Skandal u FIFA-i: Finansijskom direktoru desetogodišnja zabrana rada

Fena
Skandal u FIFA-i: Finansijskom direktoru desetogodišnja zabrana rada
Foto: EPA / Markus Kattner

Bivšem finansijskom direktoru i zamjeniku glavnog sekretara FIFA-e Markusu Kattneru izrečena je u utorak desetogodišnja zabrana rada u nogometu i novčana kazna od milion švicarskih franaka, a odluku je donijelo nezavisno Etičko povjereništvo Međunarodne nogometne federacije (FIFA).

"Istraga u slučaju Kattner je obuhvatila razne optužbe za bonuse vezane uz takmičenja pod okriljem FIFA-e, koji su bili isplaćeni FIFA-inim čelnicima (uključujući Kattnera), razne amandmane i dodatke radnim ugovorima, naknadu troškova u privatnim sudskim sporovima te dužnosti Kattnera kao službene osobe", stoji u FIFA-inom službenom priopćenju, prenosi Hina.

Kattner je proglašen krivim za sukob interesa i zloupotrebu položaja u istrazi otvorenoj u septembru 2016. godine, u koju su bili uključeni bivši predsjednik FIFA-e Sepp Blatter i bivši glavni sekretar Jerome Valcke. Nijemcu se na teret stavljalo i primanje velikih novčanih bonusa, o čemu je saznanje imala nekolicina članova FIFA-e koji su to i dopustili.

Prema optužnici, Kattner, Blatter i Valcke su u razdoblju od 2011. do 2015. na ime tajnih bonusa primili oko 80 miliona američkih dolara.

Sepp Blatter i Jerome Valcke su već prije suspendirani sa svih dužnosti u FIFA-i.

Danas 49-godišnji Markus Kattner u FIFA-u je stigao 2003. godine, a otpušten je u maju 2016. nakon što je u internoj istrazi otkriveno da se u obavljanju dužnosti pomoćnika glavnog sekretara ponašao finansijski neodgovorno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije