Španija i Portugal kandidati za domaćina Svjetsko prvenstva 2030. godine

0
AA
Španija i Portugal kandidati za domaćina Svjetsko prvenstva 2030. godine

Fudbalski savezi Španije i Portugala saopćili su da podnose zajedničku kandidaturu za domaćinstvo Svjetskog fudbalskog prvenstva koje će se održati 2030. godine.

U petak će reprezentacije Španije i Portugala igrati prijateljski meč na madridskom stadionu “Wanda Metropolitano“, a savezi te dvije zemlje danas su saopćili da će tog dana Svjetskoj fudbalskoj organizaciji (FIFA) predati kandidaturu za zajedničku organizaciju Svjetskog prvenstva 2030. godine.

Vlade Španije i Portugala podržavaju ideju zajedničkog domaćinstva Mundijalu, a predsjednik Fudbalskog saveza Španije (RFEF) Luis Rubiales i predsjednik Fudbalskog saveza Portugala (FPF) Fernando Gomes su u oktobru prošle godine potpisali i protokol o saradnji na tom projektu.

U tom protokolu se navodi da bi finale Svjetskog prvenstva 2030. godine bilo igrano na stadionu “Santiago Bernabeu“ u Madridu.

Španija je domaćin svjetskog fudbalskog prvenstva bila 1982. godine, a Portugal nikada nije ugostio smotru najboljih svjetskih fudbalskih nacija.

Kandidaturu za domaćinstvo Svjetskog prvenstva 2030. godine do sada je najavio i Maroko, a Argentina, Urugvaj, Paragvaj i Čile su najavili zajedničku kandidaturu.

Svjetsko prvenstvo 2022. godine će se igrati u Kataru, a Svjetsko prvenstvo 2026. godine će zajedno organizirati SAD, Kanada i Meksiko.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije