Svjetsko prvenstvo Katar: "Nema brige za pronalaženje svetog mjesta za molitvu"

0
Radiosarajevo.ba
Svjetsko prvenstvo Katar: "Nema brige za pronalaženje svetog mjesta za molitvu"
Foto: EPA-EFE / Svjetsko prvenstvo, Katar

Prvi put na Bliskom istoku - od 20. novembra do 18. decembra u Dohi će biti održano Svjetsko prvenstvo (SP) u fudbalu.

Uz to što mu je domaćin država arapskog svijeta i što se održava tokom zimskog razdoblja, Svjetsko prvenstvo prilika je da se bolje upoznamo s ovom zemljom koju s pravom nazivaju biserom Zaljeva.

Katar inače slovi kao najbogatija, ali i jedna od najsigurnijih zemalja svijeta. Bogata je naftom i plinom, pa zbog toga u Dohu ovih dana pristižu emisari iz cijeloga svijeta, posebno Europske unije (EU), u strahu od energetske krize koja bi zimu u Europi mogla učiniti teškom.

Prvomajski praznici u BiH: Provjerili smo kakve su trenutne cijene mesa

Prvomajski praznici u BiH: Provjerili smo kakve su trenutne cijene mesa

Raspored na Mundijalu: Već drugog dana gledat ćemo jako zanimljiv meč

Raspored na Mundijalu: Već drugog dana gledat ćemo jako zanimljiv meč

Emir dao zemlju za crkve

Ali, uspjeh Katara nije samo rezultat bogatstva fosilnim gorivima. Proteklih desetljeća provedene su široke reforme u oblastima obrazovanja, radnih prava, zdravstva, infrastrukture… U Kataru su u posljednjih 30-ak godina otvoreni i broji instituti, umjetničke galerije, think tankovi i istraživački centri koji, također, služe za izgradnju građanskog i kulturnog dijaloga u zemlji.

U centrima izvrsnosti redovno se drže rasprave o pitanjima vanjske i unutrašnje politike. Vladarska porodica već godinama promovira politiku međureligijskog dijaloga. Upravo slijedeći te vrijednosti, Katar je, prkoseći brojim predrasudama prema arapskom svijetu na Zapadu, postao muslimanska zemlja koja jako drži i do međureligijskog dijaloga.

Tako je malo onih na našim prostorima koji znaju da je u Dohi građena prva katolička crkva na arapskom tlu poslije 1400 godina, još od 7. stoljeća. Riječ je o crkvi Gospe od ružarija (krunice). Nalazi se, s crkvama drugih kršćanskih denominacija, u Religijskom kompleksu u Abu Hamouru. U crkvu je uloženo 20 miliona dolara, a zemljište je donirao lično katarski emir reformator Hamad bin Khalifa Al Thani, otac današnjeg emira, također iznimno naprednog i modernog vladara Države Katar, Tamima bin Hamada Al Thanija, koji je 2016. godine službeno boravio i u Bosni i Hercegovini.

Crkvu je 14. marta 2008. godine posvetio kardinal Ivan Dias, prefekt Kongregacije za evangelizaciju, na ceremoniji kojoj su prisustvovali bivši zamjenik premijera Katara Abdullah Bin Hamad Al-Attiyah; nadbiskup Mounged Al Hachem, apostolski nunciji, ambasador Svete Stolice u Zaljevu; biskup Paul Hinder - Apostolski vikarijat Arabije; nadbiskup Giuseppe Andrea, bivši nuncij Svete Stolice u regiji; i nekoliko katarskih dužnosnika. Na svetkovini posvećenja mogle su se, uz ostale, vidjeti i zastave Hrvatske.

Stadioni u Kataru: Arhitektonska čuda za najbolji Mundijal ikada

Stadioni u Kataru: Arhitektonska čuda za najbolji Mundijal ikada

Od 2002. odnosi s Vatikanom

"Nema potrebe brinuti se za pronalaženje svetog mjesta za molitvu ovdje u Kataru", navodi se na jednoj katarskoj stranici koja nudi informacije kršćanskim vjernicima uz spisak crkava.

Uz katoličku, tu su crkve za pravoslavce, predstavnike Anglikanske crkve, članove crkve Syro-Malabar, koja je dio kršćanske zajednice svetog Tome u Indiji, te baptiste, mormone i druge. Katolička crkva u Dohi dio je Apostolskog vikarijata sjeverne Arabije i služi oko 200.000 katolika u Kataru, od kojih većinu čine radnici migranti s Filipina, iz Indije, Južne Amerike, Afrike, Libanona i Europe. Katar, koji je većinski muslimanska zemlja, uspostavio je još 2002. godine odnose s Vatikanom i ove godine obilježit će se 20. godišnjica tog značajnog čina dijaloga kojem je Doha snažno usmjerena.

"Selam alejkum, neka je mir s vama", kazao je papa Franjo stupajući na tlo Arapskog poluotoka.

"Mir s vama", poručuje Katar svim nacijama svijeta koje će se ove zime okupiti u toj zemlji od 20. novembra do velikog finala koji će se igrati 18. decembra, na Nacionalni dan Države Katar.

Mir je ono što nam danas treba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije