U susret Svjetskom prvenstvu: Pogledajte čarobna mjesta koja skrivaju Doha i Katar

1
AA
U susret Svjetskom prvenstvu: Pogledajte čarobna mjesta koja skrivaju Doha i Katar
Foto: EPA / Souq Waqif

Ambasada Države Katar u Sarajevu pripremila je serijal posvećen Svjetskom fudbalskom prvenstvu koje se igra u toj zemlji i u okviru njega i promociju mjesta koje bi vrijedilo posjetiti u Dohi i Kataru.

Ostalo je još 13 dana do početka Mundijala u Kataru, prvog koji će se igrati u arapskom svijetu i na Bliskom istoku.

Ovo su fascinantna mjesta koje će svijet moći upoznati tokom održavanja Svjetskog prvenstva od 20. novembra do 18. decembra ove godine.

Otkrivamo o čemu će glasati zastupnici Narodne skupštine RS

Otkrivamo o čemu će glasati zastupnici Narodne skupštine RS

Stadioni u Kataru: Arhitektonska čuda za najbolji Mundijal ikada

Stadioni u Kataru: Arhitektonska čuda za najbolji Mundijal ikada

Za ljude širom svijeta Doha, glavni grad Države Katar, jedan je od najljepših, najčišćih te najsigurnijih gradova na svijetu.

U državi s gotovo tri miliona ljudi, ovaj biser Perzijskog zaljeva ima trenutno blizu 650.000 stanovnika.

Uzmete li u obzir da je prije manje od 200 godina na tom području bila samo pustinja, nesumnjivo je da je priča o Dohi svjedočanstvo decenijskog razvoja, te ova metropola postaje veliko središte regije.

Kada 20. novembra ove godine započne održavanje Svjetskog prvenstva u nogometu u Kataru, prvi put na Bliskom istoku, oni koji budu svjedočili tom historijskom događaju (što će trajati do 18. decembra i velikog finala na Nacionalni dan Države Katar) svakako bi trebali posjetiti neke od atrakcija koje jednostavno ne možete izostaviti, kako u Dohi, tako i u drugim dijelovima zemlje Arapskog zaljeva.

1. Souq Waqif

Gotovo svaki arapski grad ima zanimljive tržnice. Iako ih Katar ima mnogo, Souq Waqif je najpoznatije i nezaobilazno mjesto susreta sa Dohom. Ovdje možete uživati u mirisu Orijenta, lutati sokacima Souq Waqifa, kupiti odjeću, rukotvorine, začine, nakit i još mnogo toga.

Ovaj dio Dohe je najstariji, stariji više od sto godina, a obnovljen je prije desetak godina. Nadasve je čisto, kulturno i fino mjesto za turistički obilazak.

Inače, Souq Waqif je nevjerovatno mjesto za najbolje u autentičnoj arapskoj kuhinji. Ako vam nedostaje dom ili želite da probate nešto potpuno novo, ovo je idealno mjesto. Pronaći ćete tu tradicionalne katarske, iračke, sirijske, iranske i jemenske delicije – i još mnogo toga.

Ovdje također možete pogledati ulični performans, posjetiti umjetničke galerije ili pokušati držati sokola, nacionalnu katarsku pticu, na tržnici sokolova.

Blizu Souq Waqifa nalazi se i centar grada Msheireb Downtown, urbani projekt modernizacije "koji je ovaj kraj preobrazio u moderno naselje s trgovima, tržnicama, restoranima i galerijama".

Više informacija potražite na www.souq-waqif-doha.com.

2. Katara Cultural Village

Ovo je također mjesto u Kataru u kojem ćete osjetiti dašak historije. Riječ Katara do 18. stoljeća koristila se za označavanje područja na kojem se danas nalazi Država Katar. Upravo zbog toga je ime Katara odabrano za ovo kulturno selo. Zapravo, riječ je o dijelu grada koji predstavlja multidimenzionalni projekt Države Katar koji povezuje ljude širom svijeta.

Jer Katara je mjesto na kojem se inače sreću ljudi različitih kultura kako bi promovirali razumijevanje i mir. U digitaliziranom modernom dobu cilj Katare je osigurati platformu za ljude iz svih dijelova svijeta da dođu i prezentiraju svoje, ali i uče o drugim kulturama, prihvaćaju razlike koje naš svijet čine jedinstvenim, te otkrivaju sličnosti koje nas povezuju.

Ovdje se nalazi muzička akademija, brojne galerije, muzeji, veliki otvoreni amfiteatar u kojem se organiziraju brojna događanja, regionalni i lokalni festivali, radionice, performansi, konvencije, predstave i izložbe. Tu su i kino, konferencijske dvorane te pomorski muzej, gdje možete saznati više o pomorskoj historiji države. U blizini je i predivna pješčana plaža, koja nije pristupačna za kupanje, no pruža predivnu šetnicu i pogled na grad.

Više informacija potražite na www.katara.net.

3. The Pearl – Srce Arapske rivijere

Kada avionom pristižete u Dohu, imate priliku vidjeti fascinantan prizor. Svojevrstan je to vrhunac čovjekove sposobnosti i graditeljske nadahnutosti.

Riječ je o Bisernom otoku (The Pearl) u Dohi, vještačkom otoku koji se prostire na skoro četiri kvadratna kilometra. Riječ je o kompleksu vrijednom više milijardi dolara i sastoji se od 12 okruga u kojem je svaki u zasebnom arhitektonskom stilu.

Dizajn otoka je biserna ogrlica, što ima veze s historijom Katara. Naime, do otkrića naftnih polja glavna industrija u zemlji bili su upravo biseri koje su vrijedni Katarani sakupljali na dnu mora i prodavali kineskim i japanskim trgovcima.

S marinom u mediteranskom stilu, gdje se nalaze luksuzne jahte, stambenim tornjevima, hotelima, vrhunskim buticima i izložbenim prostorima, modernim restoranima, luksuznim trgovinama i pješačkim zonama, ovaj dio Dohe će vas naprosto ostaviti bez daha.

S Biserom Katara, Doha je grad s najdužom luksuznom šetnicom na svijetu. Biser je stoga popularna atrakcija za posjetitelje zbog svoje elegancije, te je ne slučajno nazivaju "srcem Arapske rivijere".

Više informacija potražite na www.thepearlqatar.com.

4. Muzej islamske umjetnosti

Smješten na umjetnom otoku, odmah nasuprot Cornicheu, Muzej islamske umjetnosti pravo je čudo arhitekture. Okružuje ga predivan vrt koji je jedan od najljepših parkova u Dohi.

Muzej se prostire na više od 45.000 kvadratnih metara, a otvoren je 2008. godine.

Dizajnirao ga je I. M. Pei, a sadrži neke od najraznolikijih kolekcija islamske umjetnosti na svijetu. Između ostalog, metalne predmete, tekstil, keramiku i rukopise koji obuhvaćaju 1400 godina islamske historije.

Svaka je galerija pripremljena da istakne sličnosti između umjetničkih tradicija i svjetova iz kojih su došle. Podovi galerija uzdižu se oko atrija muzeja koji se penje prema kupoli, potpisu islamske arhitekture.

Ova eminentna katarska institucija za umjetnost i kulturu posvećena je pružanju autentičnih kulturnih iskustava kroz rastuću mrežu muzeja, baštine, festivala, javne umjetnosti i programa.

Njihova misija je sačuvati i proširiti kulturnu baštinu Katara, podijeliti njegovu umjetnost i kulturu sa svijetom i "obogatiti život svakog građanina kroz pristup lokalnim, regionalnim i globalnim perspektivama".

Više informacija potražite na www.mia.org.qa.

5. Marsa Katara Restaurant

Marsa Katara Restaurant je restoran smješten na molu dugačkom gotovo 200 metara, s kojeg se pruža pogled na sve strane grada. S desne strane vidjet ćete Pearl, dok će se s lijeve strane iz mora uzdizati neboderi Cornichea.

Dođete li ovdje po danu, možete uživati u brojnim vodenim atrakcijama kao što je jet-ski, a svakako se zadržite do večeri, kada će vas orijentalna glazba, miris nargile i dobra hrana odvesti na nezaboravno putovanje uma.

Više informacija potražite na www.marsakatara.com.

[instagram]https://www.instagram.com/p/CXyHPyWJGW6/?utm_source=ig_web_copy_link[/instagram]

6. Utrke deva

Utrke deva su nacionalni sport u Kataru. Uglavnom se održavaju u Al-Shahaniya Camel Racetracku.

Inače, utrke deva potječu još iz sedmog stoljeća i do danas su veoma popularna zabava. Historijski gledano, utrke deva bila je tradicija među beduinskim plemenima Katara i izvodili bi se u posebnim prilikama poput vjenčanja.

Od 1972. godine, dakle godinu dana nakon stjecanja nezavisnosti Države Katar, utrke na devama počele su se trenirati na profesionalnoj razini, te organizirati profesionalna takmičenja. Ono što se nekada održavalo kao nadmetanje između plemena, danas su takmičenja sportskih federacija Zaljevskih zemalja s veoma bogatim fondom nagrada koje obezbjeđuju sponzori.

Utrke se ne događaju svaki dan. Ali svakog jutra u 9:30 ujutro možete gledati mlade deve kako treniraju za buduće utrke.

Tipično, sezona utrka deva odvija se od septembra do marta. Otprilike 22.000 trkaćih deva koristi se na natjecanjima. Prosječna udaljenost takvih utrka je 4 do 8 km, ovisno o uvjetima deva kojima se utrkuje.

Utrkama prisustvuju i vladarske porodice zemalja regije, što dodatno promovira ovaj sport. Zanimljivo je da pobjednici ne dobijaju pobjednički pehar, već mač, koplje i bodeže, što je bila praksa i ranijih generacija.

7. Katarski Ljubičasti otok

Purple Island ili Ljubičasti otok je prirodni dragulj koji će vam zasigurno zadovoljiti čežnju za tišinom.

Smješten je u Al Khoru, na sjeveroistočnoj obali Katara, a sam otok je poznat još i kao Jazirat bin Ghanim ili Al Khor Island.

[instagram]https://www.instagram.com/p/BEqGP7AEIVS/?utm_source=ig_web_copy_link[/instagram]

Uprkos svome imenu, Purple Island je iznenađujuće zelen i savršeno je odredište za ljubitelje prirode, posebno ako volite promatrati ribe, rakove, biljke, različite vrste cvijeća, fosile i divlje životinje dok šetate močvarnim područjima koja mirišu poput mora.

Otok vjerovatno nikada nije bio stalno naseljen, ali je posjećivan iz određenih razloga u različitim razdobljima. Prema Katarskom muzeju, to je bilo tranzitno mjesto, privremeni kamp za trgovinu s Bahreinom, a koristili su ga ribari ili lovci na bisere prije više od dva milenija.

Međutim, kasnije je otok bio mjesto proizvodnje crveno-ljubičaste boje od školjkaša tokom kasitskog razdoblja. Bio je to logor za ekspedicije bisera i ribarska predstraža u kasnom islamskom razdoblju. Otok se nalazi jako blizu Dohe. Udaljen je oko 50 kilometara, odnosno sat vremena vožnje. Cesta je pristupačna, pa se može doći i običnim osobnim automobilima.

8. Krstarenje dhowom i šetnja Cornicheom

Još prije nekoliko desetljeća Katarci su se, kako smo naveli, prehranjivali ribolovom i biserima. Ali to nikada ne biste saznali šetajući ispod palmi uzduž Cornichea kako biste otvorili pogled na Zaljev i dramatičan obzor središnje poslovne četvrti.

Stoga, ako želite jedinstveno iskustvo pogleda na obzor Dohe, krenite na krstarenje tradicionalnim katarskim dhowom. Mnogi od ovih drvenih brodova dostupni su za krstarenja. Dhow će vas odvesti u Zaljev.

Ako je vrijeme lijepo, Zaljev je savršeno mjesto za predvečer, kada sunce zalazi u žarkim bojama, temperature padnu i hladni vjetrić zapuše preko Zaljeva.

9. Pustinja Mesaieed

Jedna od zanimljivih opcija ako ste u Dohi jeste da krenete na izlet i posjetite pustinju Mesaieed u blizini Khor Al Adaida u općini Al Wakrah.

Možete jahati na devi ako ste u potrazi za tradicionalnim pustinjskim iskustvom.

Ali ako unajmite profesionalnog vozača, također možete "ploviti" strmim i pješčanim dinama uz adrenalinsko pumpanje, brzine i kutove koji udaraju srce.

Iako nema znakova i cesta, iskusni vozači znaju put, čak i noću, pa čak i kad je pješčana oluja obrisala sve tragove. Ako želite ostati duže, rezervirajte kampiranje ili glamping (luksuzno kampiranje).

10. Trgovački centri u Kataru

Trgovački centri u Kataru nude obilje sadržaja. Neki od poznatijih centara su Villagio Mall, Mall of Qatar ili Doha Festival City.

Zime u Kataru su blage, a ljeta vruća. Kako biste se sklonili od vrućine, mnoga druženja i obaveze mogu se obaviti u tržnim centrima, gdje za svakoga ima ponešto.

Katarski mediji podsjećaju da većina tržnih centara ima zabavu za djecu, kina, restorane, kafiće i trgovačke radnje. Tamo ćete pronaći i supermarkete, provajdere mobilnih telefona, apoteke i mjenjačnice. Zvanični fiksni kurs u odnosu na dolar iznosi 3,64 katarska rijala (QAR).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije