Džeko bolji od Ronalda i Messija u konkurenciji za Zlatnu kopačku

Radiosarajevo.ba
Džeko bolji od Ronalda i Messija u konkurenciji za Zlatnu kopačku
AS Roma / Edin Džeko
Iako nismo pregledali ni prve polovine sezona u najboljim ligama svijeta, već su počele računice o tome ko bi ove godine mogao dobiti Zlatnu kopačku za najboljeg strijelca aktuelne sezone. Među kandidatima se spominje i ime Edina Džeke.

U ovom trenutku, prema posljednjim podacima od 15. oktobra tekuće godine, na ljestvici za najbolje strijelce svijeta Edin Džeko se nalazi na 12 poziciji sa 14.0 osvojenih bodova u utrci za najboljeg. Još sedam igrača, među kojima je i Chelseajev Diego Costa, ima identičan broj poena kao i naš Dijamant, što je sigurno najava neizvjesne "utakmice" u kojoj će se fudbaleri boriti za Zlatnu kopačku.

Zanimljivo je da je na listi iznad Edina Džeke, ako gledamo Lige petice, jedino Modeste iz FC Köln, koji se ustvari nalazi na 11. poziciji sa sedam postignutih pogodaka i 14.0 osvojenih bodova, što je identičan skor koji ima naš Dijamant.

Iznad njih dvojice na listi se nalazi još deset fudbalera koji su postigli više golova od njih, ali budući da je koeficijent Liga petice 2.0, za razliku od koeficijenata 1.0 i 1.5, ukoliko nastavi s dobrim golgeterskim učinkom ove sezone, Džeko bi se mogao naći u samom vrhu tabele u borbi za Zlatnu kopačku. Inače, koeficijent je veoma važan jer se on množi sa brojem postignutih golova, što u konačnici daje broj poena koji pojedini igrač ostvari.

Prvi na ovoj tablici je Vitali Rodionov iz bugarskog Bate Borisova koji je u ligi s koeficijentom 1.5 postigao 14 pogodaka i ima ukupno 21.0 osvojeni bod.

Gledano u odnosu na najbolje svjetske nogometaše današnjice, Dijamant je bolji i od Cristiana Ronalda i Lionela Messija, te zvanično najbolji fudbaler svijeta, zvijezda Barcelone na ovoj listi ima 10.0 bodova sa pet postignutih golova, dok je Ronaldo sa tek dva gola ostvario samo 4.0 boda.

Ovo je još jedan od uspjeha našeg Dijamanta na kojem mu svakako moramo čestitati i poželjeti mu sreću u ostvarivanju ovog cilja!

zlatna_kopacka_oktobar_ranking_prtscr.jpg - Džeko bolji od Ronalda i Messija u konkurenciji za Zlatnu kopačku

Screenshot: Zlatna kopačka - podaci od 15. 10. 2016.jpg

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije