Almir Hurtić: Leon Benko želi napraviti internacionalni transfer

Radiosarajevo.ba
Almir Hurtić: Leon Benko želi napraviti internacionalni transfer
Radiosarajevo.ba / Almir Hurtić
Press konferencija FK Sarajevo održana je danas u prostorijama kluba iz Titove 38b. Prisutnim predstavnicima medija obratili su se šef stručnog štaba Almir Hurtić, šef skauting službe Faruk Ihtijarević i prvotimac Saša Balić.

"Što se tiče prvog dijela priprema, mogu biti zadovoljan radom i disciplinom i onim što je ekipa uradila u prvom dijelu priprema. Svi igrači su zdravi, osim 2-3 igrača koji se žale na lakše povrede. Sutra odlazimo na pripreme u Sloveniju, a tamo ćemo ostati do 16. jula, gdje ćemo odigrati pet dogovorenih pripremnih utakmica, a s nama će na pripremama biti i igrači iz Akademije, koji će dobiti priliku kroz određenu minutažu. Tako će nam dokazati da li zaslužuju da ostanu u klubu ili će pojedinci potražiti adaptaciju u nekom drugom klubu na posudbi", kazao je Almir Hurtić.

Rekli ste uoči početka sezone da želite 6-7 igrača s internacionalnim iskustvom, koji će praviti prevagu. Možete li nam reći koji su to igrači?

"Prije nego pričamo o novim igračima moramo pogledati kakav je bio kadar koji je završio prošlu sezonu. Mislim da nam je ekipa sada raznovrsnija i kvalitetnija te smo kao kolektiv na višem nivou. Tražili smo ciljana pojačanja, svakog igrača smo analizirali i mislim da smo posao odradili studiozno. Mislim da smo doveli dobre igrače, koji su igrali u svojim klubovima, ali svaki igrač mora dokazati sve na terenu. Ne mora značiti da će se svi od njih odmah snaći na početku. Od njih očekujemo mnogo, mislimo da su dobri igrači, a da li su pojačanja - to će vrijeme pokazati. U ovih 20 dana rada mogu reći da svi pokazatelji kažu da će opravdati naše povjerenje. S obzirom na to da se radi o 7-8 igrača, oni nisu kompletan tim, nego se svi trebaju dokazati na terenu. Mislim da je meni kao treneru veoma bitno da kompletna ekipa funkcionira dobro te da su svi djeluju kao tim na terenu i u svlačionici. Pojedinačni kvalitet svakog od njih će tako isplivati", odgovorio je Hurtić. 

Jeste li razgovarali s Leonom Benkom? Zbog čega je izrazio želju da ide?

"Leon Benko je jedan od naših najboljih igrača i to je činjenica. Ja kao trener ne moram potencirati da želim da on ostane, jer želim. On je sam izrazio želju jer ima ugovor koji traje još šest mjeseci. Njegova želja je da napravi još jedan internacionalni transfer i tako završi karijeru. On ima neke ponude, a ako dođe ozbiljna, mi mu nećemo stajati na putu."

Da li je želja kluba da proda Hairsa Duljevića? Je li mu klub ponudio novi ugovor?

"I Duljević je jedan od naših ponajboljih igrača i ja želim da i on ostane. Oni su još uvijek dio kluba i u potpunosti računam na njih. Duljević je reprezentativac u dobrim godinama, mislim da i on želi da napravi transfer. Ne želimo ga prodavati po svaku cijenu, nego samo ako dođe prava ponuda. On sutra ide s nama na pripreme", naglasio je Hurtić. 

Zbog čega nije bilo najava prijateljskih utakmica koje su odigrane u Kampu u Butmiru?

"Bazirali smo se prvih 20 dana na fizičkoj spremi i dosadašnji protivnici nisu baš bili po mjeri, ne podcjenjujući nikoga. Nismo htjeli eksponirati ove utakmice, jer znamo da imamo dosta nedostataka."

Na pres-konferenciji uoči odlaska na pripreme u Sloveniju novinarima se obratio šef skauting službe Bordo tima Faruk Ihtijarević.

"Kao šef skauting službe mogu reći da je prelazni rok u rubrici dolazaka završen, a što se tiče odlazaka mogući su neki. Prelazni rok u Evropi je tek počeo, a u slučaju nekih dobrih ponuda možda dođe do realizacije nekog transfera."

Nebojša Đekanović je zaposlenik Sarajeva, ali i Metalleghea. Da li postoji sukob interesa?

"Služba koja je formirana prvog juna je tek formirana nakon godinu dana. To je služba koja je prvobitno trebala pomoći Akademiji. Član te službe je bio Đekanović. Njegov angažman u Metallegheu može prouzrokovati sukob interesa, no služba je podložna promjenama i sigurno da će ih biti. Potreban nam je profesionalni rad u ovoj službi i naš će rad biti evaluiran."

Možete li nam reći nešto više o Zlatku Tipuri i Irfanu Isoviću?

"Svi skauti su prema Akademiji preporučili nekoliko igrača te će oni i u narednom periodu predlagati igrače, a šefovi selekcija će odlučivati da li će igrači biti potrebni. Formiranje ove službe nije ništa novo, samo je pitanje koliko ćemo profesionalno pristupiti poslu. Fokus našeg rada je na Kantonu Sarajevu i sve ovo se najviše odnosi na omladinski fudbal."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije