Pismo Petevu 2: Ne sam Ivaylo!

0
Radiosarajevo.ba
Pismo Petevu 2: Ne sam Ivaylo!
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Ivaylo Petev za Radiosarajevo.ba

Здравей селекционер Ивайло. Казвам се Бакир Тиро. Писах ви преди месец. Тук отново. Съжалявам, ако съм скучен, но...

Evo, ponovo ne daju da pišem na bugarskom. Rekoh ti prošli put. Urednici krvopije. Cjepidlake. Ništa. Nastavljam na bosanskom. Разберете. Pardon, razumiješ.

Da ti ne prisjedam na muku

Nego, zvao sam prošle sedmice Savez. Pitao za intervju. Baš se ispričah sa portparolkom Slavicom Pecikozom. Nismo se vidjeli dugo. Pandemija. Ne popušta. Fino ti u prošlom pismu kazah - vakciniši se prije dolaska ovdje. Da ne bi Vučićeve milostinje, skoro pa nijedna vakcina protiv COVID-19 do danas ne bi došla u Bosnu i Hercegovinu. Uglavnom, kaže Slavica ne može selektor prije srijede. Nisam mogao iza srijede. I bolje. Da ti ne prisjedam na muku s pitanjima.

Piše: Bakir Tiro za Radiosarajevo.ba

Kažu mi neka fudbalska raja s kojima te viđaju po Sarajevu da si dobar čovjek. Kažu i da baš voliš svoj posao. Da si vrijedan.

Ne sumnjam. Stvarno. Bolan, ostaviše te ovi što te jednoglasno izabraše na ”pustom ostrvu”. Ni počeo nisi, belaj s njima. Rekoh ti čuvaj se ”stručnjaka” iz Izvršnog odbora N/FS BiH. Mnogi sa fudbalom na ”vi”, od njega dobro žive. Driblaju bolje od Misimovića.

Sezona driblinga i duplih pasova

Kad' se slegla prašina i poredale kockice, nema sumnje, jednoglasno te izabrali. Od njih 15 niti jedan zvanično nije glasao ”protiv”. I nakon dvomjesečnog cirkusa, opet cirkus! Nemaš stručni štab nekoliko dana pred kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo ”Katar 2022”. Kakvi su to dribleri.

Nije da ih pravdam, ali znaš sad im je sezona driblinga, duplih pasova, povratnih lopti, centaršuteva… Ide Izborna skupština. Njihova taktika su fotelje i funkcije. Ne zanemaruju je.

Međutim, ovaj put ostali su u debelom ofsajdu. Da bi to vidjeli i najmanje upućeni ne treba im VAR, kojeg ćemo, vjerovatno, zadnji uvesti u Evropi. Kao i masovniju vakcinaciju.

Kako stižeš sve? Skautiranje protivnika. Priprema utakmica sa Finskom i Francuskom. Spisak igrača. Sve sam. Stvarno, još ako, daj Bože, pobijediš u Finskoj…

Nadam se da nećeš sam sjediti na klupi. Bez saradnika. Mada sa ovima nikad ne znaš. Garant kontaš, gdje će to, pukla bi bruka. K'o da je njih briga za bruku. Postavljaju najbliže srodnike u stručni štab reprezentacije, na sudijske, delegatske liste... Javašluk. Neviđen. Dugogodišnji.

S koljena na koljeno

Još malo pa će poslovi i funkcije u i oko Saveza biti k'o sezonska karta za utakmice Barcelone. Prenosit se s koljena na koljeno?! Kud pomenuh Barcelonu. Muka mi je od onog nadobudnog Koemana i kako tretira Pjanića. Vjeruj, kad ne igra Pjanić ili ako u timu nemamo kapitena Džeku, obojicu da ne govorim, puno smo tanji nego ranije. Tanki poput tvoje Bugarske. Da ne pretjerujem. Malo bolji.

Uglavnom, ne sluti na dobro u svitanje mundijalskog katarskog sjaja.

Ipak, nada posljednja umire. Nisam bio za tebe, i opet bih bio za legendu našeg fudbala Sergeja Barbareza ili domaćeg trenera, ali podršku si zaslužio. Šta si sve doživio, ni utakmicu odigrao nisi.

Ne sam Ivaylo!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije