Bojan Mustur iz Dohe: Mundijal u Kataru je pun pogodak, SP će biti spoj Istoka i Zapada

2
F. V.
Bojan Mustur iz Dohe: Mundijal u Kataru je pun pogodak, SP će biti spoj Istoka i Zapada
Foto: Bojan Mustur i Martina Hohnjec / Katar u objektivu Bojana Mustura

Ostalo je manje od sedam dana do početka Svjetskog prvenstva u Kataru, prvog u jednoj arapskoj zemlji i na Bliskom istoku.

Nogometna groznica trese planetu, a prve reprezentacije i navijači već pristižu na obale Arapskog zaljeva.

Svjetska nogometna organizacija (FIFA) je u više navrata saopćila kako očekuje da će Mundijal, koji će se održati od 20. novembra do 18. decembra, biti najbolji ikad viđen, te da su domaćini od 2010. godine učinili sve da to tako i bude.

Ivica Puljić otkriva šta Vučić namjerava uraditi: Zanimljiv odgovor je dobio iz Amerike

Ivica Puljić otkriva šta Vučić namjerava uraditi: Zanimljiv odgovor je dobio iz Amerike

Izudin Bajrović: Fudbal povezuje ljude, Država Katar će  biti najbolji mogući domaćin Mundijala

Izudin Bajrović: Fudbal povezuje ljude, Država Katar će biti najbolji mogući domaćin Mundijala

Tim povodom razgovarali smo Bojanom Musturom, prvom osobom na svijetu koja je magistrirala upravo na Svjetskom prvenstvu u Kataru. To je drugi Bojanov master rad. Prvi je branio 2012. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, Odsjek za Produkt dizajn. On je, također, bivši vaterpolista i vaterpolski radnik, te sportski mendžer.

Mustur, koji planira da na doktorskim studijama razvija istu temu, od 2017. godine živi i radi u Dohi te je odličan sagovornik ovim značajnim povodom.  

Veliki festival

Radiosarajevo.ba: Gospodine Mustur, kakva je atmosfera u Kataru manje od sedmicu do svečanog otvaranja i početka svjetskog prvenstva u nogometu?

Mustur: Katar je dobio domaćinstvo Svjetskog prvenstva na svečanoj ceremoniji u Cirihu 2. decembra 2010. godine. Skoro je prošlo 12 punih godina od dodjeljivanja domaćinstva. Tako da se sa sigurnošću može reći da je atmosfera šest dana pred Svjetsko prvenstvo -festivalska.

Katar u objektivu Bojana Mustura
Foto: Privatni album : Katar u objektivu Bojana Mustura

Iako se isto tako može reći da su u posljednje dvije godine Katar, odnosno glavni grad Doha bili poprište sportskih, ali ne samo sportskih već umjetničkih, političkih i ostalih velikih događaja. Čak i da nije bilo Svjetskog prvenstva, Katar je organizovao veliki broj tih velikih evenata, tako sa sigurnošću se može reći da je uvijek praznična atmosfera u Dohi. Možda je ta atmosfera najviše od prošle godine kad je bilo Arapskog fudbalsko prvenstvo pod sponzorstvom FIFA-e. I onda, na kraju, krajem marta ove godine kada je bio Kongres FIFA-e ovdje u Dohi, te 1. aprila kada je bilo svečano izvlačenje za Svjetsko prvenstvo, osam grupa po četiri reprezentacije.

Ko je Sarajka koja se pojavljuje u reklami za Svjetsko prvenstvo u Kataru

Ko je Sarajka koja se pojavljuje u reklami za Svjetsko prvenstvo u Kataru

Radiosarajevo.ba: Vi ste pratili razvoj Katara od dodjele domaćinstva Svjetskog prvenstva, uključujući ulaganja u infrastrukturu i brojne druge sadržaje, a posebno u proteklih pet godina, magistrirali ste na Svjetskom prvenstvu (SP) Katar 2022., šta svijet može očekivati u Kataru od 20. novembra?

Mustur: Da, istina je, magistrirao sam na temi FIFA World Cup Qatar 2022. To je inače moj drugi master rad. Jeste istina i to da sam prva osoba na sportskom menadžmentu koja je odbranila i pisala o organizaciji Svjetskog prvenstva u Kataru. Branio sam ga malo više od godinu dana pred početak Svjetskog prvenstva.

Ono što se može reći jeste da je Katar uložio ogromna sredstva u infrastrukturu. Imao sa sreću da budem na svih osam stadiona na kojima će se igrati utakmice Svjetskog prvenstva, kao i na svim ostalim stadionima u Kataru koji neće biti domaćini Svjetskog fudbalskog prvenstva, te isto tako da podsjetim njihovu čuvenu Aspire Academyju, gdje se vrši sportska edukacija.

Dobra stvar za glavni grad jeste da će Corniche, promenada uz samu obalu, biti zatvorena za saobraća, da će to biti veliki festivalski trg, gdje će prodefilovati milioni... U Kataru sada  ima tri miliona ljudi, inače se ta brojka populacije kreće između 2,7 i 2,8 miliona ljudi.

Bojan Mustur

Uz više od milion stranih gostiju, to će biti kao veliki festival. Nešto što se dešava u Brazilu. Ali to će biti zanimljiv spoj Istoka i Zapada koji vjerovanto do sada nije viđen. U tome i leži draž i ljepota da jedno Svjetsko prvenstvo se prvi put odigrava u jednoj arapskoj zemlji, u jednoj muslimanskoj zemlji, i po prvi puta na Bliskom istoku.

To je nešto fenomenalno

Radiosarajevo.ba: Na Svjetskom prvenstvu će nastupiti reprezentacije sa prostora bivše Jugoslavije, uz regije. Nažalost, ne i Bosna i Hercegovina. Šta ovdašnje reprezentacije i njihovi navijači mogu, također, očekivati?

Mustur: Recimo, reprezentacija Hrvatske je igrala nekoliko pripremnih utakmica ovdje. To se dogodilo u maju ove godine kada je održan mini turnir sa reprezentacijama Slovenije, Bugarske, Katara i, dakle, Hrvatske. Utakmice su se igrale na dva stadiona koji će biti domaćini Svjetskog prvenstva. To su Ahmad bin Ali stadion i Education city stadion koji su udaljeni samo pet minuta vožnje metrom.

To su dva najbliža stadiona u istoriji svih svjetskih prvenstava. Što se tiče samih reprezentacija koje dolaze sa prostora bivše Jugoslavije, Srbije i Hrvatske, ovdje ima dosta naših ljudi najviše iz Srbije, Bosne, pa iz Hrvatske. Navijači su, dakle, manje-više upoznati sa kulturom, tradicijom i umjetnošću Katara, jer imaju svoje porodice i vrlo često dolaze. Kad već pričamo o reprezentaciji Hrvatske, oni su puno ranije odredili bazu u kojoj će biti, i kao što sam ranije napomenuo, dolazili su ovdje i odigravali utakmice u sklopu priprema za Svjetsko prvenstvo.

U suštini navijače očekuje sve kao u slučaju svakog drugog svjetskog prvenstva, ali ja bih posebno naglasio prizvuk Istoka. Jer ono što je Katar uradio, to je nešto fenomenalno u smislu kako i na koji način su oni napravili spoj kulture, umjetnosti i sporta.

I kroz sve te elemente inkorporirali taj cijeli brending, gledajući prvo kroz stadione, trening kampove, kroz hotele. Mislim da nijedna zemlja na svijetu koja je bila organizator to nije uspjela da uradi. Da na taj način hajmo reći prodaju svoj brending po svijetu.

Lana Pudar o predstojećem Svjetskom nogometnom prvenstvu: Čestitam Državi Katar!

Lana Pudar o predstojećem Svjetskom nogometnom prvenstvu: Čestitam Državi Katar!

Recimo, tradicionalne nošnje arapske po Dohi i arapske šalove koji su nadaleko poznati sad su u bojama zastava učesnica Svjetskog prvenstva. Ono što će biti posebno interesantno. Imat će i one odore koje samo nosi lokalno stanovništvo, pogotovo muškarci, u bojama svake zemlje: Hrvatske, Srbije, Francuske, Španije…

Mislim da će po tome isto ovo SP biti posebno univerzalno. Kataru treba odati priznaje, ne zato što mi tu živimo pa volimo što tu živimo, već što je to posebna istina. Ako želite da o nečemu govorite, onda treba da govorite o ovoj zemlji s velikim poštovanjem.

Katar – najbolji primjer

Radiosarajevo.ba: Oči svijeta nesumnjivo će biti usmjerene prema Kataru, šta Katar može da ponudi svijetu iz svoje tradicije, kuhinje i kulture, običaja… Šta bismo, na koncu, morali znati o Kataru?

Mustur: Ja bih skrenuo pažnju da se, nažalost, ne spominje, a trebalo bi da se spominje da Katar ima velikog iskustva u organizaciji sportskih, kulturnih, političkih događaja, možda na razini prestižnih zemalja zapadne Evrope.

Katar će napraviti nešto, posebno zbog neke svoje tradicije kako je on uspio da sve te elemente iz svoje istorije kao što su kamila, sokolovi, pustinja, da ih stalno prožimaju i da to za običnog posmatrača nije dosadno. Oni te elemente jesu multiplicirali, ali iznova i iznova oni izgledaju kao novi elementi. Katar je mala država. Kao što znamo ona je pluostrvska zemlja okružena Arapskim morem. Napravljeno osam stadiona, mnogobrojne saobraćajnie i vjerovatno jedan od najmodernijih metroa u svijetu koji košta 36 milijardi dolara. I poseban grad u Lusailu, gdje se nalazi stadion  i gdje će biti igrano finale.

Taj dio grad koji je spojen sa Dohom, ima za njih poseban značaj. Oni sve najbolje uzimaju iz svoje kulture i tradicije i pokušavaju da naprave najbolje od toga. To je bio dom Muhameda Al-Thanija, prvog vladara Katara. Bilo bi dobro da se naša BiH ugleda na primjer Katara te da uzima te stvari iz daleke o bliske prošlosti te pravi brending. To se u političkom smislu  naziva soft power (meka moć).

Katar u objektivu Bojana Mustura
Foto: Privatni album : Katar u objektivu Bojana Mustura

Ono što Katar radi je najbolji primer koji postoji u svijetu.

Upoznajmo Katar: Ovo je deset najboljih katarskih jela koja jednostavno morate probati

Upoznajmo Katar: Ovo je deset najboljih katarskih jela koja jednostavno morate probati

Katar je značajno pomogao BiH

Radiosarajevo.ba: Koja je vaša poruka Bosancima i Hercegovcima uoči Svjetskog prvenstva u kataru?

Mustur: Svjetsko prvenstvo je od velikog značaja za cijeli sportski svijet. Generalno za razvoj fudbala. Ovo je prvo Svjetsko prvenstvo bit će odigrano u jednoj muslimanskoj zemlji. Ovo je prvo veliko takmičenje, ako uzmemo Olimpijske igre i svjetska prvenstva, pogotovo SP u nogometu, u jednoj muslimanskoj zemlji.

Iako je Katar 2016. i 2020. aplicirao za Olimpijske igre, nije dobio domaćinstvo. Duboko sam uvjeren da će Katar jedne godine, sa svom infrastrukturom biti organizator i Olimpijskih igara.

Katar je od početka agresije na BiH pružao nesebičnu i veliku pomoć državi BiH i pomogao njezinom osamostaljenju. To se može posvjedočiti razni objekti u strogoj jezgri Sarajeva, gdje se mogu vidjeti potpis Države Katar. Fudbal je praznik sporta. Fudbal povezuje sve ljude. Mislim da će Katar – iako ima veliko prethodno iskustvo organizacije sportskih događaja – napravit nešto prilično spektakularno.

Katar je vrlo mala zemlja. Najmanja zemlja koja je organizirala FIFA Svjetsko prvenstvo. Mislim da je pun pogodak! Jer je to prvi put da možete u jednom danu da vidite sve četiri utakmice.Odnosno možete se s jedne prebaciti na drugu lokaciju zbog Katar metroa. Karta košta četiri katarskih rijala, dakle, manje od pola eura po vožnji. Mislim da to nema nigdje na svijetu.

Bh. državljani uspješni u Kataru

Mustur kaže da ljudi s našeg prostora ima dosta u Kataru, te da su cijenjeni. Naravno, u mjeri koliko doprinose svojim poslodavcima, bio to privatni ili državni sektor.

„Ovdje ne postoji deviza radio ne radio, svira ti radio... To možda negdje drugo postoji, ovdje ne postoji! Dok budete davali rezultat i taj rezultat se aplicirao na kompaniju u kojoj radite, vi ćete biti cijenjeni. Naših ljudi ima na visokim pozicijama u poznatim i državnim i privatnim firmama kao što su Qatar Airways, Qatar Foundation. Naš Amir Berbić imenovan je za dekana Virginia Commonwealth Univerzitetske škole umjetnost u Kataru (VCUarts). Što se tiče sportskih radnika, jedan od prvih ljudi koji je došao bio je Abas Araslanagić koji je bio selektor katarske rukometne reprezentacije od 1988. do 1996. godine. Treneri su bili Amar Osim i Mehmed Baždarević, a Džemal Hadžiabdić i Džemaludin Mušović selektori nacionalnog tima. Mnogo naših doktora koji vrlo uspješno  u Hamad General Hospitalu. Strogo napominjem cijenjeni ste zaista onoliko koliko služite“, poručio je Mustur u intervjuu za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije