Real Madrid na tronu: Trofej u rukama Kraljeva

Fena
Real Madrid na tronu: Trofej u rukama Kraljeva
Fudbaleri Real Madrida odbranili su naslov prvaka Evrope, nakon što su večeras u Cardiffu u finalu Lige prvaka savladali Juventus sa 4:1 (1:1).

Real je u vodstvo doveo Cristiano Ronaldo u 20. minuti, ali je sedam minuta kasnije rezultat poravnao Mario Mandžukić.

U drugom poluvremenu Real je pojačao tempo i potpuno dominirao na terenu, a do novog vodstva došao je u 61. minuti golom Casemira. Ronaldo je svojim drugim golom u 64. minuti udvostručio prednost Reala, a konačan rezultat 4:1 postavio je Asensio u 90. minuti.

Bosanskohercegovački reprezentativac u dresu Juventusa Miralem Pjanić igrao je do 71. minute kada je morao napustiti teren zbog povrede.

Španski velikan Real Madrid rekorder je sa 12 naslova prvaka Evrope, a ove godine 'Kraljevski klub' je postao i prvi koji je odbranio naslov otkako je startala Liga prvaka.

Real Madrid je slavio u prvih pet izdanja Kupa prvaka (1956.-1960.), a potom je bio najbolji 1966., 1998., 2000., 2002., 2014., 2016. i 2017. godine.

Posljednji klub koji je odbranio evropsku titulu bio je Milan kojem je to uspjelo 1989. i 1990. godine. Milan je ujedno i drugi najtrofejniji klub sa sedam naslova, dok su Liverpool, Barcelona i Bayern po pet puta bili prvaci Evrope. Ajax je četiri puta bio na krovu Evrope, a Manchester United i Inter po tri puta. Juventus je dva puta slavio.

Jedina dva kluba iz istočne Evrope koja su osvajala ovo natjecanje su Steaua iz Bukurešta 1986. godine i beogradska Crvene zvezda 1991. godine. Titulu prvaka Europe osvojila su ukupno 22 kluba.

UKUPNO

12 - Real Madrid
7 - Milan
5 - Bayern, Barcelona, Liverpool
4 - Ajax
3 - Inter, Manchester United
2 - Juventus, Benfica, Porto, Nottingham Forest
1 - Celtic, HSV, Steaua, Marseille, Chelsea, Borussia Dortmund, Crvena zvezda, Feyenoord, Aston Villa, PSV Eindhoven

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije