Dobrodošli u pakao: Držite usta zatvorenima jer je voda zagađena

Anadolija
Dobrodošli u pakao: Držite usta zatvorenima jer je voda zagađena
/ Foto: obs/ZDF/Universal Music
Pet dana pred početak Olimpijskih igara u Rio de Janeiru, 5. augusta, sportisti su upozoreni da "zatvore usta" prilikom takmičenja u zagađenim vodama.

Kako piše britanski list 'Independent', ljekari, inžinjeri i naučnici iz Brazila tvrde kako su skoro sve vodene površine u kojima će biti održavani olimpijski sportovi - zaražene, a za to krive vlasti.

Brazilska policija ranije je, nezadovoljna odnosom vlasti prema toj bezbjedonosnoj strukturi, na aerodromu Rio de Janeira sportiste koji dolaze "pozdravila" transparentom: "Welcome to Hell" (Dobrodošli u pakao). 

Uslijed sve većih kritika upućenih domaćim vlastima o lošoj organizaciji Igara, u svjetlu najveće političke i ekonomske krize u povijesti Brazila, naučnici tvrde kako su plaže i vode u Riju toliko zagađene otpadom te čak i ljudskim tijelima što je direktna opasnost za 500.000 ljudi koji se očekuju u gradu u augustu.

Prema pisanju britanskog lista, brazilska vlada još 2014. godine obećala je čišćenje plaža i vodenih površina do čega nikada nije došlo. 

Stelberto Soares, općinski inžinjer zadužen za sanitarna pitanja u Riju, tvrdi kako su vlasti mogle spriječiti veliki otpad u vodama, ali ne i sitne, štetne čestice koje postoje. Pozvao je olimpijce da tokom takmičenja u vodama "usta drže zatvorenima".

Isto tvrdi i 24-godišnji Afrodite Zegers, član holandskog tima za jedrenje i jedan od 10.000 sportista iz 2015 zemalja koji će se takmičiti u Brazilu.

"Samo moramo držati usta zatvorenima, tako nam je rečeno", naglasio je Zagers. 

O problemu zagađenosti voda obaviješten je i Međunarodni olimpijski komitet koji je u saopćenju istakao da je o svemu upoznata Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Tamošnji mediji, izvještavajući o ovom problemu, tvrde kako je pitanje sanitarnih uslova u Riju "gorući problem" decenijama te da je ovog puta on privukao međunarodnu javnost upravo zbog Olimpijade i sigurnosti takmičara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije