Prošle su tačno četiri godine: Debi Zmajeva u Brazilu, kako je bilo lijepo

A. S.
Prošle su tačno četiri godine: Debi Zmajeva u Brazilu, kako je bilo lijepo
Foto: Twitter / Argentina - BiH
Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji je počelo jučer, nastavlja se danas sa tri utakmice, ali među navijačima Bosne i Hercegovine ostaje žal što na svjetskoj smotri najboljih nema Bosne i Hercegovine.

Ipak, današnji datum, 15. juni, ostat će zlatnim slovima ispisan u historiji našeg nogometa. Prije tačno četiri godine, 15. juna 2014, Zmajevi su odigrali prvu, historijsku utakmicu na Svjetskom prvenstvu.

Protivnik je bila Argentina, koja je kasnije stigla do drugog mjesta, nakon što su u finalu poraženi od Njemačke nakon produžataka (0:1, strijelac Mario Gotze).

Bosna i  Hercegovina nije prošla grupnu fazu, upisali smo samo jednu pobjedu nad Iranom (3:1), ali meč protiv Argentine na kultnoj Maracani je nešto što će se uvijek pamtiti kada se u budućnosti bude spominjalo ime Zmajeva.

Argentina je pobijedila sa 2:1. Prvo je Kolašinac na samom početku susreta neoprezno zatresao mrežu Begovića. Kasnije je Leo Messi doveo Argentinu u vodstvo od 2:0, a konačnih 2:1 za Gaučose postavio je Vedad Ibišević, koji je ušao s klupe.

I pord toga što nismo ostavili veliki utisak u Brazilu 2014, nastup Zmajeva na Maracani je za vječnost. A da je tako najbolje govore riječi Vedada Ibiševića, koji s posebnim osjećajem uvijek se sjeća prvog svjetskog prvenstva na kojem je nastupila Bosna i Hercegovina.

"Brazil, Maracana, otvaranje... Uh, kako je to bilo lijepo, nešto što ću pamtiti cijelog života", prisjetio se Ibišević, kojeg lmjubitelji nogometa u BiH pamte i kao strijelca odlučujućeg gola u Kaunasu protiv Litvanije (1:0), koji je odveo Zmajeve u Brazil.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije