Uvod u europski duel u Zenici: Pet nezaboravnih utakmica Sarajeva i Budućnosti

0
J. M.
Uvod u europski duel u Zenici: Pet nezaboravnih utakmica Sarajeva i Budućnosti
Facebook / Čuveno četvrfinale Kupa 1977.

Večeras će u Zenici, u meču 3. pretkola Europa lige, snage odmjeriti FK Sarajevo i FK Budućnost iz Podgorice. Bit će to prvi "europski" okršaj dva kluba koja su u bivšoj Jugoslaviji odigrala 47 utakmica, od čega 45 u prvenstvu i dvije u Kupu Maršala Tita.

Sarajevo je imalo više uspjeha, ostvarivši 20 pobjeda, dok je tim iz Podgorice (preciznije Titograda u SFRJ) bio bolji u 14 mečeva, uz 13 remija. Gol-razlika je na strani "Bordo tima" - 67:57.

Prvu utakmicu Sarajevo i Budućnost odigrali su u Titogradu 7. maja 1950. godine kada su Crnogorci slavili 2:1, dok je 24. novembra 1991. godine, u posljednjoj utakmici u SFRJ, "Bordo tim" odnio pobjedu na Koševu 4:1. Podsjetimo se pet nezaboravnih utakmica Sarajeva i Budućnosti.

Sarajevo – Budućnost 6:1 (1950)

Prva utakmica Sarajeva i Budućnosti odigrana u glavnom gradu BiH donijela je i najveću pobjedu u duelima dva tima. Na stadionu na Skenderiji, u okviru 15. kola Prvenstva Jugoslavije, Sarajevo je 15. oktobra 1950. deklasiralo Podgoričane i zabilježilo trijumf 6:1.

Ekipa Sarajeva uoči duela protiv Budućnosti (1950) - undefined

Ekipa Sarajeva uoči duela protiv Budućnosti 1950. (Foto: Bordo vremeplov) 

Seriju golova otvorio je Drago Žigman (1:0), nastavio je Meho Brozović (2:0), no Živković je do odmora smanjio (2:1). U nastavku mrežu Krivokapića zatresli su Marcel Žigante, Franco Lovrić, Đuka Lovrić i Drago Žigman svojim drugim golom za konačnih 6:1.

Budućnost – Sarajevo 3:2 (1977)

Vjerovatno najdramatičnija utakmica Budućnosti i Sarajeva bio je duel četvrtfinala Kupa Maršala Tita u sezoni 1976-77. Sarajevo u prva dva kola eliminiralo Crvenu zvezdu i Partizan, a onda je žrijeb odredio da protivnik u četvrtfinalu bude Budućnost.

Tog 2. marta 1977. godine na stadionu pod Goricom viđena je fantastična utakmica po terenu koji je ličio na oranicu. Milioni gledalaca širom Jugoslavije, koji su u direktnom prenosu pratili utakmicu, mogli su uživati u golovima i šansama na obje strane.

U rijetko viđenom prvom poluvremenu Budućnost je dva puta vodila (Bošković, Martinović), Sarajevo dva puta stizalo (Sušić, Dupovac). Užasan teren nije dozvolio da igrači oba tima nastave u visokom tempu u drugom poluvremenu.

Budućnost - Sarajevo 3:2 (1977) - undefined

Budućnost - Sarajevo 3:2 u četvrfinalu Kupa 1977. (Foto: Bordo vremeplov)

Do kraja regularnog dijela utakmice rezultat je ostao 2:2, ušlo se u produžetke, da bi u 109. minuti legendarni Ante Miročević savladao Dautbegovića za konačnih 3:2 i veliku pobjedu Budućnosti.

"Utakmica u četvrtfinalu protiv Sarajeva bila je jedna od najtežih. I mi i oni smo pretendovali da uzmemo Kup Maršala Tita. Na kraju naša zaslužena i velika pobjeda", prije nekoliko godina Miročević se prisjetio pohoda Budućnosti do finala Kupa 1977. godine.

U finalu su Podgoričani, pred 80.000 gledalaca na beogradskoj Marakani (rekordna posjeta u Kupu SFRJ) poraženi od Hajduka 0:2 u produžecima, iako su u regularnom dijelu bili znatno bolji tim.

Budućnost – Sarajevo 1:4 (1979)

Fudbaleri Budućnosti bili su nadomak najvećeg uspjeha u klupskoj historiji u sezoni 1978-79. Četiri kola prije kraja prvenstva, Podgoričani su imali 37 bodova i držali treće mjesto koje je vodilo u Kup UEFA, a najbliži pratioci bili su Sarajevo i Crvena Zvezda sa po 35 bodova.

Uslijedio je derbi 31. kola, duel Budućnosti i Sarajeva na stadionu pod Goricom 30. maja 1979. godine. Sve je bilo spremno za novo slavlje Budućnosti, ali je prepuni stadion pod Goricom vidio simultanku Safeta Sušića.

Najbolji bh. fudbaler svih vremena postigao je prvi hat-trick u dresu Sarajevu za veliku pobjedu "Bordo tima" 4:1. Nažalost, ni Budućnost ni Sarajevo nisu ostvarili plasman u Europu nego je treće mjesto na kraju zauzela Crvena Zvezda.

Budućnost – Sarajevo 0:2 (1979)

Prošlo je tek malo više od dva mjeseca od posljednjeg duela Budućnosti i Sarajeva, a "Bordo tim" je zabilježio još jednu pobjedu na vrućem terenu pod Goricom. Desilo se to u meču 6. kola Prvenstva Jugoslavije u sezoni 1979-80.

Ekipa Sarajeva koja je slavila pod Goricom 2:0 (1979) - undefined

Ekipa Sarajeva uoči pobjede 2:0 na stadionu pod Goricom: Sušić, Janjuš, Lukić, N. Ferhatović, Vidović, Rajković (stoje), Vidaković, Avdić, Nikolić, Đurić, Pašić (čuče) (Foto: Sport)

Mladi tim Sarajeva – kojem su nakon odlaska Srebrenka Repčića i Radomira Savića u Crvenu zvezdu – svi prognozirali grčevitu borbu za opstanak, rušio je sve pred sobom u prvoj polusezoni 1979.

Predvođeni Safetom Sušićem, fudbaleri Sarajeva su protutnjali Podgoricom 12. augusta 1979. i zabilježili pobjedu 2:0. Vahid Avdić je bio strijelac oba gola za jednu od najvažnijih pobjeda Sarajeva na putu do jesenje titule.

Sarajevo – Budućnost 2:0 (1982)

Utakmica Sarajeva i Budućnosti u posljednjem kolu jesenjeg dijela Prvenstva Jugoslavije u sezoni 1982-83 nije bilo pretjerano važna, ali se pamti po jednom detalju. Tog 4. decembra 1982. godine Safet Sušić je odigrao posljednju prvenstvenu utakmicu u dresu Sarajeva, upravo protiv Budućnosti!

Nakon više od devet godina, više od 220 utakmica, legendarni "Pape" je posljednji put u prvenstvu obukao bordo dres prije prelaska u PSG. Oproštaj je bio u stilu fudbalera koji je obilježio epohu na Koševu.

Sušić je dva puta savladao Bujića za pobjedu Sarajeva 2:0, a drugi pogodak bio je pravo remek-djelo i može se vidjeti u video prilogu.

Četiri dana kasnije Sušić će se i zvanično oprostiti od Koševa na revanš utakmici osmine finala Kupa UEFA protiv Anderlechta (1:0), a ostat će zapisano da je posljednju prvenstvenu utakmicu i posljednje golove u dresu Sarajeva postigao protiv Budućnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije