Sarajevo dočekuje Atalantu: 5 najvećih pobjeda bh. klubova protiv timova iz Italije

J. M.
Sarajevo dočekuje Atalantu: 5 najvećih pobjeda bh. klubova protiv timova iz Italije
Fotosi: Tempo, Muzej grada Zenice / Čelik - Fiorentina 1:0
Sve oči bh. fudbalske javnosti danas će biti uprte u stadion Koševo, gdje fudbaleri Sarajeva imaju priliku ostvariti veliki europski uspjeh.

Nakon 2:2 u prvoj utakmici kvalifikacija za Ligu Europe protiv Atalante, "bordo tim" može se upisati u historiju kao prvi tim iz samostalne BiH koji je eliminirao neki klub iz "liga petice".

Iz vremena bivše Jugoslavije bh. klubovi imaju nekoliko vrijednih "skalpova" italijansklih klubova.

Prošle sedmice podsjetili smo se trijumfa bugojanske Iskre nad Atalantom u Srednjoevropskom kupu u sezoni 1984-85.

Atalanta dočekuje Sarajevo: Prije 33 godine bh. klub im je oteo europski trofej

Hronološki, podsjetimo se pet najvećih pobjeda bh. klubova nad ekipama s Apenina.

Sarajevo – Cagliari 3:1 (Mitropa kup, 1967)

Pored osvajanja titule i plasmana u finale Kupa Maršala Tita, fudbaleri Sarajeva ostvarili su i zapažen međunarodni uspjeh u sezoni 1966-67.

U osmini finala tada jakog Srednjoevropskog kupa eliminirali su Cagliari, tada jedan od najboljih italijanskih klubova. Prvi meč, odigran 9. novembra 1966. godine na Sardiniji, završen je trijumfom domaćina 2:1.

Ekipa Sarajeva koja je eliminirala Cagliari (1966) - undefined

Ekipa Sarajeva koja je eliminirala Cagliari (Foto: FK Sarajevo)

Dvije sedmice kasnije na Koševu, Sarajevo pobjeđuje 3:1 golovima Musemića (24), Prljače (69) i Prodanovića (82), čime je ostvaren plasman u narednu rundu.

Čelik – Catania 3:0 (Mitropa kup, 1970)

U pohodu na trofej Srednjoevropskog kupa u sezoni 1970-71, prva prepreka fudbalera Čelika bila je Catania.

Na stadionu Blatuša 14. oktobra 1970. godine, "crveno-crni" pobjeđuju 3:0 golovima Mujkića (32), Renića (39) i Mićića (65).

Pobjeda Catanije (1:0) u revanšu 4. novembra 1970. nije bila dovoljna Italijanima. Čelik je te sezone otišao do kraja i osvojio prvi europski trofej pobjedom u finalu nad Austrijom Salzburg 3:1 na neutralnom terenu u italijanskoj Gorici.

Željezničar – Bologna 1:1, 2:2 (Kup UEFA, 1971)

Željezničar je jedini bh. tim kojem je uspjelo izbaciti neki italijanski klub u zvaničnim UEFA takmičenjima, čak i ako "plavi" nisu zabilježili pobjedu u dvomeču.

Desilo se to u drugom kolu inauguralne sezone Kupa UEFA (1971-72). Protivnik "plavih" bila je Bologna, a prvi meč odigran je u Sarajevu 20. oktobra 1971. Gosti su dugo vodili golom Peranija, da bi konačnih 1:1 postavio Josip Bukal s bijele tačke 15 minuta prije kraja.

Šampionska ekipa Želje koja je bila bolja od Bologne (1971) - undefined

Šampionska ekipa Želje koja je bila bolja od Bologne (Foto: FK Željezničar)

U revanšu na stadionu Renato Dall'Ara, 3. decembra 1971. godine, Bologna je povela 1:0 golom Fedele u 15. minuti, a poravnao je Boško Janković u 58. minuti. Ponovo je Fedela doveo domaće u vodstvo u 70. minuti, da bi sedam minuta prije kraja Boško Janković postigao još jedan gol za konačnih 2:2 i prolazak šampionske ekipe Milana Ribara u narednu rundu.

Čelik – Fiorentina 1:0 (Mitropa kup, 1972)

Zenica je bila na nogama 4. oktobra 1972. godine. Novi stadion Bilino polje bio je domaćin revanš utakmice finala Srednjoevropskog kupa između Čelika i Fiorentine, nakon što je prvi meč na "Comunaleu" u Firenzi (budući Artemio Franchi) 23. augusta završen 0:0.

Čelik - Fiorentina 1:0 (1972) - undefined

Čelik - Fiorentina 1:0 (Foto: Muzej grada Zenice)

Mreže su mirovale 88 minuta, a onda je Bilino polje proključalo: Mirsad Galijašević savladao je slavnog Franca Superchija i donio Čeliku pobjedu (1:0) i europski trofej. Skoro 30 hiljada ljudi na stadionu obradovali su Vujačić, Peleš, Talić, Galijašević, Hajduk, Mujkić, Buza, Brdarević, Renić, Gavran i Bajrić.

Perugia – Velež 2:4 (Mitropa kup, 1975)

Nakon dvije vicešampionske titule, fudbaleri Veleža osvojili su četvrto mjesto u Prvenstvu Jugoslavije u sezoni 1974-75. To nije bilo dovoljno za plasman u Kup UEFA, pa su se "rođeni" morali zadovoljiti nastupom u Srednjoevropskom kupu.

Prvi protivnik u grupi B bila je italijanska Perugia, a meč je odigran 21. oktobra 1975. na stadionu Pian di Massiano (današnji Renato Curi). Mostarci su zabilježili trijumf 4:2 koji im je otvorio vrata prvog mjesta u grupi. Plasman u finale ovjerili su remijem protiv Italijana (0:0) pod Bijelim brijegom 6 . aprila 1976.

Ipak, Velež nije osvojio Mitropa kup pošto je poražen u obje utakmice finala protiv austrijskog Wacker Innsbrucka (1:3, 1:3).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije