Čovjek koji je spasio historiju Plavih: Smajlović o danu kada je zapaljen stadion

Radiosarajevo.ba
Čovjek koji je spasio historiju Plavih: Smajlović o danu kada je zapaljen stadion
Arhiv / Mišo Smajlović
Na današnji dan prije 25 godina agresorske snage zapalile su stadion Fudbalskog kluba Željezničar na Grbavici.

Bio je to izuzetno težak i tužan dan za sve ljubitelje fudbala u Sarajevu, a prije svega za navijače ekipe iz Zvorničke 27. Jedan od onih koji je na stadionu Grbavica stekao slavu i postao jedna od najvećih legendi sarajevskog kluba je Mišo Smajlović. Bivši fudbaler i trener Željezničara sjeća se tih teških dana za grad Sarajevo.

"Mi koji smo ostali u Sarajevu najmanje smo cijenjeni, više se cijene ljudi koji su bili vani. Bio sam tu, osjetio sam potrebu da ostanem u gradu. Ostao sam tu cijeli rat. Naravno da sam pomogao i Želji koliko sam mogao. Vodio sam taj mladi tim i pazio da se ne ugasi klub", kaže Smajlović.

Upravo je Smajlović jedan od najzaslužnijih što vitrine kluba iz Zvorničke 27 i danas krase trofeji osvojeni prije agresije na Bosnu i Hercegovinu.

"Naši trofeji bili su na Marijin-Dvoru u prostorijama koje nisu okupirane. Mi smo u jednom trenutku morali izaći iz tih prostorija da bi vojska ušla. Mi smo te trofeje skupili i sačuvali da neko ne odnese, tako da oni i dan danas krase Plavi salon na stadionu. Jednostavno tako se desilo, nije se mnogo razmišljalo o tome. Željeli smo sačuvati historiju", rekao je Smajlović.

Sjeća se i dana kada je zapaljen stadion na kojem je stekao fudbalsku slavu.

"Rat je bio, gorjele su zgrade, gorjelo je sve. Čovjek je računao da će se to osloboditi i samo se o tome razmišljalo. Ja sam mnogo vremena proveo na tom stadionu, afirmirao se i bilo mi je jako teško i žao. Žao ti je i kada gori Vijećnica i čitav grad. Bilo je bitno da se vratimo na nju i da je napravimo", istaknuo je Smajlović.

Legendarni fudbaler Plavih ističe kako je oduševljen radovima na stadionu na kojem je gradio karijeru.

"Ja se divim ljudima koji vode klub. Oni su napravili jednu historijsku stvar. Vidite kakva je Grbavica danas, uredna i lijepa. Ja se nadam da će biti još ljepša kada se napravi jug, a vjerujem da će se uz dobre rezultate i rad napraviti i zapadna tribina. To će biti stadion gdje će moći reprezentacija da igra. Sarajevo je kao grad zaslužilo da može ugostiti reprezentaciju", rekao je Smajlović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije