FK Sarajevo protiv europskih prvaka: Celtic dolazi na 40. godišnjicu gostovanja HSV-a

0
Radiosarajevo.ba
FK Sarajevo protiv europskih prvaka: Celtic dolazi na 40. godišnjicu gostovanja HSV-a
Foto: Fudbaleri i timovi / Pašić u prodoru

Fudbaleri Sarajeva danas igraju utakmicu play-off runde kvalifikacija za Ligu Europe protiv Celtica, u pokušaju da ostvare historijski uspjeh – plasman u grupnu fazu. O protivniku se sve zna: Celtic je najtrofejniji škotski klub, prvak Europe 1967. godine, protivnik koji privlači pažnju gdje god nastupa.

Sudbina je htjela da Celtic dolazi na megdan Sarajevu tačno na 40. godišnjicu gostovanja jednog drugog europskog šampiona, utakmice koja se decenijama prepričava u gradu na Miljacki.

Doduše, treba napomenuti da je 1. oktobra 1980. godine njemački HSV stigao u Sarajevo "samo" kao vicešampion Europe jer će Kup prvaka osvojiti 2,5 godine kasnije pobjedom nad Juventusom, ali to nimalo nije umanjilo snagu kluba iz Hamburga.

Dakle, na današnji dan prije 40 godina, na prepuni koševski stadion slavni italijanski sudija Paolo Casarin izveo je igrače Sarajeva i HSV-a u revanš utakmici 1. kola Kupa UEFA. Prvi meč, odigran 14 dana ranije u Hamburgu, obilježio je velški sudija Clive Thomas koji je igračima Sarajeva pokazao čak tri crvena kartona i uveliko doprinio pobjedi njemačkog kluba 4:2.

Ekipa Sarajeva bila je desetkovana za revanš, pa je trener Fuad Muzurović bio prisiljen u takvoj utakmici i protiv takvog protivnika prvi put u zvaničnoj utakmici u tim staviti Dragana Božovića. No, i pored svih problema mladi tim Sarajeva hrabro je ušao u meč, nije ustuknuo pred slavnim protivnikom koga je s klupe predvodio legendarni Branko Zebec.

Uz podršku s tribina Sarajevo je tri puta vodilo, bilo na korak od rezultata koji vodi dalje, ali svaki put bi se HSV vraćao i stigao do rezultata 3:3. Ostalo je zapisano da su strijelci za Sarajevo bili Zoran Lukić (24) i dva puta Predrag Pašić (43, 78), dok je sva tri gola za HSV postigao Horst Hrubesch.

Još jedna zanimljivost: Kapiteni dva kluba bili su Safet Sušić, legenda Koševa i najbolji bh. fudbaler svih vremena, odnosno Felix Magath, koji će dati veliki doprinos uspjehu bh. fudbala jer je kao trener dao prvi dao šansu u Bundesligi Hasanu Salihamidžiću 1995. u HSV-u i Edinu Džeki 2007. u Wolfsburgu.

HSV je prošao dalje, a velika utakmica prepričava se četiri decenije. Navijačima Sarajeva ostaje nada da će njihovi ljubimci imati više sreće i uspjeha, na isti dan 40 godina kasnije, ponovo protiv europskog prvaka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije