Izudin Bajrović: Fudbal povezuje ljude, Država Katar će biti najbolji mogući domaćin Mundijala

1
Radiosarajevo.ba
Izudin Bajrović: Fudbal povezuje ljude, Država Katar će  biti najbolji mogući domaćin Mundijala
Foto: Ambasada Katara u BiH / Izudin Bajrović

Ostalo je još tačno sedam dana do početka najvećeg globalnog sportskog događaja ove godine, Svjetskog nogometnog prvenstva, koje će se od 20. novembra do 18. decembra održati u Kataru.

Dok država Arapskog zaljeva upućuje riječi dobrodošlice gostima iz cijelog svijeta, a prve reprezentacije i njihovi navijači pristižu u Dohu, o Mundijalu - za kojeg FIFA vjeruje da će biti najuspješniji ikada - sve više se govori i u Bosni i Hercegovini. 

Osim uglednih bosanskohercegovačkih sportaša, o najpopularnijoj globalnoj sportskoj priredbi Katar 2022. u jednom širem kontekstu svoj stav iznose i bosanskohercegovački intelektualci, urednici, novinari, kulturni radnici..., šaljući snažnu poruku prijateljstva i saradnje Kataru, ali i cijelom sportskom svijetu.

Ramo Isak posjetio nanu Fatu Orlović: 'Rata u BiH neće biti, možete mirno spavati'

Ramo Isak posjetio nanu Fatu Orlović: 'Rata u BiH neće biti, možete mirno spavati'

Ko je Sarajka koja se pojavljuje u reklami za Svjetsko prvenstvo u Kataru

Ko je Sarajka koja se pojavljuje u reklami za Svjetsko prvenstvo u Kataru

Izudin Bajrović je proslavljeni bosanskohercegovački i regionalni glumac, prvak Drame i bivši direktor Narodnog pozorišta Sarajevo, čovjek koji je ostavio nesumnjiv trag u kulturi ovdašnjih prostora.

Bajrović stoga prepoznaje širi značaj ovakvog globalnog događaja.

Fudbal je sigurno jedan od najvećih fenomena svjetskih. Fudbal povezuje ljude, a Svjetsko prvenstvo u fudbalu je jedan od najvećih svjetskih praznika. Ako nešto možemo nazvati svjetskim praznikom, onda bi to bilo Svjetsko prvenstvo u fudbalu. Meni je drago da se Svjetsko prvenstvo dešava u Kataru. Katar je naša prijateljska zemlja, s jedne strane, a, s druge strane, iako je drugi put da se na azijskom kontinentu dešava Svjetsko prvenstvo, prvi put Mundijal je u arapskom svijetu. U jednoj od država koje pripadaju arapskom svijetu“, ističe Bajrović.

Naglašava kako ne sumnja da će Katar učiniti sve da povjerenje koje mu je dodijeljeno opravda i „da se ta manifestacija, da se taj događaj desi na najvišem mogućem nivou“.

„Divno je, dakle, da se fudbal malo izmjesti iz onih područja za koji ga vežemo, a to su Zapadna Evropa, ili Evropa i Južna Amerika. Ovo je jedan od koraka koji će fudbal učiniti još dostupnijim svima“, naveo je Bajrović, te zaključio:

„Ljubav prema fudbalu sigurno postoji, ali nije bio podjednako zastupljen na svim područjima. Ovo je jedan od koraka koji će ga učiniti još univerzalnijim nego što jeste. Ja Kataru želim da se pokaže kako najbolji mogući domaćin. Ne sumnjam da će Katar to i uraditi“.

Lana Pudar o predstojećem Svjetskom nogometnom prvenstvu: Čestitam Državi Katar!

Lana Pudar o predstojećem Svjetskom nogometnom prvenstvu: Čestitam Državi Katar!

Sedam dana pred početak Svjetskog prvenstva neovisni promatrači primjećuju da Katar postavlja nove standarde u domaćinstvu globalnih sportskih događaja. Mediji, također, naglašavaju „da je Katar vjerovao u svoje sposobnosti i naporno radio kako bi Svjetsko prvenstvo postao jedno od najboljih u historiji nogometa, ne obraćajući pozornost na kampanje koje su protiv te države vođene“. Danas je Država Katar izbila u prvi plan i cijelom svijetu će moći pokazati svoje širom raširene ruke za sve posjetitelje, ali i svoje domete.

Ukupno 32 reprezentacije iz cijelog svijeta takmičit će se na jednom od najvećih sportskih događaja na svijetu. Šezdeset i četiri utakmice odigrat će se na osam stadiona, od kojih je njih sedam izgrađeno za potrebe prvenstva. Svaki stadion imat će zabavnu i zonu za navijače. Nakon Svjetskog prvenstva, Katar će donirati 170.000 sjedišta državama kojima je potrebna sportska infrastruktura, u saradnji s FIFA-om.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije