Premijer liga BiH: Sarajevo gostuje u Konjicu, derbi kola u Banjoj Luci

0
Radiosarajevo.ba
Premijer liga BiH: Sarajevo gostuje u Konjicu, derbi kola u Banjoj Luci
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / FK Sarajevo

U okviru 11. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine u fudbalu danas, 22. oktobra, su na rasporedu dvije utakmice, a u centru pažnje bit će okršaj u Banjoj Luci.

Prva utakmica današnjeg rasporeda Premijer lige Bosne i Hercegovine igra se u Konjicu od 13 sati. Na Gradskom stadionu domaća ekipa Igmana će ugostiti ekipu Sarajeva.

Igman je prije tri sedmice napravio značajnu promjenu u ekipi. Umjesto dotadašnjeg šefa stručnog štaba Dženana Ćosića, koji je naslijedio Husrefa Musemića početkom sezone, doveden je Edis Mulalić. Nekadašnji šef stručnog štaba Željezničara, Mladosti, Dečića i Rudara, debitovao je u posljednjem kolu pred reprezentativnu pauzu. Na Pecari je njegova ekipa poražena od domaće ekipe Širokog Brijega rezultatom 2:0.

In memoriam: Našeg komorata Asima Šehanovića pozdravljamo posljednjim rudarskim 'Sretno!'

In memoriam: Našeg komorata Asima Šehanovića pozdravljamo posljednjim rudarskim 'Sretno!'

Time je nastavljena rezultatska kriza konjičke ekipe koja je u posljednjih šest prvenstvenih utakmica ubilježila isto toliko poraza. Trenutno zauzima desetu poziciju na tabeli sa devet osvojenih bodova. Međutim, iz Igmana se nadaju kako će Edis Mulalić svojim angažmanom izvući Igman iz rezultatske krize i poboljšati plasman na tabeli. Bit će zanimljivo vidjeti koliko će to biti moguće danas, kada u goste dolazi favorizirana ekipa Sarajeva.

Bordo tim u Konjic stiže, i na krilima pobjede u sarajevskom derbiju nad Željezničarom rezultatom 3:0, i nakon brutalne krađe u Banjoj Luci protiv Borca kojom joj je uskraćena pobjeda u posljednjim trenucima utakmice. O kvaliteti ekipe Sarajeva je suvišno govoriti. Ne samo da je ekipa puna odličnih pojedinaca, već je Simon Rožman, šef stručnog štaba, uspio da stvori tim u pravom smislu te riječi i da iz pojedinaca izvuče najbolje.

Ekipa Sarajeva se zasluženo nalazi u vrhu tabele, odnosno na trećem mjestu sa 20 osvojenih bodova. Ali osim kvalitete, očekuje se da ekipa Sarajeva, upravo zbog navedene dvije utakmice, pokaže veliku volju i veliki motiv, te da se pobjedom dodatno približi vrhu tabele. Treba istaknuti kako će Sarajevo ću ovoj utakmici biti oslabljeno neigranjem Muhameda Šahinovića i Mirze Mustafića.

Nema sumnje da nas očekuje dobra utakmica u Konjicu i ispunjen Gradski stadion. Glavni arbitar ove utakmice bit će Mirza Kazlagić, dok će mu pomoćnici biti Amer Macić i Sreten Udovičić. Ovu utakmicu možete pratiti i u direktnom TV prijenosu na Arena Sport 1 Premium.

Od 19.45 na Gradskom stadionu u Banjoj Luci igra se derbi kola i derbi dva glavna pretendenta za titulu prvaka Bosne i Hercegovine. Ekipa Borca će ugostiti ekipu Zrinjskog iz Mostara.

Domaća ekipa Borca u odličnoj formi ulazi u večerašnji okršaj sa ekipom Zrinjskog. Nakon poraza od Željezničara na Grbavici u prvoj prvenstvenoj utakmici ove sezone, ekipa Borca je ubilježila osam vezanih pobjeda. Međutim, u posljednjoj utakmici, odnosno zaostaloj utakmici drugog kola, na svome terenu je remizirala sa ekipom Sarajeva rezultatom 1:1.

Nažalost, tu utakmicu je (ponovo) obilježilo krajnje tendenciozno suđenje u korist "crveno-plavih", a sve je kulminiralo priznavanjem neregularnog pogotka u posljednjim trenucima utakmice kojim su domaćini izbjegli poraz. Iz ekipe Borca se svejedno ne osvrću na to i najavljuju osvajanje titule prvaka Bosne i Hercegovine pod svaku cijenu.

Ali pravi ispit za njih će biti večeras kada im u goste dolazi ekipa aktuelnog prvaka Bosne i Hercegovine, Zrinjskog. Ona u Banju Luku dolazi u također odličnoj formi. U posljednjih pet prvenstvenih utakmica ubilježila je isto toliko pobjeda, a posebno je značajna bila ona u posljednjoj utakmici, odnosno zaostaloj utakmici trećeg kola.

Na Stadionu pod Bijelim brijegom u mostarskom derbiju su, gotovo rutinski, savladali ekipu Veleža rezultatom 3:0. Dodamo li na to i vrlo dobre igre u UEFA Europskoj Konferencijskoj ligi, sigurno je možemo mnogo očekivati od ekipe koju predvodi Krunoslav Rendulić.

Večerašnji okršaj je i okršaj dvije prvoplasirane ekipe. Borac se nalazi na prvom mjestu sa 25 osvojenih bodova, dok drugoplasirani Zrinjski ima 21.

Da li zbog bruke od suđenja u utakmici protiv Sarajeva ili zbog toga što žele da to bude regularan i istinski okršaj dva glavna konkurenta za osvajanje titule prvaka, iz Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine su za glavnog arbitra večerašnje utakmice odredili Irfana Peljtu, dok će mu pomoćnici biti Emir Zahiragić i Moamer Čaušević. Večerašnji derbi kola možete pratiti uživo na Arena Sport 1 Premium, piše SC Sport.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije