Upoznajmo Katar: Ovo je deset najboljih katarskih jela koja jednostavno morate probati
Svjetsko prvenstvo (SP) u nogometu koje će se od 20. novembra do 18. decembra održati u Kataru, po prvi put na Bliskom istoku, bit će dobra prilika da se svijet upozna sa najbogatijom i jednom od najsigurnijih država svijeta uopće. Ali i zemljom bogate tradicije i prošlosti. Njezinom kulturom, sportom, običajima, tradicionalnim gostoprimstvom, znamenitostima, ali i gurmanskim specijalitetima.
Između ostalog ovo je dobra prilika da otkrijemo katarsku kuhinju koja je - poput susreta najuspješnijih nogometnih nacija na Mundijalu ove godine u Zaljevu – predstavlja nevjerovatan spoj bogatstva kultura, mješavina tradicija, običaja i okusa iz brojnih dijelova svijeta.
Tokom stoljeća katarska hrana bila je pod snažnim utjecajem Levanta, Sjeverne Afrike, Irana i Indijskog pod kontinenta, kao i nomadske beduinske kulture. Rezultat je kuhinja prepuna složenih okusa s kombinacijom tehnika sporog kuhanja i bogate mješavine začina.
U susret Svjetskom prvenstvu: Pogledajte čarobna mjesta koja skrivaju Doha i Katar
Ima se, može se: Pogledajte koliko je plaćen najskuplji automobil koji je ove godine uvezen u BiH
Hrana u Dohi bi lako mogla biti svojevrstan vrhunac dobrih utisaka onih koji budu posjetili Katar tokom ovog Svjetskog prvenstva, ali i mimo ovog globalnog događaja.
Ovdje vam donosimo listu katarskih jela koja lokalno stanovništvo ima najčešće u svom jelovniku.
Riječ je najboljim katarskim jelima koje voli lokalno stanovništvo.
1.Majboos
Raskošno katarsko nacionalno jelo koje morate probati
Majboos (Machboos) je nacionalno jelo Katara, pa ga morate probati kada posjetite Dohu. Zaista, želite li kušati lokalnu kuhinju, onda je Machboos apsolutni must-have.
Sastoji se od riže i aromatičnih začina s mesom, piletinom, janjetinom ili čak morskim plodovima, a preliveno je prženim orašastim plodovima koji dodaju hrskavost ovom ukusnom katarskom tradicionalnom jelu. Dugo se kuha kako bi dobio dubinu ukusa. Servira se na podlozi od začinjene riže, uz salatu i domaći paradajz sos.
Majboos je jedno od popularnih jela u Kataru i uvijek ćete ga naći na katarskom stolu, pogotovo kada kuhaju za goste.
Ovo jelo možete jesti u gotovo svakom katarskom restoranu u Dohi.
2. Saloona
Okusite domaću kuhinju
Saloona je klasični arapski gulaš koji se često kuha u katarskim domovima za vrijeme porodičnih večera.
Priprema se "od svega što imate pri ruci", ali obično uključuje govedinu, janjetinu ili ribu, uz sezonsko povrće začinjeno bijelim lukom i đumbirom. Može se jesti samostalno ili sa rižom. Treba ga jesti uz izdašnu porciju hljeba - da se čorba upije.
Posjetitelji koji dolaze u Katar mogu pronaći Saloonu u bilo kojem tradicionalnom restoranu. Zapravo, skoro svaki Souq (market, bazar) u Kataru ima negdje tradicionalni restoran. Postoje restorani u Kataru koji Salooni daju vlastiti suvremeni štih.
3. Warak enab
Ukusan zalogaj za bilo koje doba dana
Punjeni listovi grožđa uobičajeni su u većini kuhinja na Bliskom istoku, ali su oni iz Katara posebno ukusni.
Warak enab obično sadrži mljeveno goveđe ili janjeće meso i rižu, začinjeno bijelim lukom, biberom i korijandarom.
Pitate li bilo koga u Kataru – punjeni Warak enab mora biti pravljen s ljubavlju, a ne kupljen.
Najbolje je uživati u ovom katarskom jelu sa kriškama svježeg limuna. Pa, izvolite!
4. Madrouba
Tradicionalno jelo za uživanje
Madrouba je ukusna kaša od riže koja se može jesti za bilo koji obrok.
Priprema se s mlijekom, puterom, kardamamom i piletinom (ponekad s grahom).
Potom se kuha satima dok ne postane kašasta. Svako mjesto ima svoj jedinstveni recept, ali preljevi često uključuju ghee (indijski puter) s kardamom ili prženi luk.
Labirint dvorišta i uličica u Souq Al Wakrahu je odlično mjesto za uživanje u ovom tradicionalnom jelu.
5. Kousa mahshi
Gozba za drage goste
Kousa mahshi ili punjene tikvice je jedno od najpopularnijih jela na Bliskom istoku onda kada imate gozbu i zaista želite da se potrudite za svoje goste.
Tikvice se pune mljevenom janjetinom i povrćem, a začinjene su peršunom i mentom.
Također možete pronaći mnoge restorane u Dohi koji poslužuju verzije od slanutka za vegetarijance. Umočite ih u paradajz pastu ili jogurt za potpuni doživljaj.
Inače, svaka zemlja ove regije ima male varijacije u načinu na koji kuhaju punjeno povrće, pa je zanimljivo kada vas prijatelj pozove na kousa mahshi.
6. Luqaimat
Krofne na katarski način
Sveprisutni desert u Kataru, luqaimat su slatke arapske knedle aromatizirane kardamamom i šafranom.
Pržene su u dubokom ulju i prelivene šećernim sirupom, pomalo poput krofne.
Prilično je jednostavan za pripremanje. Ovaj desert zahtjeva minimalan broj sastojaka, a ukus je apsolutno fantastičan.
Idealan luqaimat je hrskav spolja, a mekan iznutra. Vaš luqaimat se dobro slaže sa šoljicom jake arapske kafe.
7. Umm Ali
Klasično bliskoistočno ugodno jelo
Umm Ali je vrsta deserta koji se najviše povezuje s Egiptom, ali Katar ima svoju jednako ukusnu verziju.
Sličan je pudingu od tijesta, napravljen od grožđica, sjeckanih orašastih plodova i zaslađenog mlijeka i pečen dok ne porumeni i postane hrskav na vrhu, a zatim posut cimetom.
Vjerovatno je jedan od najslađih katarskih deserta.
8. Khanfaroosh
Aromatični prženi slatkiši
Khanfaroosh su nešto između keksa i torte. To su okruglice tijesta napravljene od ružine vodice i šafrana, duboko pržene prije nego što se serviraju s posipanjem šećera u prahu ili malo meda.
Ružina vodica im daje blago cvjetni miris i nježan okus.
Khanfaroosh "diskovi" su prženi dok ne postanu hrskavi spolja, a zatim potpuno preliveni medom. Sjednite kraj jednog od prozora kafea u Dohi i naručite ovaj lokalni zalogaj s malo čaja od mente i gledajte kako svijet prolazi.
9. Rogag
Palačinke punjene svime što želite
Uticaj Indije na katarsku kuhinju možete vidjeti u Rogagu, tankom sloju tijesta (slično dosi) koji se može puniti mesom, jajima ili povrćem.
Tradicionalno je jelo za doručak, ali je ukusno u bilo koje doba dana, a sir i med su opcija za svakoga ko voli slatko.
U nekim katarskim restoranima možete gledati dok vam pripremaju ovo jelo prije nego što je ga donesu na vaš sto.
Uz Rogag naručite i slatki čaj za savršen katarski doručak.
10. Kunafa sa sirom
Desert sa velikom dozom slatkoće
Kunafa je vrlo slatka tradicionalna arapska slastica koja je popularna širom Bliskog istoka.
Pojedine varijante recepta su ušle u neke evropske kuhinje.
Navodno su ga izmislili, pa čak i prepisali ljekari u Egiptu gladnim halifima tokom svetog muslimanskog mjeseca Ramazana. S obzirom da je napravljen od peciva natopljenog šećerom i topljenog sira, u priču je lako povjerovati.
Iako je kunafa tradicionalno iftarska poslastica tokom ramazana, u njoj možete uživati u bilo koje doba godine.
Jedno od najboljih mjesta u Dohi za probati jeste tradicionalna tržnica u Dohi, Souq Waqif.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.