Prije 31 godinu: Božija ruka i gol stoljeća u razmaku od četiri minuta

J. M.
Prije 31 godinu: Božija ruka i gol stoljeća u razmaku od četiri minuta
/ Foto: FIFA
Mexico City, stadion Azteca, 22. juni 1986. godine. Sudbina je htjela da se u četvrtfinalu Svjetskog fudbalskog prvenstva sastanu Argentina i Engleska, zemlje koje su četiri godine ranije ratovale.

Oružani sukob na Foklandskim ostrvima okončan je pobjedom snaga Ujedinjenog Kraljevstva, dok je argentinska vojna hunta, koja je započela rat, još jednom ponizila vlastiti narod.

Zato su se emocije mogle "rezati" na razrijeđenom zraku meksičke metropole kada je sudija Ali Bin Nasser iz Tunisa poveo igrače na teren, pred 114.580 gledalaca. U igri su bili politički, ali i sportski motivi.

Dan ranije, u prvim utakmicama četvrtfinala Mundijala Francuska je pobijedila Brazil, a Njemačka bila uspješnija od domaćina Meksika, u oba slučaja nakon izvođenja jedanaesteraca. Reprezentacija Argentine bila je posljednji adut američkog kontinenta, posljednja koja je mogla zaustaviti Europljane.

Prvo poluvrijeme utakmice na Azteci okončano je bez golova i pravih šansi. Visoka temperatura uništila je svaku kreativnost, igrači su jedva dočekali pauzu.

Sve je nadoknadilo prvih 10-ak minuta drugog poluvremena koji će biti upisani u fudbalsku historiju. 

Igrao se 51. minut kada je Diego Maradona, kapiten Argentine, pokušao uposliti suigrača Jorge Valdana blizu linije engleskog 16-erca. Ispred Valdana je intervenirao engleski branič Steve Hodge, ali prilično nespretno, poslao loptu u kazneni prostor. Engleski golman Peter Shilton predosjetio je opasnost, na vrijeme istrčao i krenuo na loptu skoro istovremeno s Maradonom.

Činilo se da će to biti lagan plijen za engleskog golmana, 20-ak centimetara višeg od Maradone. A onda je Maradona pokazao koliko je nepredvidiv. Skočio je, zažmirio, podigao ruku i loptu poslao u mrežu. Na zaprepaštenje engleskih igrača sudija Bin Nasser pokazao je na centar.

Kada su ga kasnije pitali da objasni pogodak najveći argetinski fudbaler svih vremena je lucidno odgovorio: "Un poco con la cabeza de Maradona y otro poco con la mano de Dios". U prijevodu: Malo glava Maradone, malo Božija ruka.

Javnost je izbrisala prvi dio, ostala je samo Božija ruka. Jedan od najkontroverznijih golova u historiji fudbala.

A četiri minuta kasnije još jedan epohalni gol, opet u režiji Maradone. Na svojoj polovini primio je loptu, krenuo prema golu Engleza, driblao jednog po jednog igrača Gordog Albiona, na kraju prešao i golmana Shiltona i loptu plasirao u mrežu za 2:0. Najbolji gol 20. stoljeća!

Twitter - Prije 31 godinu: Božija ruka i gol stoljeća u razmaku od četiri minuta

Twitter

Englezi su do kraja ublažili poraz pogotkom Linekera. Argentina je pobijedila 2:1, prošla u polufinale, kasnije osvojila titulu svjetskog prvaka. Sve u režiji fudbalskog velemajstora Diega Armanda Maradone.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije