Večeras 3. kolo: Guardiola napada mjesto najljepših uspomena

Radiosarajevo.ba
Večeras 3. kolo: Guardiola napada mjesto najljepših uspomena
UEFA.com / Luis Enrique, Josep Guardiola
Utakmice 3. kola Lige prvaka u grupama A, B, C i D igraju se večeras, a počinju u 20.45 sati.

Grupa A

Arsenal - Ludogorec

Sve ide po planu Arsenalu u posljednje vrijeme i osam pobjeda u posljednjih deset utakmica bez poraza stavljaju ga u ulogu favorita i protiv Ludogoreca, dok iz bugarskog prvaka poručuju da su spremni nadigravati se na Emiratesu. 

Sada mu u elitnom europskom takmičenju slijedi prva od dvije uzastopne utakmice s bugarskim Ludogorecom, a šest ili možda i četiri boda iz ta dva dvoboja bit će dovoljna za osiguranje osmine finala dva kola prije kraja.

PSG - Basel

Od početka sezone PSG je pod stalnim kritikama na račun ne baš uvjerljivih igara, ali ekipa francuskog prvaka posjeduje toliki kvalitet da usprkos tome u svim takmičenjima odlično stoji.

Iz domaćeg su tabora jučer potvrdili kako danas zbog povreda za nastup neće konkurirati veznjaci Thiago Motta i Javier Pastore, te mladi Presnel Kimpembe. Bilo je posljednjih dana određenih upitnika i oko Angela Di Marije, Maxwella i Sergea Auriera, no čini se da će oni biti spremni za nastup.

U Baselu su bili svjesni kako će se oni u grupi "potući" za treću poziciju s bugarskim prvakom, a nakon dva kola predviđanja su se i obistinila. Švicarski je šampion došao do jedinog boda protiv Ludogoreca, dok je u Londonu poražen glatko sa 2-0. 

Grupa B

Napoli - Bešiktaš

Napoli se na impresivan način vratio u Ligu prvaka budući da je Sarrijeva momčad grupnu fazu takmičenja započela odličnom igrom i pobjedama nad Dinamom Kijev i Benficom. U obje je utakmice briljirao novi Napolijev golgeter Milik, no on se teško povrijedio tokom nedavne reprezentativne pauze i upravo potraga za njegovim zamjenikom predstavlja najveći problem za trenera Sarrija.  

Bešiktaš je prošle sezone predvođen iskusnim njemačkim golgeterom Mariom Gomezom stigao do naslova prvaka Turske, a i ove sezone ekipa Senola Gunesa djeluje vrlo dobro bez obzira na brojne igračke promjene tokom ljetnog prijelaznog roka. U uvodnih sedam prvenstvenih utakmica Bešiktaš ne zna za poraz a po bod su im otkinuli tek Konyaspor i gradski rival Galatasaray, a u Ligi prvaka Gunesova je ekipa osvojila po bod protiv Benfice i Dinama iz Kijeva. 

Dynamo Kijev - Benfica

Kijevski Dinamo u posljednjih je šest prvenstvenih susreta stigao do samo dvije pobjede što je dozvolilo njihovom rivalu Šahtjoru da stekne šest bodova prednosti već u ranoj fazi utrke za naslov prvaka Ukrajine. Ni u Ligi prvaka ekipa koju vodi Sergej Rebrov za sada ne briljira budući da nakon uvodna dva kola na kontu ima samo jedan bod.

Aktuelni prvak Portugala i u novoj sezoni drži vodeću poziciju u prvenstvu ispred rivala Porta i Sportinga, no ekipa Rui Vitorije u Ligi prvaka za sada ne izgleda uvjerljivo kao prošle sezone. U prvom je kolu turski prvak Bešiktaš na Luzu osvojio bod golom bivšeg Benficinog veznjaka Talisce u posljednjim minutama susreta, a na gostovanju kod Napolija momčad Rui Vitorije doživjela je pravi potop.

Grupa C

Celtic - Borussia M'Gladbach

Ovo su realno dva autsajdera grupe u kojoj su ipak Barcelona i Manchester City veliki favoriti za prva dva mjesta, dok bi se borba između Celtica i Borussie trebala voditi za treće mjesto. Otprilike to su potvrdila i prva dva kola, iako je Celtc na svom terenu uspio osvojiti bod protiv Man. Citya, nakon što su deklasirani na Nou Campu.

Borussia je teško poražena u Manchesteru, dok su Barceloni pružili solidan otpor uz poraz na domaćem terenu. U nacionalnom prvenstvu Celtic nema većih problema i suvereni su lideri bez poraza, a Borussia ne blista u Bundesligi i tek su u sredini tabele. Do sada se ovi rivali nisu međusobno sastajali u evropskim takmičenjima.

Barcelona - Manchester City

Ovo je svakako najatraktivniji susret trećeg kola Lige prvaka jer se sastaju dvije ekipe koje su i prošle sezone dogurale veoma daleko u ovom takmičenju, s tim da je Barcelona zaustavljena u četvrtfinalu od kasnijeg finaliste madridskog Atletica, dok je engleski Manchester City u polufinalu eliminiran od aktuelnog prvaka Reala iz Madrida.

Osim toga, i jedni i drugi trenutno dosta dobro kotiraju u domaćim prvenstvima, dok su u prva dva kola C grupe Lige prvaka Katalonci upisali obje pobjede, a „građani“ jednu pobjedu i jedan remi. Dodajmo još da su se oni u sezonama 2013/14 i 2014/15 sastajali u osmini finala Lige prvaka, i tu su apsolutno dominantni bili nogometaši Barcelone koji su slavili u sva četiri susreta.

Grupa D

Rostov - Atletico Madrid

Kod Bayerna Rostov nije bio niti blizu boda, ali u drugom kolu protiv PSV-a na domaćem terenu ruski je klub došao do prvog povijesnog boda u najjačem europskom takmičenju. U spomenutom je susretu dva puta Rostov dolazi do prednosti, no u oba navrata PSV je brzo dolazi do izjednačenja, te je susret završio rezultatom 2-2.

Otkad je Diego Simeone trener Atletica ova je ekipa poznata po granitnoj obrani, no ove sezone klub iz Madrida u nekoliko je navrata pokazao da zna zabijati golove. Svu moć Atletica ovog je vikenda osjetila Granada koja je nakon ranog vodstva do kraja susreta primila čak sedam golova. U ovom trenutku ekipa iz glavnog grada Španije djeluje nezaustavljivo, u ligi drži prvu poziciju, dok nakon dva susreta Lige prvaka ima maksimalan učinak.

Bayern - PSV

Dva prvaka svojih zemalja se sastaju u Ligi prvaka u situaciji kada su u evidentnoj krizi rezultata i obje ekipe su bez pobjede u tri prethodna meča. Posebno se tako nešto nije očekivalo od Bayerna koji je od početka sezone pobjeđivao sve timove redom, a onda su prvi put poraženi upravo u Ligi prvaka, na što su nadovezali dva prvenstvena remija.

PSV u istom periodu nije izgubio meč, ali jesu zato tri puta uzastopno remizirali, dok su neke neugodne poraze doživjeli ranije ove sezone. Bayern ima i jednu pobjedu u Ligi prvaka, a PSV samo jedan remi ostvaren u prošlom kolu. Ukupno su ovi rivali odigrali šest međusobnih ogleda u evropskim takmičenjima i četiri puta je slavio Bayern, jednom je bilo nerješeno, dok je posljednji ogled 1999. godine pripao PSV-u.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije