Vječiti derbiji između Sarajeva i Željezničara koji su obilježili poslijeratnu bh. fudbalsku scenu

0
Radiosarajevo.ba
Vječiti derbiji između Sarajeva i Željezničara koji su obilježili poslijeratnu bh. fudbalsku scenu
Foto: Facebook / Izdvojili smo pet najvećih poslijeratnih utakmica

Gradski rivali, Sarajevo i Željezničar u srijedu, 25. septembra, igraju 153. vječiti derbi.

On će biti odigran na stadionu Asim Ferhatović Hase (20:30 sati) u okviru 8. kola Premijer lige BiH.

Bordo tim će ga dočekati kao lider na tabeli s 16 bodova iz šest utakmica (5-1-0), dok su Plavi četvrti s tri boda manje, ali i utakmicom više (4-1-2).

Velika grupa građana Marijin Dvor: 'Kandidati za načelnike Općine Centar, ovo tražimo od vas'

Velika grupa građana Marijin Dvor: 'Kandidati za načelnike Općine Centar, ovo tražimo od vas'

U dosadašnje 152 utakmice, Željezničar je slavio 47 puta, Sarajevo 45, dok je čak 60 utakmica završeno bez pobjednika.

Dok se u Sarajevu zagrijava atmosfera pred derbi, mi vas podsjećamo na pet najvećih poslijeratnih utakmica gradskih rivala.

/ Anketa

Ko će pobijediti u 153. vječitom derbiju između FK Sarajevo i FK Željezničar?
Rezultati

Željezničar – Sarajevo 1:1 (sezona 1997/98)

U jubilarnom 70. derbiju, koji je odigran na Koševu u sezoni 1997/98, gradski rivali su podijelili bodove odigravši 1:1.

Poznato koji sudija će dijeliti pravdu na sarajevskom derbiju

Poznato koji sudija će dijeliti pravdu na sarajevskom derbiju

Na najvećem bh. stadionu okupilo se 35.000 gledalaca, koji su u nekoliko navrata i prekidali utakmicu utrčavanjem na teren.

Strijelci su bili Džemo Smječanin (23') za Sarajevo i Nermin Vazda (71') za Željezničar.

Sarajevo - Željezničar 0:1 (1997/98 - finale play-offa za prvaka)

U istoj sezoni Sarajevo i Željezničar igrali su finale play-offa za prvaka BiH. Utakmica je odigrana 5. juna 1998. godine na Koševu pred 40.000 gledalaca.

U odličnom ambijentu fudbaleri obje ekipe pružili su jako dobru predstavu, a za veliko slavlje gostujućih navijača pobrinuo se Hadis Zubanović golom u 90. minuti.

Tim pogotkom Plavi su osvojili prvu poslijeratnu titulu, a navijači Željezničara svake godine 5. juni obilježavaju kao "Zubandan".

Sarajevo - Željezničar 0:3 (2000/01)

Duel 33. kola Premijer lige BiH, odigran 28. aprila 2001. godine na Koševu, gradski rivali dočekali su s prve dvije pozicije.

Bordo tim doživio je debakl od Plavih, koji su slavili rezultatom 0:3.

Za 0:1 je u 14. minuti pogodio Mirsad Bešlija, a prednost gostiju je u 34. minuti povisio Samir Muratović. Konačan rezultat postavio je Nermin Fatić u 72. minuti.

Željezničar je te sezone i bio prvak.

Željezničar - Sarajevo 0:1 (2005/06)

U 87. vječitom derbiju, koji je odigran na Grbavici u okviru sezone 2005/06, Sarajevo je slavilo protiv Željezničara rezultatom 0:1, te na taj način prekinulo crni niz od gotovo šest godina bez pobjede u ligaškim derbijima.

Na tribinama stadiona Grbavica skupilo se oko 12.000 gledalaca, a pobjedonosni gol za bordo klub postigao je Matija Matko u 84. minuti.

Sarajevo - Željezničar 2:1 (2006/07)

Sarajevo je 21. aprila 2007. godine slavilo protiv Željezničara na Koševu rezultatom 2:1 i tom pobjedom napravilo veliki korak ka naslovu prvaka BiH, koji je na kraju i osvojilo.

Gosti su prvi došli do vodstva u 6. minuti, kada je bivši kapiten Sarajeva Albin Pelak asistirao za Boubacara Dialibu, koji je glavom savladao Muhameda Alaima za 0:1.

Sarajevo je poravnalno nakon što je Faruk Ihtijarević asistirao Almiru Turkoviću u 20. minuti, a ovaj glavom zabio za 1:1.

Husref Musemić napravio je sjajan potez u 83. minuti, kada je Emira Obuću zamijenio Muamer Kurto. Rezervista Sarajeva je u prvom kontaktu s loptom preciznim udarcem pogodio mrežu Željezničara za 2:1 i veliko slavlje na tribinama gdje su bile smještene pristalice Sarajeva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije