FIFA pomaže savezima sa 1,5 milijardi dolara

Fena
FIFA pomaže savezima sa 1,5 milijardi dolara
Foto: EPA-EFE / Ilustracija / FIFA

Međunarodna nogometna federacija (FIFA) osigurala je 1.5 milijardi dolara pomoći, donacija i zajmova svakoj od 211 članica, kao i ostatku nogometne zajednice pogođene pendemijom koronavirusa.

"Fifa je jednoglasno odobrila plan pomoći u iznosu od 1.5 milijardi dolara," kazao je predsjednik FIFA-e Gianni Infantino nakon virtualnog sastanka Vijeća krovne nogometne organizacije.

"Međutim, FIFA će izvršiti "strogu kontrolu upotrebe sredstava," dodao je.

Svaka od 211 članica, među kojima je i Hrvatski nogometni savez (HNS) može dobiti milion dolara donacija.

Ostala pomoć bit će dostupna u obliku beskamatnih zajmova koji mogu doseći i do 35% prihoda svake federacije. Minimalni iznos svakog zajma bit će 500.000 dolara, a maksimalni pet miliona USD. Pored toga i svaka će konfederacija moći dobiti zajam od četiri miliona dolara.

"Provest ćemo strogu kontrolu nad korištenjem sredstava, uz revizije i postojat će vrlo jasni uvjeti za povrat sredstava," naglasio je Infantino.

Kako bi financirala ovu pomoć, FIFA će privući svoje rezerve, i to 328 miliona dolara za izravne subvencije i 556 miliona dolara za financiranje kredita, rekao je Infantino.

"Klubovi i savezi su u stvarnoj opasnosti. U nekim dijelovima svijeta nogomet se još nije nastavio. Moramo im pomoći", dodao je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije