EURO 2024 | Hrvatska može u osminu finala sa samo dva boda: Potrebna je ova kombinacija

1
Radiosarajevo.ba
EURO 2024 | Hrvatska može u osminu finala sa samo dva boda: Potrebna je ova kombinacija
Foto: AA / Hrvatski fudbaler

Ako reprezentacija Hrvatske remizira s Italijanima u ponedjeljak u Leipzigu, uzdat će se u lude kalkulacije oko prolaska u nokaut fazu Evropskog prvenstva u Njemačkoj.

Iako hrvatska nogometna reprezentacija ima samo jedan osvojeni bod nakon dva kola na Evropskom prvenstvu, osmina finala još je uvijek dostižna. Ako Hrvatska pobijedi Italiju, vrlo vjerovatno će proći dalje, ali do nokaut faze može i ako remizira u zadnjem kolu.

Prvi uslov je da Albanija završi iza ove reprezentacije, što će se dogoditi ako izgubi od Španije u zadnjem kolu. U tom slučaju, ostala bi na jednom bodu, a Hrvatska bi imala dva osvojena. S obzirom na to da prolaze četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije, barem dvije trećeplasirane reprezentacije moraju biti lošije od Hrvatske u konačnom poretku. 

Ruke i šape ujedinjeno: U Sarajevu protest zbog ubistva psa Mede, traži se izmjena krivičnog zakona

Ruke i šape ujedinjeno: U Sarajevu protest zbog ubistva psa Mede, traži se izmjena krivičnog zakona

Grupa A

U ovoj grupi, trenutno su na začelju Škotska s jednim bodom i Mađarska s nula, a oni igraju međusobno u zadnjem kolu. Hrvatskoj bi tu odgovarao remi jer bi Škoti s dva boda i gol razlikom -4 tada bili lošiji od Hrvatske (2 boda i -3 gol razlika), piše 24sata.hr.

Grupa C

Utakmice drugog kola u ovoj grupi igraju se u četvrtak, a trnutno je na vrhu Engleska s tri boda, dok Danska i Slovenija imaju po bod, a Srbija je na nuli. Ako danas Slovenija i Srbija odigraju remi, a Engleska pobijedi Dansku, u zadnje kolo će Danci i Slovenci ući s dva boda, a Srbija s jednim. U zadnjem kolu igraju Srbija i Danska (netko mora pobijediti s visokom razlikom), a Engleska mora pobijediti Sloveniju. Ipak, ovo je manje vjerojatan scenarij nego u grupi A, jer je Srbija izgubila od Engleske sa samo jednim golom razlike. 

EURO 2024 | Srbija se u zadnjim sekundama spasila protiv Slovenije

EURO 2024 | Srbija se u zadnjim sekundama spasila protiv Slovenije

Grupa D

Nizozemska i Francuska imaju po tri boda nakon prvog kola, a Poljska i Austrija nula. U drugom kolu igraju međusobno, tako da bi remi u utakmici Poljaka i Austrijanaca odgovarao Hrvatskoj. Ako bi obje momčadi potom izgubile u zadnjem kolu (Poljska od Francuske, Austrija od Nizozemske), trećeplasirani bi u ovoj grupi imao samo bod i bio bi iza Hrvatske. 

Grupa E

U ovoj grupi će teško trećeplasirani ostati na dva boda ili manje, iako je i to još moguće. Slovačka i Rumunija iznenađujuće su pobijedile Belgiju i Ukrajinu i predvode skupinu s tri boda. Ipak, i dalje su Belgijci prvi favoriti, dok je Ukrajina na papiru druga momčad grupe. Hrvatskoj bi u ovom scenariju najviše odgovarao poraz Belgije od Rumunjske i Ukrajine od Slovačke, a u zadnjem kolu remi Ukrajinaca i Belgijaca. U tom slučaju, trećeplasirani bi imao jedan bod i bio iza hrvatske reprezentacije. 

Skupina F

Turska i Portugal pobijedili su u prvom kolu Evropskog prvenstva i sastaju se međusobno u drugom. Ako u dvoboju Gruzije i Češke završi neriješeno, imat će po jedan bod obje reprezentacije i tada bi u slučaju njihovog poraza u zadnjem kolu (Gruzija protiv Portugala, Češka protiv Turske) trećeplasirani ostao na jednom osvojenom bodu. Nije nemoguće, ali nije ni (pre)vjerovatno. 

Njemački medij o utakmici Srbije i Slovenije: 'Sportski eksplozivan balkanski duel'

Njemački medij o utakmici Srbije i Slovenije: 'Sportski eksplozivan balkanski duel'

Naravno, za "vatrene" bi najbolji scenarij bio pobjeda protiv Italije, nakon koje bi praktički sigurno izborili prolaz. Teorija o prolasku s trećeg mjesta s dva osvojena boda malo je na "dugom štapu", ali postoje šanse. Zanimljivo, Hrvatska svoju utakmicu trećeg kola igra u ponedjeljak u 21, dok se posljednje kolo grupa C i D igraju u utorak, a grupa E i F u srijedu. Ako  "vatreni" remiziraju protiv Italije, možda će morati čekati srijedu iza 23 sata da bi saznali jesu li prošli ili ne.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije