Čuvena utakmica Grčka - Jugoslavija koju su obilježili igrači iz BiH

J. M.
Čuvena utakmica Grčka - Jugoslavija koju su obilježili igrači iz BiH
/ Gužva pred golom Grčke (Foto: Tempo)
Fudbalska reprezentacija BiH u petak igra vjerovatno odlučujuću utakmicu u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. Protivnik je reprezentacija Grčke s kojom su Zmajevi dosada odigrali sedam zvaničnih utakmica.

I dok je postojala bivša zajednička država, reprezentacija Jugoslavije odigrala je nekoliko čuvenih utakmica s Grcima. Uoči posljednje utakmice Grčka – BiH 1:1, odigrane u Atini prije pola godine, podsjetili smo na pobjedu Jugoslavije 5:1 nad Galanolefkijima 1981. godine, kada su Plave nosili Bosanci i Hercegovci – Edhem Šljivo, Vahid Halilhodžić, Blaž Slišković, Predrag Pašić...

Ovaj put se podsjećamo još jedne slavne utakmice Jugoslavije i Grčke koju su obilježili Bosanci i Hercegovci. To je susret posljednjeg kola kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj 1974. godine.

Duel u Atini 19. decembra 1973. godine rješavao je pitanje putnika na Mundijal. 

Na tebeli grupe 7 vodila je Španija sa šest bodova i gol-razlikom +3, Jugoslavija je bila druga s četiri poena i gol-razlikom +1, a Grčka držala fenjer, bez bodova i ikakvih šansi.

Kako je plasman u završnicu Mundijala bio rezerviran samo za pobjednika grupe, uoči utakmice Grčka – Jugoslavija računica je bila jednostavna: Plavima je za plasman u Njemačku bila neophodna pobjeda od najmanje tri gola razlike, pobjeda od dva gola razlike vodila je u baraž s Španijom, dok je svaki drugi rezultat utakmice u Atini odgovarao Crvenoj furiji.

Pred 20-ak hiljada gledalaca na atinskom stadionu Karaiskaki zapadnonjemački sudija Kurt Tschenscher poveo je igrače Grčke i Jugoslavije pri čemu su u gostujućem timu bila četiri igrača iz BiH: Enver Marić, Enver Hadžiabdić, Josip Katalinski, Dušan Bajević.

Također, u petočlanoj selektorskoj komisiji, koja je vodila reprezentaciju Jugoslavije, pored Miljana Miljanića, Tomislava Ivića i Milovana Ćirića, bili su i treneri Veleža i Željezničara Sulejman Rebac i Milan Ribar.

Kako je počela utakmica činilo se da će Jugoslavija bez mnogo problema ostvariti željenu pobjedu od tri gola razlike: Već u prvih 20-ak minuta Bajević i Karasi donose Plavima vodstvo 0:2.

Gol Bajevića za 0:1 (Foto: Tempo) - Čuvena utakmica Grčka - Jugoslavija koju su obilježili igrači iz BiH

Gol Bajevića za 0:1 (Foto: Tempo)

Posljednjih 15 minuta prvog poluvremena bili su košmarni za jugoslavenski tim. Najprije je Eleftherakis smanjio na 1:2, potom je Bajević zbog prigovora zaradio crveni karton da bi u posljednjim trenucima prvog poluvremena Katalinski savladao svog golmana Marića za 2:2.

Španci su zadovoljni trljali rukama jer je malo ko vjerovao da se Jugoslavija može vratiti na pobjednički kolosijek s igračem manje, pogotovo zato što su 13 mjeseci ranije, u prvoj utakmici, Plavi jedva pobijedili Grčku 1:0 u Beogradu.

Ivica Šurjak vraća nadu Jugoslaviji pogotkom u 63. minutu (2:3), ali trebalo je s igračem manjem na Karaiskakiju postići barem još jedan pogodak da bi se dostigla Španija.

Gol Karasija za 2:4 (Foto: Tempo) - Čuvena utakmica Grčka - Jugoslavija koju su obilježili igrači iz BiH

Gol Karasija za 2:4 (Foto: Tempo)

Na atinskom stadionu već je počelo sudijsko vrijeme kada je Enver Hadžiabdić izveo slobodan udarac iskosa s lijeve strane. Lopta je nabačena u šesnaesterac, odbila se na jedanaesterac gdje se našao Stanislav Karasi i savladao grčkog golmana Kelesidisa. Grčka - Jugoslavije 2:4, Plavi su osigurali majstoricu protiv Španije!

A ta utakmica protiv Španije u Frankfurtu 13. februra 1974. donijela je slavu Josipu Katalinskom koji je postigao jedini pogodak za pobjedu 1:0. Legendarni Škija postao je heroj nacije, iako ga je je 56 dana ranije samo nekoliko sekundi dijelilo od sudbine tragičara zbog autogola u Atini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije