Prije 50 godina: Željo na Palama počeo pripreme za odbranu jesenje titule

J. M.
Prije 50 godina: Željo na Palama počeo pripreme za odbranu jesenje titule

Prije nešto više od mjesec dana podsjetili smo se velike pobjede fudbalera Željezničara na beogradskoj Marakani. Podsjetimo, puleni Milana Ribara su 14. decembra 1969. godine u 17. kolu Prvenstva Jugoslavije savladali Crvenu zvezdu 4:1 i tako prvi put u klupskoj historiji osvojili titulu jesenjeg prvaka.

Na današnji dan prije 50 godina: Željo pokorio Marakanu za jesenju titulu

Prošlog vikenda okončan je jesenji dio Premijer lige BiH koji je prošao u izjednačenoj trci nekoliko timova. Na prvoj poziciji će prezimiti branilac titule FK Sarajevo, iako se uoči posljednjeg kola činilo da će do jesenje titule stići komšije s Grbavice.

Uslijedila je skoro tromjesečna pauza, tokom koje su fudbaleri Željezničara najprije dobili zasluženi odmor. Nakon otprilike mjesec dana, "Plavi" su počeli pripreme za odbranu jesenje titule.

Za razliku od komšija s Koševa koji su početkom januara 1970. godine, uz pomoć Energoinvesta, otišli na turneju u Kuvajt i Irak, fudbaleri Željezničara prvi dio priprema obavili su na Palama.

Za bazu je odabran Hotel Turist, čija je okolina s borovom šumom bila sjajan poligon za stjecanje fizičke kondicije, ono po čemu je Željo bio poznat tih godina.

Ispod požutjelih slika od prije 50 godina mogu se vidjeti Željini asovi: Osim, Katalinski, Bukal, Sprečo, Bratić, Mujkić, Radović, Šerbo, Bajić, Janković, Bećirspahić, Deraković, pod budnim okom trenera Milana Ribara, vrijedno su se pripremali, u vrijeme kada nije bilo ni pomena o Antaliji koja je danas najčešća destinacija za zimske pripreme.

zeljo_pripreme_02.jpg - undefined

Foto: Tempo

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije