Uspjeh bh. fudbalera / Jasmina Baručića švedski mediji nazivaju novim Ibrahimovićem

17. 10. 2016. u 08:35:00 Enes Hodžić

Shares: 0

Mladi sportisti porijeklom iz Bosne i Hercegovine bilježe sve uspješnije nastupe u klubovima diljem svijeta i nerijetko su tema brojnih medija. Upravo tako je i s mladim Jasminom Baručićem, sjajnim mladim fudbalerom bh. korijena.

Baručić, koji živi u Švedskoj, fudbaler je kome lokalni švedski mediji posvećuju mnogo pažnje, nerijetko ga upoređujući sa Zlatanom Ibrahimovićem, jednim od najpoznatijih fudbalera u svijetu koji, također, ima bh. korijene, a karijeru je počeo u Švedskoj.

"Rođen sam 24. decembra 1997. godine u Švedskoj, ali moji roditelji su porijeklom iz Višegrada i veoma sam ponosan na svoje korijene koji sežu do Bosne i Hercegovine", kazao je Baručić na početku razgovora s ekipom Radiosarajevo.ba.

Mladi fudbaler, koji je na kraju prošle godine postao punoljetan, bilježi sjajne nastupe u brojnim švedskim klubovima, a karijeru je počeo kao šestogodišnjak.

"Fudbal, koji je postao moja ljubav, počeo sam igrati u omladinskim pogonima kluba HBK Halmstad. Za ovaj klub sam nastupao sve do svoje 15 godine, kada uspijevam da, zbog dobre igre, pređem u Leikin, za koji sam nastupao jednu sezonu. Igrao sam u veznom redu i postigao 13 golova na 16 utakmica, što mi je pomoglo da, u prelaznom roku, dobijem ponude još nekih klubova", govorio nam je Jasmin o svojim angažmanima u švedskim klubovima.

Odmah po završetku sezone Jasmin dobiva ponudu iz Getingea, koju on prihvata i odlazi kako bi upisao još jedan napredak u karijeri.

"Nakon dobre sezone u Leikinu prošle godine sam dobio ponudu iz Getingea, koju sam prihvatio i za taj klub sam nastupao protekle sezone. Tokom 21 utakmice u prvoj sezoni uspio sam postići 21 pogodak za Getinge, što je zaista pobudilo pažnju nekih skauta", kaže nam naš sagovornik, koji je već dobio neke ponude s Otoka.

Naime, Jasmin je dobio ponudu engleskog kluba Swindon, ali odlučio je još uvijek graditi svoje fudbalske vještine u Švedskoj. Također, stiglo je na Jasminovu adresu i mnogo ponuda drugih švedskih klubova, koji se takmiče u većim rangovima, ali se on odlučio za jednog trećeligaša, zbog školskih i drugih obaveza, nakon kojih će se više posvetiti fudbalu.

"Iako sam dobio neke ponude iz Engleske, odlučio sam, u dogovoru s trenerom, da ostanem još jednu godinu u Švedskoj. Kako Swindon nije bio jedini klub koji se interesirao za mene prihvatio sam ponudu Snöstorp Nyhema, kluba koji se takmiči u 3 fudbalskoj diviziji. Prethodnu sezonu proveo sam u njihovim redovima, gdje sam bio jedan od boljih igrača, a upisao sam 20 golova i 10 asistencija na 20 utakmica", zaključio je Baručić razgovor s ekipom Radiosarajevo.ba.

Jasmin Baručić, mladi fudbaler bh. korijena, sigurno je dokaz da BiH obiluje talentima i da je svijetla budućnost naših nacionalnih timova veoma izvjesna. Kako smatraju švedski mediji ovaj mladi fudbaler ima mnogo sličnosti sa Zlatanom Ibrahimovićem, a zanimljivo je da mu se i otac zove Šefik, baš kao Zlatanov, te će u budućnosti selektori bh. reprezentacije imati težak zadatak da pridobiju ovog mladog igrača da ne izabere fudbalsku reprezentaciju Švedske kao nacionalni tim za koji će nastupati.

KOMENTARI (26)