Uživaj u mirovini, majstore: Zvjezdan Misimović završio karijeru

J. M.
Uživaj u mirovini, majstore: Zvjezdan Misimović završio karijeru
Zvjezdan Misimović, legenda bh. fudbala, igrač za kojeg se vežu najveći uspjesi naše reprezentacije, odlučio je okačiti kopačke o klin.

Miske, koji je u posljednje vrijeme nosio dres kineskog kluba Beijing Renhe, prekinuo je uspješnu karijeru u 35. godini.

Rođen je 5. juna 1982. u Münchenu kao dijete gastarbeitera iz BiH. U pionirskim kategorijama igrao je za SV Nord Lerchenau, TSV Forstenried, SV Gartenstadt Trudering i FT München Gern, prije nego je 1996. postao član Bayerna.

Za prvi tim najvećeg njemačkog kluba upisao je tri nastupa da bi 2004. prešao u Bochum. Nakon tri godine u ovom klubu, u sezoni 2007-2008 nosi dres Nürnberga koji, nažalost, ispada u Drugu ligu.

Zvjezdan Misimović tada seli u Wolfsburg u kojem, zajedno sa zemljakom Edinom Džekom, odmah postaje ključni igrač. Trio Misimović-Džeko-Grafite donosi Wolfsburgu senzacionalnu titulu njemačkog prvaka 2009.

Misimović se upisuje u historiju Bundeslige sa rekordne 22 asistencija u sezoni. 

Naredne sezone je drugi najbolji asistent (15), no početkom prvenstva 2010-2011. dolazi u nemilosti novog trenera McLarena. Za osam miliona eura prelazi u Galatasaray, gdje se nije previše naigrao pod palicom Georgea Hagija.

Naredna stanica u Misketovoj karijeri bio je moskovski Dinamo (2011-2012), prije nego je 2013. prešao u kineski Beijing Renhe.

Za ono što je učinio u dresu reprezentacije BiH Zvjezdan Misimović je sebi osigurao trajno mjesto u historiji našeg fudbala.

Za deset godina (2004-2014) odigrao je 83 utakmice u dresu reprezentacije, postigao 25 golova, upisao nebrojene asistencije za Džeku, Ibiševića, Muslimovića

Teško je izdvojiti najbolju partiju ili potez velikog majstora. 

Možda slobodnjak za vodstvo protiv Norveške u Oslu, ili "bacanje" Ikera Casillasa na Mestalli kada je doveo BiH u vodstvo protiv Španije 2005.

Ili hat-trick protiv Estonije u Zenici 2008. godine, ili pogodak za pobjedu protiv Bjelorusije tek što je ušao u igru, ili asistencije protiv Grčke u odlučujućoj utakmici za odlazak na Mundijal u Brazil. A odlazak na Svjetsko prvenstvo bio je kruna velike karijere.

To je bio Zvjezdan Misimović, velemajstor starog kova, vremena kada su se cijenili igrači poteza… Uživaj u mirovini, majstore!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije