Džeko i prethodnici: Bosanci koji su bili najbolji strijelci europskih liga

J. M.
Džeko i prethodnici: Bosanci koji su bili najbolji strijelci europskih liga
/ Squawka/arhiva
Edin Džeko je trijumfalno završio sezonu u italijanskoj Seriji A. Bh. dijamant postao je Capocannoniere, najbolji strijelac italijanskog šampionata s 29 pogodaka.

To je prilika da se podsjetimo i ostalih bh. fudbalera koji su se okitili titulom najboljeg strijelca u europskim ligama.

Edin Džeko je prije sedam godina, u sezoni 2009-2010, bio golgeter u još jednoj ligi petice – njemačkoj Bundesligi – s 22 pogotka.

Edin Džeko (squawka) - Džeko i prethodnici: Bosanci koji su bili najbolji strijelci europskih liga

Edin Džeko (squawka)

Prethodno se još jedan bh. fudbaler okitio titulom najboljeg strijelca Bundesliga. Bio je to Sergej Barbarez koji je u sezoni 2000-2001 postigao 22 pogotka za HSV i podijelio prvo mjesto s Dancem Ebbe Sandom iz Schalkea.

Sergej Barbarez (n-tv) - Džeko i prethodnici: Bosanci koji su bili najbolji strijelci europskih liga

Sergej Barbarez (n-tv)

Vjerovatno najveće pojedinačno dostignuće nekog bosanskohercegovačkog fudbalera vezano je za ime Vahida Halilhodžića. On je, noseći dres Nantesa, dva puta bio najbolji strijelac francuske Division 1 (današnja Ligue 1).

Vaha je bio prvi strijelac jedne od najboljih europskih liga u sezonama 1982-1983 (27 golova) i 1984-85 (28 golova), a posebnu težinu ima druga golgeterska titula. Naime, u sezoni 1984-1985. Halilhodžić je bio treći najbolji strijelac Starog kontinenta čime je stigao do vrijedne nagrade Bronzana kopačka Europe.

Vahid Halilhodžić (France Football) - Džeko i prethodnici: Bosanci koji su bili najbolji strijelci europskih liga

Vahid Halilhodžić (France Football)

Iako nije osvojio titulu najboljeg strijelca Španije ne smije se zaboraviti Meho Kodro. Legenda bh. fudbala osvojio je treće mjesto na listi strijelaca Primere s 23 gola (1993-1994), odmah iza Romarija i Šukera. Naredne sezone (1994-1995) Kodro je postigao 25 golova za Real Sociedad i bio drugi najbolji strijelac lige, iza Ivana Zamorana.

Kada je riječ o manje zvučnim ligama treba se podsjetiti Tarika Hodžića, najboljeg strijelca turske Super lige s 16 golova u dresu Galatasaraya (1983-1984).

Tarik Hodžić (fcn-blog) - Džeko i prethodnici: Bosanci koji su bili najbolji strijelci europskih liga

Tarik Hodžić (fcn-blog)

Dušan Bajević, legendarni Princ s Neretve, bio je najbolji strijelac grčkog šampionata (1979-1980) s 25 golova, dok je igrao za atinski AEK.

Dušan Bajević (sport24.gr) - Džeko i prethodnici: Bosanci koji su bili najbolji strijelci europskih liga

Dušan Bajević (sport24.gr)

Nekadašnji član mlade reprezentacije BiH Želimir Terkeš, u vrijeme dok je nosio dres Zadra, bio je najbolji strijelac hrvatske lige HNL s 21 golom (2007-08).   

I Slovenska fudbalska liga je dvije sezone uzastopno imala najboljeg strijelca iz BiH. Bili su to Faik Kamberović iz Celja (1996/1997) i Ismet Ekmečić iz Olimpije (1997/1998).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije