Svjetska drama u Bukureštu: Mbappe tragičar, Švicarci u četvrtfinalu!

2
Radiosarajevo.ba
Svjetska drama u Bukureštu: Mbappe tragičar, Švicarci u četvrtfinalu!
Foto: EPA-EFE/Radiosarajevo.ba / Francuska je odigrala sjajno drugo poluvrijeme i prošla dalje

Fudbalska reprezentacija Švicarske plasirala se u četvrtfinale Europskog prvenstva nakon što je večeras u Bukureštu porazila Francusku poslije penala 5:4. Regularni tok meča završen je 3:3. 

Francuzi su bili veliki favoriti na ovom meču, ali Švicarci su odigrali sjajan meč i po ko zna koji put pokazali da su 'tvrd orah' za sve selekcije.

Predvođeni Sarajlijom Vladimirom Petkovićem, odigrali su vrlo disciplinovano i na kraju uz jednu dozu sreće prošli dalje, odnosno izbacili aktuelne svjetske prvake i prve favorite za zlato. 

Prvo poluvrijeme

Francuzi su odmah uzeli loptu i i napali. Mbappe je prvi pokušao, a potom i Rabiot, ali nisu bili precizni.

Kasnije se Švicarska malo oslobodila pritiska i već u 15. minuti dolazi do gola. Zuber je sjajno ubacio, a Seferović još ljepše skočio i savladao nemoćnog Llorisa za 1:0.

Seferović pogađa za 1:0 - undefined

Foto: EPA-EFE/Radiosarajevo.ba : Seferović pogađa za 1:0

Od tog trenutka Francuzi su bili u potpunom šoku od kojeg se nisu oporavili do kraja prvog poluvremena. U narednoih 30 minuta gledali smo gotovo potpunu uspavanku i na odmor se otišlo s rezultatom koji je postavljen u 15. minuti.

Drugo poluvrijeme

Na samom početku drugog dijela viđena je prava drama. Švicarci dolaze do penala u 55. minuti. Argentinac Fernando Rapallini je gledao VAR snimak i odlučio pokazati na bijelu tačku. Odgovornost u jednom od najvažnijih momenata karijere preuzima defanzivac Torina Ricardo Rodriguez. Šutira sasvim solidno u donji desni ugao, ali Lloris sjajno brani i pokazuje zašto je jedan od najboljih svjetskih golmana.

Francuzima je taj odbranjeni penal 'dao krila' i krenuli su svim silama u napad. Samo dvije minute kasnije, došli su do izjednačenja. Mbappe je asistent, Benzema je sjajno primio loptu, odlično se snašao i pogodio za 1:1.

Tu Trikolori nisu stali već su u 59. minuti došli i do drugog gola. Griezmann je nakon greške Shaqirija ubacio, Benzema glavom šutira, Sommer je nemoćan i to je 2:1.

Benzema pogađa za potpuni preokret Francuza - undefined

Foto: EPA-EFE/Radiosarajevo.ba : Benzema pogađa za potpuni preokret Francuza

Nastavili su Francuzi s napadima i to im se isplatilo u 75. minuti kada se desila magija Paula Pogbe. 'Potegao' je sa oko 20 metara i pogodio same rašlje švicarskog gola.

U tom trenutku se činilo da su stvari gotove jer vremena za povratak Švicaraca je bilo jako malo. Ipak, oni se nisu predavali i u 81. minuti preko Seferovića dolaze do još jednog gola. Kimpembe i Varane su 'spavali' u zadnjoj liniji, to je iskoristio napadač bh. korjena da zakomplikuje stvari. Kada se činilo da je to to, Mario Gavranović je 'izlomio' Kimpembea u 90. minuti i pogodio donji desni ugao gola Llorisa za 3:3!

Produžeci

Prvi produžetak nije donio nikakva posebna uzbuđenja. Švicarci su bili dominantnija ekipa, ali šansi nije bilo. 

U drugom produžetku Francuska je igrala daleko bolje. Imala je i dvije velike šanse i to preko Mbappea i Girouda, ali obojica su katastrofalno šutirali. 

Mbappe propušta veliku šansu u drugom produžetku  - undefined

Foto: EPA-EFE/Radiosarajevo.ba : Mbappe propušta veliku šansu u drugom produžetku

Na kraju se pristupilo izvođenju penala gdje se bolje snalazi selekcija Švicarske. Tragičar Francuza bio je Mbappe. 

Penal serija je izgledala ovako: 

Gavranović (Švicarska) - pogodak 

Pogba (Francuska) - pogodak

Schar (Švicarska) - pogodak

Giroud (Francuska) - pogodak 

Akanji (Švicarska) - pogodak 

Thuram (Francuska) - pogodak

Vargas (Švicarska) - pogodak

Kimpembe (Francuska) - pogodak 

Mehmedi (Švicarska) - pogodak

Mbappe (Francuska) - promašaj.  

Švicarska će u četvrtfinalu u pravom spektaklu odmjeriti snage sa reprezentacijom Španije koja je, nešto ranije u toku dana, porazila Hrvatsku sa 5:3 poslije produžetaka

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije