Srbijanski mediji: 'Hrvati sramotno peru ruke od skandala, ponovo optužili Srbe'

8
Radiosarajevo.ba
Srbijanski mediji: 'Hrvati sramotno peru ruke od skandala, ponovo optužili Srbe'
Foto: EPA - EFE / Luka Modrić

Ne smiruje se bura nakon dramatične utakmice Hrvatske i Albanije koja je završila u središtu pozornosti zbog skandiranja navijača.

Krovna europska nogometna organizacija (UEFA) je pokrenula disciplinski postupak zbog navijačkih povika koji su usmjereni protiv Srba, u čemu su navodno sudjelovali navijači obje reprezentacije. Srbijanski nogometni savez je oštro reagirao, uputili su pismo UEFA-i pa čak i zaprijetili istupanjem s turnira, ako ne kazne i Hrvatsku i Albaniju.

Iz HNS-a su poručili kako osuđuju bilo kakav poziv na mržnju ili diskriminaciju, no postupak je otvoren pa neka dokažu da je stvarno tako bilo. Odnosno, da su navijači obje reprezentacije vrijeđali Srbe. Na tragu toga oglasio se i šef sigurnosti HNS-a Jurica Jurjević:

Sud novinarima zabranio prisustvo ročištu za novi slučaj ubistva u Sarajevu

Sud novinarima zabranio prisustvo ročištu za novi slučaj ubistva u Sarajevu

"Mislim da smo objektivni kada kažemo da se to nije izraženo čulo od naših navijača, iako smo svjesni koliko je to teška stvar, politički i na svaki drugi način. Kad se ranije dogodilo, muški smo stali i rekli – da, dogodilo se. Međutim, sad bi nam bilo krivo i nećemo nikome dopustiti da nam to pripiše.

Napravljen je maksimalan napor, istjerat ćemo to do kraja da dokažemo kako nije bilo nikakvog velikog niti organiziranog kršenja propisa od strane hrvatskih navijača", poručio je.

EURO 2024 | Počinje drugo kolo: Hrvatska se "vadi" protiv Albanije

EURO 2024 | Počinje drugo kolo: Hrvatska se "vadi" protiv Albanije

To je izazvalo veliku buru u susjedstvu, pa je tako Nova.rs poručila da "Hrvati sramotno peru ruke od skandala, ponovo optužili Srbe", piše Dnevnik.

Telegraf pak piše da se "Hrvati bune zbog prijave nakon gnjusnog vrijeđanja Srba."

Informer piše da je ovo bila "Sramotna reakcija hrvatskog Saveza na pokliče Ubij Srbina".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije