Serie A se izvinila što je u antirasističkoj kampanji koristila majmune

Radiosarajevo.ba
Serie A se izvinila što je u antirasističkoj kampanji koristila majmune
Twitter / Serie A se izvinila što je u antirasističkoj kampanji koristila majmune

Rasizam u italijanskom nogometu, pa i cijeloj državi općenito, postao je toliko problematičan da se čini kao da su tijela koja se bore protiv njega potpuno izgubila razboritost u načinu te borbe.

Najnoviji je primjer antirasistička kampanja zbog koje se Serie A morala ispričavati jer je naišla na goleme kritike sa svih strana, piše Index.

U kampanji No To Racism ("ne rasizmu"), naime, korišteni su plakati koji prikazuju tri majmuna obojenih lica. Milan i Roma prvi su žestoko kritizirali postere.

Umjetnik Simone Fugazzotto objasnio je da je poruka plakata trebala biti da smo svi mi majmuni, odnosno da smo potekli od njih, bez obzira na rasu.

"Shvatio sam da su neprimjereni", rekao je izvršni direktor Serie A Luigi De Siervo putem saopćenja.

Iz Milana su poručili da se snažno protive upotrebi majmuna, a u Romi su iznenađeni jer "razumiju da se liga bori protiv rasizma, ali ovo nije pravi način".

Iz FARE-a su poručili da su ostali bez teksta i da sve izgleda kao bolesna šala, a organizacija Kick It Out tvrdi da je upotreba majmuna "potpuno neprikladna".

Svako malo se na talijanskim stadionima čuje majmunsko hukanje upućeno tamnoputim igračima poput Marija Balotellija ili Romelua Lukakua. Dio navijača čak se branio da to ne znači da su rasisti, nego da tako "samo žele stvarati pritisak na igrače kojima to očito smeta".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije