatan način osvojio zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Los Angelesu 1984. godine.

Početkom '80-ih bivša Jugoslavija imala je dvojicu odličnih boksera u srednjoj kategoriji koji su se smjenjivali na tronu domaćih šampionata i revija – Josipovića i Zagrepčanina Damira Škaru. Stručni štab reprezentacije, na čijem čelu je bio legendarni Mate Parlov, bio je u nezahvalnoj poziciji da bira putnika za Los Angeles, ali su se ipak odlučili za Škaru.

Pošto nije bilo kvalitetnog boksera u poluteškoj kategoriji - koja je zahvaljujući olimpijskim pobjednicima Mati Parlovu i Slobodanu Kačaru bila simbol jugoslavenskog boksa - pružena je prilika Josipoviću, naravno uz obavezu da dobije nekoliko kilograma za jaču kategoriju.

Josipović je bez mnogo očekivanja ispraćen u Los Angeles iako je konkurencija bila znatno oslabljena zbog olimpijskog bojkota zemalja istočnog bloka i Kube koja je bokserska velesila.

U prvom kolu Josipović je bio slobodan a u osmini finala čekao ga je sjajni Nijemac Markus Bott, budući svjetski profesionalni prvak u lakoteškoj kategoriji (između poluteške i teške).

Protiv izvanrednog protivnika, osjetno težeg i višeg, Josipović je boksovao možda najbolji meč u karijeri. Hrabro je napadao favorita svih devet minuta, nijednog trenutka nije se povlačio, čak ni kada je u trećoj rundi bio u "nokdaunu". Sudije su znali cijeniti srčanost banjalučkog boksera i odlukom 4:1 dodijelile su pobjedu Josipoviću.

Nakon sjajne pobjede nad Bottom, boksera banjalučke Slavije nisu mogli zaustaviti Rumun Georgica Donici u četvrtfinalu niti Alžirac Mustapha Moussa u polufinalu koji su poraženi jednoglasnom odlukom sudija. Dok je njegov vječiti rival Damir Škaro izgubio u četvrtfinalu srednje kategorije od Virgila Hilla, "rezervista" Josipović je čekao protivnika u finalu poluteške kategorije!

Trebao je to biti fantastični Evander Holyfield, čovjek koji je obilježio svjetski profesionalnih boks '90-ih godina prošlog stoljeća. U drugom polufinalnom meču Olimpijskih igara u Los Angelesu Holyfield je "razvaljivao" Novozelanđanina Kevina Barryja kada se desio jedan od najkontroverznijih događaja u historiji amaterskog boksa.

Nakon što je sudija u ringu zaustavio borbu Holyfield je nokautirao Barryja. Sudija je brojao do deset, a kako Novozelanđanin nije mogao nastaviti meč... njegov protivnik je diskvalificiran! Da stvar bude zanimljivija sudija koji je diskvalificirao Holyfielda bio je Jugoslaven Grigorije Novičić pa su krenule priče da je striktnim držanjem pomagao zemljaku Josipoviću.

Bilo kako bilo, Kevin Barry nije mogao boksovati u finalu, totalni autsajder Anton Josipović osvojio je zlatnu medalju, a veliki favorit Evander Holyfield stajao dvije stepenice niže na postolju gdje su osvajači bronzanih medalja.

Tokom intoniranja jugoslovenske himne američka publika uputila je Josipoviću salvu zvižduka koji su se pretvorili u ovacije kada je banjalučki bokser pozvao Holyfielda da mu se pridruži na najvišoj stepenici.

Rasplet u bokserskoj poluteškoj kategoriji bio je jedan od događaja koji su obilježili Olimpijske igre u Los Angelesu pa ne čudi da su Amerikanci nudili Josipoviću kule i gradove da odmjeri snage s Holyfieldom u profesionalnoj konkurenciji.

Skromni Josipović odbio je ponudu, vratio se u rodnu Banju Luku, koju će samo nakratko napustiti tokom ratnih dešavanja. Kada se 1997. godine vratio na njega je izvršen atentat. Nekoliko dana bio je na ivici smrti, a u jednom nedavnom intervjuu otkrio je da se tada javio nesuđeni protivnik iz Los Angelesa.

Evander Holyfield je 1997. bio na vrhuncu karijere, pobijedio je Mike Tysona, ali je bio spreman platiti sve troškove liječenja čovjeku iz Banja Luke koji mu je 13 godina ranije pred nosom odnio olimpijsko zlato...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije