Seria A bi se mogla nastaviti krajem maja?

AA
Seria A bi se mogla nastaviti krajem maja?
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Vodeći italijanski specijalista za zarazne bolesti potvrdio je da bi se Serija A mogla da nastaviti krajem maja, iza zatvorenih vrata i pod rigoroznim mjerama.

Fudbalski savez Italije (FIGC) napisao je protokol za povratak igrača i osoblja na teren uz što veću moguću sigurnost nakon pandemije novog koronavirusa. Cilj je da klubovi počnu sa treninzima od 4. maja, a da odigravanje utakmica krene za vikend 30. i 31. maja.

Kako danas stvari stoje, sezona Serije A ne bi se mogla nastaviti, ali mogla bi za mjesec dana, istina iza zatvorenih vrata i uz rigorozne mjere. Svaki nastavak takmičenja sa sobom nosi određeni nivo rizika. Ono što moramo učiniti je da smanjimo taj rizik što je više moguće propisivanjem vrlo krutih smjernica. FIGC razmatra ove mjere kako bi smanjio rizik na minimum za igrače, osoblje i sve u fudbalskoj zajednici“, rekao je za italijanske medije Giovanni Rezza, direktor Odjela za zarazne bolesti pri Višem institutu za zdravlje.

Između ostalog, FIGC planira da se igrači moraju redovno testirati na COVID-19, kao i da ekipe borave u trenerskim kampovima do kraja sezone, kako bi se osiguralo da su izolovani i pod medicinskim nadzorom.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) 11. marta je zbog širenja koronavirusa proglasila “globalnu pandemiju“. Također, WHO je uz Evropu novim epicentrom pandemije koronavirusa, koji se prvi put pojavio krajem prošle godine u kineskom gradu Wuhanu, proglasio i Sjedinjene Američke Države.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije