Vremeplov / Prije 50 godina: Željo na Palama počeo pripreme za odbranu jesenje titule

19. 01. 2020. u 07:22:00 J. M.

Shares:0

Prije nešto više od mjesec dana podsjetili smo se velike pobjede fudbalera Željezničara na beogradskoj Marakani. Podsjetimo, puleni Milana Ribara su 14. decembra 1969. godine u 17. kolu Prvenstva Jugoslavije savladali Crvenu zvezdu 4:1 i tako prvi put u klupskoj historiji osvojili titulu jesenjeg prvaka.

Na današnji dan prije 50 godina: Željo pokorio Marakanu za jesenju titulu

Prošlog vikenda okončan je jesenji dio Premijer lige BiH koji je prošao u izjednačenoj trci nekoliko timova. Na prvoj poziciji će prezimiti branilac titule FK Sarajevo, iako se uoči posljednjeg kola činilo da će do jesenje titule stići komšije s Grbavice.

Uslijedila je skoro tromjesečna pauza, tokom koje su fudbaleri Željezničara najprije dobili zasluženi odmor. Nakon otprilike mjesec dana, "Plavi" su počeli pripreme za odbranu jesenje titule.

Za razliku od komšija s Koševa koji su početkom januara 1970. godine, uz pomoć Energoinvesta, otišli na turneju u Kuvajt i Irak, fudbaleri Željezničara prvi dio priprema obavili su na Palama.

Za bazu je odabran Hotel Turist, čija je okolina s borovom šumom bila sjajan poligon za stjecanje fizičke kondicije, ono po čemu je Željo bio poznat tih godina.

Ispod požutjelih slika od prije 50 godina mogu se vidjeti Željini asovi: Osim, Katalinski, Bukal, Sprečo, Bratić, Mujkić, Radović, Šerbo, Bajić, Janković, Bećirspahić, Deraković, pod budnim okom trenera Milana Ribara, vrijedno su se pripremali, u vrijeme kada nije bilo ni pomena o Antaliji koja je danas najčešća destinacija za zimske pripreme.

zeljo_pripreme_02.jpg - undefined

Foto: Tempo

KOMENTARI (2)