Safet Sušić za Radiosarajevo.ba: Moje posljednje zbogom Diegu Maradoni

1
Almir Sokolović
Safet Sušić za Radiosarajevo.ba: Moje posljednje zbogom Diegu Maradoni
Arhiv / Sušić i Maradona na meču u Italiji 1990.

Teško je opisati Diega Armanda Maradonu. Samo jednom u životu sam imao priliku igrati protiv njega i to na Svjetskom prvenstvu u Italiji 1990. godine i tada sam se uvjerio da je magičan nogometaš. Nogomet je izgubio mnogo njegovim odlaskom.

To u ekskluzivnom razgovoru za portal Radiosarajevo.ba iz Pariza kaže Safet Sušić, jedan od najvećih nogometaša koje je ima Bosna i Hercegovina.

Taj jedini susret Sušića i Maradone dogodio se na meču četvrtfinala Svjetskog prvenstva 30. juna 1990. u Italiji u kome je tada aktuelni šampion svijeta Argentina eliminisala Jugoslaviju poslije boljeg izvođenja penala – 3:2.

U 120 minuta igre nije bilo golova.

"Izgubili smo tu utakmicu nakon penala. Ivkovič je odbranio penal Maradoni, ali smo mi ispali, nakon što tri naša igrača nisu realizirali penale. Maradona se na toj utakmici nije proslavio, bio je dobro čuvan od Šabanadžovića prvo koji je kasnije isključen, pa od ostatka našeg tima u nastavku", priča Sušić za naš portal, dodajući da više nikada nije imao priliku u karijeri igrati protiv slavnog Argentinca.

Sušič je za Diega prvi put čuo 1978. godine.

"Tada je jedan moj prijatelj došao iz Njemačke u Sarajevo i pričao mi da je vidio nekog Argentinca koji je čudo od igrača. Ja sam tada nosio dres FK Sarajevo i kasnije se ispostavilo da je Maradona zaista nogometni kralj. Na Mundijalu 1990. posljednjem kojeg je igrala Jugoslavija sa igračima iz BiH, Maradona nije bio najbolji. Smatram da je najbolji bio 1986. kada je Argentinu odveo do naslova. Oni golovi protiv Engleske su nešto što će pamtiti cijeli svijet za sva vremena", dodaje Sušić.

Pape sa velikim respektom priča o Maradoni.

"U Argentini je najveći, a ja bih kazao da je za mene jedan od tri najveća igrača svih vremena. Tu je i Pele, Messi...", dodaje Sušić.

Safet nije želio komentirati način života Maradone.

"Ne bi bilo fer govoriti o njegovom načinu života. Diego je živio onako kako je želio. Zadnjih godina imao je više puta zdravstvenih problema, preživio je dva infarkta i, nažalost, stigla je tužna vijest da je umro. Žao mi je. O njemu sve najbolje. Diego, zbogom", kazao je Safet Sušić iz Pariza za portal Radiosarajevo.ba.

Pogledajte inserte sa meča Jugoslavija - Argentina, jedinog u kojem su se sreli Sušić i Maradona:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije