Priča o gradu za koji su se borili Grci, Rimljani, Turci, Francuzi, Italijani...

Radiosarajevo.ba
Priča o gradu za koji su se borili Grci, Rimljani, Turci, Francuzi, Italijani...
/ Nica
Na spomen francuske Azurne obale, jedna od prvih asocijacija svakako je spektakularna Nica.

Najpopularnije turističko odredište u Francuskoj, nakon Pariza, Nica je 30 kilometara udaljena od granice se Italijom. Ovaj grad bio je inspiracija brojnim slavnim slikarima, među kojima svakako treba izdvojiti Henrija Matissea i Marca Chagalla.

Nicu su naselili Grci u 5. vijeku prije nove ere. Selo je brzo preraslo u jedno od glavnih trgovačkih naselja, a u ta stara vremena zvala se Nikaïa (ime je dobila po Niki, grčkoj boginji pobjede). Rimljani su na istom mjestu izgradili Cemenelum (Cimiez).

Nakon vladavine Rimljana, brojni su bili vladari koji su željeli ovaj grad pripojiti svojim imenom, a posljednja promjena dogodila se 1859, kada je tajnim sporazumom između kraljeva Sardinije i Francuske, Nica pripala francuskom carstvu.

Stari dio grada karakterizira se relativno uskim, krivudavim ulicama i ostalim odlikama mediteranskih gradova. Istočno od starog grada i luke, na poluotoku Kap-Fera, u gustim, vječno zelenim mediteranskim šumama, razvilo se luksuzno turističko naselje Villefranche.

Novi se dio grada prostire pored obale. Njegovu najupadljiviju odliku predstavljaju široke avenije ukrašene zelenim palmama, raznovrsnim cvijećem i travnjacima. Najprivlačnije od svih je nadaleko čuveno „Englesko šetalište“ na kome su poredani najelitniji hoteli i luksuzne vile. Ova četvrt prošarana je mnogim vrtovima, divnim parkovima. Ima veliki broj cvjećara i prodavaonica suvenira.

Poznati stanovnici Nice:

  • Catherine Ségurane, narodna heroina (1506- kraj 16. vijeka): Za nju kažu da je odigrala glavnu ulogu u odbrani Nice od Turaka koji su sarađivali s Francuzima – Nica je tada pripadala historijskoj pokrajini Savoie
  • Giuseppe Garibaldi, general, političar i italijanski patriota (1807–82): Smatraju ga ocem moderne italijanske države
  • Henri Matisse, umjetnik (1869–1954): Slavni francuski slikar, dizajner i kipar
  • Max Gallo, novelist, historičar i političar (1932–): Stručnjak za Napoleona i član Francuske akademije od 2007.
  • Jean-Marie Gustave Le Clézio, pisac (1940–): Dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2008

Šta morate vidjeti u Nici?

  • Château de Nice: Želite li vidjeti Nicu u svojoj njenoj ljepoti, ovo je lokacija koju želite posjetiti. Ruševine zamka stoje u prekrasnim vrtovima, koje Francuzi smatraju drugim najljepšim parkom u svojoj zemlji.
  • Stari grad: Stari grad iz Nice dom je spektakularne ponude franucske kuhinje, uključujući i mjesto gdje možete naći tradicionalna jela poput Pissaladière, Pan Bagna, Socca...Ovo područje „živi“ 24 sata, sa ulicama koje vrve restoranima, barovima i kafićima.
  • Muzeji: Nica je dom mnogim muzejima i galerijama - Matisse muzej, smješten u vili iz 17. stoljeća; Musée des Beaux-Arts; Muzej moderne i suvremene umjetnosti, nalazi se u blizini Place Garibaldi; Terra-Amata Muzej arheologije ima fascinantnu zbirku relikvija; Nedavno je otvoren i Nacionalni sportski muzej.
  • Avenue Jean-Médecin: Glavna ulica za one koji vole shopping.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije