Pred početak Mundijala: Originalni trofej Svjetskog prvenstva stigao u Dohu

0
Radiosarajevo.ba
Pred početak Mundijala: Originalni trofej Svjetskog prvenstva stigao u Dohu
Foto: QNA / Pehar za pobjednika Svjetskog prvenstva

Originalni trofej FIFA Svjetskog prvenstva u Kataru stigao je u Dohu u nedjelju, 13. novembra na kraju svoje globalne turneje koja je uključivala više od 50 zemalja i regija svijeta, i to nekoliko dana prije početka Mundijala, prvog u jednoj arapskoj državi i na Bliskom istoku.

Globalna turneja originalnog trofeja Svjetskog kupa započela je u maju ove godine u Dubaiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), posjećujući sve zemlje koje učestvuju na Svjetskom prvenstvu u nogometu Katar 2022., ali i druge, što je dio tradicije utemeljene 2006.

Također, promotivna turneja predstavljala priliku za navijače da vide trofej za koji će se 32 momčadi takkmičiti od 20. novembra, dakle, sljedeće nedjelje, pa do 18. decembra, Nacionalnog dana Katara, kada će se na stadionu Lusail odigrati finanlna utakmica Svjetskog nogometnog prvenstva.

Skandalozno obraćanje Cvijanović na sjednici NSRS: "U BiH postoji radikalni islamistički pokret"

Skandalozno obraćanje Cvijanović na sjednici NSRS: "U BiH postoji radikalni islamistički pokret"

Bojan Mustur iz Dohe: Mundijal u Kataru je pun pogodak, SP će biti spoj Istoka i Zapada

Bojan Mustur iz Dohe: Mundijal u Kataru je pun pogodak, SP će biti spoj Istoka i Zapada

Originalni trofej FIFA Svjetskog kupa ostat će pod nadzorom Vrhovnog odbora za isporuku i nasljeđe (SC) i FIFA-e do finalne utakmice FIFA Svjetskog kupa u Kataru 2022., kada će biti predan pobjedničkom timu.

Prema pravilima FIFA-e samo bivši prvaci i šefovi država imaju pravo dirati pehar koji privremeno čuva pobjednička reprezentacija.

Kasnije pobjednici dobivaju posebnu pozlaćenu kopiju na kojoj su natpisi zastave turnira, zemlje domaćina i pobjedničke repezentacije koja se umjesto toga naziva šampionskom kopijom.

U međuvremenu, originalni trofej od zlata vraća se FIFA-i. Iako se trofej daje pobjedničkoj momčadi, on ostaje u vlasništvu FIFA-e. Trofej je izrađen od čistog zlata i težak je 6,142 kilograma. Trenutni dizajn datira iz 1974. godine.

Šest dana pred početak Svjetskog prvenstva neovisni promatrači primjećuju da Katar postavlja nove standarde u domaćinstvu globalnih sportskih događaja. Mediji, također, naglašavaju „da je Katar vjerovao u svoje sposobnosti i naporno radio kako bi Svjetsko prvenstvo postao jedno od najboljih u historiji nogometa, ne obraćajući pozornost na kampanje koje su protiv te države vođene“.

Ko je Sarajka koja se pojavljuje u reklami za Svjetsko prvenstvo u Kataru

Ko je Sarajka koja se pojavljuje u reklami za Svjetsko prvenstvo u Kataru

Danas je Država Katar izbila u prvi plan i cijelom svijetu će moći pokazati svoje širom raširene ruke za sve posjetitelje, ali i svoje domete.

Šezdeset i četiri utakmice odigrat će se na osam stadiona u Kataru, od kojih je njih sedam izgrađeno za potrebe prvenstva. Svaki stadion imat će zabavnu i zonu za navijače.

Nakon Svjetskog prvenstva, Katar će donirati 170.000 sjedišta državama kojima je potrebna sportska infrastruktura, u saradnji s FIFA-om.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije