Uvode li Španci presedan koji će slijediti ostali europski fudbalski savezi?

Radiosarajevo.ba
Uvode li Španci presedan koji će slijediti ostali europski fudbalski savezi?
Foto: Marca / Stadion Santiago Bernabeu

Fudbalski savez Španije (RFEF) potvrdio je danas da je predložio Barcelonu, Real Madrid, Sevillu i Real Sociedad kao učesnike Lige prvaka naredne sezone.

Ova odluka će važiti u slučaju da se ne završi prvenstvo zbog pandemije koronavirusa, prenosi Marca.

"Španska fudbalska federacija nastavlja raditi na tome da se sezona i takmičenje mogu završiti onako kako je predložila UEFA , ali to ne znači da okreće leđa stvarnosti. Iz tog razloga, Takmičarska komisija Federacije sastala se u četvrtak da razmotri sve moguće pretpostavke u vezi s narednom sezonom europskih kupova. U slučaju da se sezona ne može završiti, važit će poredak na tabeli u trenutku prekida La Lige 11. marta", piše Marca.

Osim što je Savez za Ligu prvaka predložio prve četiri ekipe na tabeli Primere, u Ligi Europe bi igrali Getafe i Atletico Madrid. Kuriozitet: Atletico Madrid je jedini španski tim koji je izborio četvrtfinale aktuelne Lige prvaka, ali bi mogao ostati bez najprestižnijeg klupskog takmičenja naredne sezone.

U Ligi Europa bi mogao nastupiti i Atletic Bilbao, zbog plasmana u finale Kupa Kralja, gdje će igrati protiv Real Sociedada. Ako bi Atletic izgubio finale Kupa, njegovo mjesto u Ligi Europe zauzela bi Valencia, sedmoplasirana u Primeri.

Još se ne zna da li bi u slučaju prekida sezone Barcelona bila proglašena prvakom, odnosno ko bi ispao iz lige.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije