Ruski golman koji je branio za FK Sarajevo: Niko nije želio dati 30.000 eura za Džeku

J. M.
Ruski golman koji je branio za FK Sarajevo: Niko nije želio dati 30.000 eura za Džeku
Facebook / Aleksej Prudnjikov sa dresom Sarajeva u Moskvi, ispred murala Lava Jašina

Ljubitelji fudbala na našim prostorima sjećaju se Alekseja Prudnjikova. Ruski golman – koji je u svojoj domovini branio za moskovske klubove Spartak, Dinamo i Torpedo – osvajač zlatne medalje s reprezentacijom SSSR-a na Olimpijskim igrama 1988. u Seoulu, prije 30-ak godina je stigao u bivšu Jugoslaviju, preciznije BiH.

Najprije je 1990. potpisao za Velež, no znatno veći trag je ostavio u Sarajevu. Na Koševo je stigao početkom 1991. i do kraja prvenstva bio standardni golman Bordo kluba pomogavši da Sarajevo sačuva status prvoligaša.

Prudnjikov i dalje prati Sarajevo i redovno održava kontakte sa brojnim bivšim saigračima, a tokom Mundijala 2018. u Rusiji dobio je bordo dres sa brojem 1.

Nakon završetka karijere otvorio je golmansku školu, te pomagao sinu Alanu koji se bavio menadžerskim poslom. U kratkom razgovoru za ruski sportski portal sports.ru Prudnjikov se dotakao slabog "skautiranja" tamošnjih klubova.

"Moj sin Alan nagovarao je ruske klubove da kupe golobradog Edina Džeku za 30.000 eura. Bezuspješno, nisu ga željeli. Gledao sam Džeku u Željezničaru, tačno je da u ovom klubu nije uspijevao izboriti status prvotimca. Otišao je u Češku i tamo se otvorio", kaže Prudnjikov i dodaje da to nije slučajno kad je riječ o ruskim klubovima.

"Slučaj Džeko je bio logičan nastavak loše prakse. Nešto ranije Spartaku i Lokomotivi nudio sam Petra Čecha, još dok je branio za mali češki klub Chmel Blšany. Cijena je bila 175.000 dolara. Rekli su mi: 'Nije nam potreban'. Kada su shvatili o kakvom golmanu je riječ, bilo je kasno", govori s dosta gorčine Aleksej Prudnjikov.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije