Predrag Pašić i Mirsad Baljić o vječitom derbiju: Evo šta očekuju legende Sarajeva i Želje

1
A. Vatreš
Predrag Pašić i Mirsad Baljić o vječitom derbiju: Evo šta očekuju legende Sarajeva i Želje
Foto: Facebook / Predrag Pašić i Mirsad Baljić

Stadion Koševo će u srijedu, 25. septembra (20:30 sati), biti poprište 153. vječitog derbija između Sarajeva i Željezničara, koji će biti odigran u okviru 8. kola Premijer lige BiH.

Novi duel gradskih rivala pratit će se s velikom pažnjom, s obzirom da su i jedni i drugi dobro započeli sezonu. Sarajevo je ostvarilo pet pobjeda u šest utakmica (5-1-0) i prvo ja na tabeli (16 bodova), dok je Željezničar četvrti s tri boda manje (4-1-2), ali i utakmicom više u odnosu na svog rivala.

Utakmice za koje se živi

Uoči utakmice za portal Radiosarajevo.ba govorile su legende Sarajeva i Želje, Predrag Pašić (65) i Mirsad Baljić (62).

Intervju | Vedran Đekić: "Esencijalna ljepota glumačke igre je da uči, ali i liječi"

Intervju | Vedran Đekić: "Esencijalna ljepota glumačke igre je da uči, ali i liječi"

Pašića, koji je bordo dres nosio od 1975. do 1985. godine (223 utakmice, 57 golova), raduju posljednji rezultati koje ostvaruje njegov klub.

"Zaista je ovo vrlo pozitivno što se dešava u Sarajevu. To su prvi utisci. Nadam se da će to biti kontinuirano i da će se i dalje postizati rezultati kakvi se očekuju od Sarajeva", rekao je Pašić za Radiosarajevo.ba.

Vječiti derbiji između Sarajeva i Željezničara koji su obilježili poslijeratnu bh. fudbalsku scenu

Vječiti derbiji između Sarajeva i Željezničara koji su obilježili poslijeratnu bh. fudbalsku scenu

Popularnog Paju posebno je dojmio novi trener bordo kluba Zoran Zekić.

"Zekić je zaista pokazao da je kvalitetan stručnjak i da vodi Sarajevo u pravom smjeru. Nadam se da će tako i ostati. Ja mu od srca želim da nastavi ovako kao do sad".

S druge strane, Baljiću, koji je bio stanovnik Grbavice od 1979. do 1988. godine (209 utakmica) je drago što se Željezničar uspio podići u odnosu na prethodne sezone.

"Želji je posljednjih godina bilo teže nego Sarajevu. Vidim da su se sad malo vratili, i jedni i drugi. Nadam se da će biti dobar derbi, jer to su vrhunske utakmice za koje živite godinu dana. Barem je tako bilo u moje vrijeme. Ja sam bio i strijelac na derbijima. To je euforija koja te vodi, ne samo jednu utakmicu, već i po tri-četiri sedmice", kazao je Baljić za Radiosarajevo.ba.

Navijači FK Sarajevo

Popularni Žvaka je mišljenja kako su te utakmice poseban motiv za mlađe igrače.

"Za ove mlađe igrače koji žele postati igrači i biti face u raji, to je utakmica života. To je i prilika i za one koji se žele prodati vani, a svakom je to cilj".

Motiv ispred kvaliteta

Za Pašića su derbiji specifične utakmice u kojima kvalitet i trenutno stanje ne igraju ključnu ulogu.

"Ona ekipa koja je u datom trenutku kvalitetnija i bolje igra na neki način se manje motiviše. Uvijek je ekipa koja je na nekom nižem nivou ta s većom motivacijom i željom. Tako se vrlo često dešavalo da su derbiji dobijale ekipe koje su bile više motivisane nego one bolje na tabeli i koje bolje igraju".

Poznato koji sudija će dijeliti pravdu na sarajevskom derbiju

Poznato koji sudija će dijeliti pravdu na sarajevskom derbiju

To vidi i kao upozorenje za Sarajevo.

"U odnosu na ranije godine, ovaj derbi je dosta zanimljiv. Obje ekipe su u vrhu. Prema onom što sam rekao, Željo će biti taj koji će imati motiv, pogotovo zbog zadnjeg poraza. Ali kvalitet je na strani Sarajeva i ukoliko ne potcijeni protivnika mislim da neće biti problema i da će nastaviti ovim putem", dodao je Pašić za Radiosarajevo.ba.

Baljić kao Željin adut vidi sjajnu podršku, koju pamti još iz vremena dok je on igrao za klub s Grbavice.

"Još nisam vidio publiku kao što je Željo ima. Zato treba ginuti. Mi smo uvijek dobro igrali derbije, posebno na Grbavici. Sjećam se tih pobjeda, i to onih lijepih. Mislim moja druga ili treća utakmica. Igrao sam s lakoćom. Imao sam nekoliko vrhunskih driblinga, da je cijeli stadion ustao i skandirao mi. To su nezaboravne stvari. Sad je drugačiji odnos. Prije kad pobijediš u derbiju kao da si dobio Nobelovu nagradu. To je tako u naše vrijeme bilo".

Navijači FK Željezničar

Drago mu je i zbog pozitivnih stvari koje se dešavaju Sarajevu, klubu u kojem je napravio prve fudbalske korake, a kojem želi isto što i svom Želji.

"Sarajevo je riješilo finansije. Kad je to riješeno, riješeno je sve. Kad imate finansije, znači da su igrači mirni u glavi i mogu jednostavno da igraju. Nadam se da ostati tu gdje jesu. Koliko mi je Željo drag, toliko mi je drago Sarajevo. Nisam nikad dijelio jedne od drugih".

/ Anketa

Ko će pobijediti u 153. vječitom derbiju između FK Sarajevo i FK Željezničar?
Rezultati

Za kraj je naglasio kako bi država više trebala stati uz fudbal i sport, jer je to najbolji vid promocije.

"Država bi trebala više da se uključi i uzdigne to na jedan viši nivo, da dovedemo Ligu prvaka u Sarajevo. Onda bi se više govorilo o gradu i cijeloj državi. Na taj način bi se sve te negativne stvari pretvorile u pozitivu", dodao je Baljić za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije