Posjetite 'ružičasti grad', centar avioindustrije

Radiosarajevo.ba
Posjetite 'ružičasti grad', centar avioindustrije
Većina putnika se, kad je riječ o Francuskoj, odlučuje za Pariz ili Azurnu obalu. No, jeste li čuli za Toulouse?

Taj 'ružičasti grad' ili La ville rose, kako ga zovu jer ulicama prevladavaju ružičaste cigle od terakote tako, pun je života, vedrine i mladosti, vrlo moderan, ali i ponosan na svoju prošlost i kulturnu baštinu.

Toulouse je jedan od domaćina Eura 2016, a bio je izglasan za najbolji grad za život u cijeloj Francuskoj. Nastao je i razvio se iz nekadašnjeg galskog grada imena Tolosa, koja je u 5. stoljeću bila prijestolnica vizigotskog kraljevstva. Ipak, vjerojatno je najpoznatiji po svojoj arhitekturi - te po već spomenutim ružičastim ciglama.

Četvrti grad po veličini u Francuskoj smjestio se na jugu zemlje. Grad Toulouse broji 450 hiljada stanovnika, ali s okolnim područjem brojka se penje na milion i 250 hiljada, čime je Toulouse po veličini smješten odmah iza Pariza, Lyona i Marseillea.

Grad je i sjedište Airbusa, jednog od najvećih i najvažnijih svjetskih proizvođača aviona. Samim tim, jedan je i od centara europske avioindustrije. Također, ovdje se nalazi i sjedište satelitskog navigacijskog sistema Galileo, te je četvrto studentsko središte u zemlji.

Poznati stanovnici Toulousea:

• Pierre-Georges Latécoère, biznismen (1883-1943): osnivač aviokompanije Aéropostale u Toulouseu 1918. godine.
• Claude Nougaro, muzičar, pjesnik i pjevač (1929-2004)
• Dominique Baudis, političar (1947-2014): naslijedio svog oca kao gradonačelnik Toulouse
• Ticky Holgado, glumac (1944-2004): dobro poznat po svom prepoznatljivom naglasku, osvojio je brojne filmske nagrade za najbolju ulogu
• Frédéric Michalak, ragbi igrač (1982-)

Šta morate vidjeti u Toulouseu?

Quai de la Daurade: pogledajte niz Garronne rijeku sa Quai de la Daurade i pogledajte prekrasan prizor mnogobrojnih mostova građenih tokom vijekova.
Carmes market: uske ulice koje se provlače između dragulja arhitekture od Place Esquirola do Cames ulične pijace (tržnice) nude vam mnogo mjesta za ručak ili večeru
Toulouse-Lasbordes aerodrom: Toulouse je centar novih tehnologija i naučnih kompanija. Park posvećen istraživanju svemira nalazi se preko puta Toulouse-Lasbordes aerodroma. Posjeta njemu zabaviće podjednako i stare i mlade. Moći ćete prošetati po mjesecu kao pravi astronaut, voditi svemirsku misiju ili posjetiti repliku svemirste stanice Mir.
Prirodoslovni muzej: Jardin des Plantes botanički vrtovi, Jardin Royal i Grand-Rond su zeleni prostori u centru grada koji su pluća Toulousea. Između ova tri parka, nalazi se odlični Prirodoslovni muzej.
Rue Alsace-Lorraine: Rue Alsace-Lorraine i okolne ulice su izgleda osmišljene sa namjerom da budu glavna shopping zona grada. U njoj se nalaze veliki outlet centri i najšik (naj chic) butici. Savršeno mjesto da pronađete par uspomena iz Toulousea.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije