Sarajevski show 'trener možeš biti ti' se nastavlja

Radiosarajevo.ba
Sarajevski show 'trener možeš biti ti' se nastavlja
Fudbalski klub Sarajevo i Fudbalski klub Željezničar u posljednjih nekoliko godina promijenili su veliki broj trenera.

Nije to ništa čudno u Bosni i Hercegovini, gdje treneri traju veoma kratko, ali ipak se od velikana iz Sarajeva očekuje nešto drukčija politika.

Kod Željezničara silne promjene trenera počele su nakon što je Amar Osim odlučio da se povuče s klupe. Plave je preuzeo Dino Đurbuzović u septembru 2013. godine, a na klupi je ostao do kraja sezone, kada ga je na toj poziciji zamijenio Admir Adžem. Zanimljivo je kako je Đurbuzović od novinara saznao da je smijenjen.

Admir Adžem ostao je još kraće na klupi Plavih. Vodio je ekipu u jednoj polusezoni, a onda je smijenjen. Na njegovo mjesto došao je Almir Memić, ali je i on smijenjen, a da nije vodio ekipu niti u jednoj utakmici. Nakon smjene Memića Plave preuzima Milomir Odović.

Odović je na klupi Željezničara napravio odlične rezultate, ali je nakon serije nešto lošijih rezultata na kraju i smijenjen. Zamijenio ga je Vlado Čapljić i na klupi ostao svega 17 dana. Nakon Čapljića na klupu Željezničara sjeo je Edis Mulalić, ali ni on se nije dugo zadržao.

Ekipu je u posljednjem kolu sezone vodio Haris Alihodžić, a onda je za trenera izabran Slovenac Miloš Kostić. Kostićeva epizoda trajala je šest kola i sada su Plavi u potrazi za novim imenom.

Sarajevo je u martu 2013. godine preuzeo Husref Musemić, a na klupi Bordo tima ostao je do decembra 2013. godine. Nakon smjene Musemića, koji je kasnio svega dva boda za vodećom ekipom na tabeli nakon 19 odigranih kola, na njegovo mjesto došao je Robert Jarni. Novom treneru Sarajeva dovedeno je šest vrhunskih fudbalera za uvjete Premijer lige Bosne i Hercegovine, pa se postavlja pitanje da li je Musemić opravdano smijenjen, ako je ekipi trebalo toliko pojačanja?

Na klupi Sarajeva ostao je do aprila 2014. godine, a presudili su mu izuzetno loši rezultati. Na njegovo mjesto trebao je doći Ljupko Petrović, ali je njegov angažman propao. Ekipu je preuzeo Dženan Uščuplić i osvojio Kup Bosne i Hercegovine. U Evropi je stigao do Play Offa Evropske lige, gdje je poražen od Borussije Mönchengladbach.

Serija loših rezultata u domaćem prvenstvu, remiji protiv Mladosti iz Velike Obarske, s Travnikom na našem najvećem stadionu, te s nikada lošijim Čelikom u Zenici označili su kraj vladavine Uščuplića. Na njegovo mjesto došao je Meho Kodro. Nakon odličnih igara u prvom dijelu sezone uslijedio je pad na proljeće, pa je Kodro smijenjen u aprilu prošle godine. Opet je na njegovo mjesto došao Uščuplić, a Sarajevo je na kraju sezone slavilo titulu prvaka Bosne i Hercegovine.

Uščuplić je otkaz dobio nakon serije loših rezultata u prošloj sezoni. Na klupi ga je zamijenio Miodrag Ješić, a prije dolaska srbijanskog stručnjaka ekipu je privremeno vodio Almir Hurtić. Bordo tim je doživio sunovrat s Ješićem, a ekipu je ponovo preuzeo Hurtić.

The show must go on... 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije