Bakir Tiro o sagi Edina Džeke i trenera Fonsece: Pojela vučica magarce

0
Radiosarajevo.ba
Bakir Tiro o sagi Edina Džeke i trenera Fonsece: Pojela vučica magarce
Foto: chiesaditotti.com / Fonseca i Džeko / Arhiva

Edin Džeko, po svemu sudeći, (barem još neko vrijeme) ostaje u Romi. Tome u prilog ide i jutrošnja prijava za tim u utakmicama šesnaestine finala UEFA Europa lige protiv Brage, 18. i 25. februara.

Kapiten fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine vraćen je juče i na treninge sa saigračima, nakon što je deset dana bio suspendovan poslije svađe sa trenerom Paulom Fonsecom.

Piše: Bakir Tiro/Za Radiosarajevo.ba

Situacija je kulminirala nakon eliminacije Rimljana iz Kupa Italije, kada se Džeko, prema italijanskim medijima, ”drznuo i ušao u sukob sa šefom pa i tražio njegovu smjenu”. Ukoliko je sve tako, bez sumnje, koliko god bio omiljen u svojoj i mnogim zemljama, treba biti pošten te konstatovati
- prekoračio je ovlasti.

Kodeks ponašanja

Biti kapiten u Romi velika je stvar. No, i obaveza. Kodeks ponašanja u velikim klubovima, što Roma jeste, mora se poštovati. Bez obzira i ako ste u datom momentu, možda, (pa i) upravu.

Usprotiviti se šefu? Evidentno, ne ide. Niti u jednom poslu pa ni fudbalu. Šefova je zadnja. I bila je. Džeko se našao na tribinama.

Šteta za Romu. Ne koristiti takvog napadača na terenu ravno je ”fudbalskom samoubistvu”. Fonseca je pokušao izvršiti trenerski harakiri. Međutim, dobio je utakmice bez Džeke i ostao trener među ”vukovima”. Shodno tome, došlo se u pat poziciju.

Odreći se jednog od najboljih ”špiceva” današnjice u finišu prelaznog roka, gdje su male šanse da ga kvalitetno prodate, bio bi poslovni krah za klub.

Ostaviti ga na tribinama - ”fudbalski zločin”. U cijelu priču uključili su se i navijači te pozvali na razum. Prema posljednjim informacijama sa Apeninskog poluostrva, došlo je do pomirenja ili barem primirja.

Šteta i za Džeku. Ispao je iz takmičarskog ritma. Trenirao individualno. Propustio dvije utakmice. Izgubio i kapitensku traku. Trajno ili nakratko, bit će poznato uskoro. Hoće li na određeno vrijeme izgubiti i mjesto u početnom sastavu, sada zna samo šef Fonseca. Bespotrebno. Ishitrena reakcija.
Vruće glave.

Ljudskoj zlobi nikad kraja

I na koncu. Sudeći prema epilogu iz italijanske prijestolnice, stara dobra poslovica reče ”pojeo vuk magarca”. U ovom slučaju pojela rimska vučica magarce, one koji su likovali nad cijelim slučajem.

”Otjeran” - nije otjeran. ”Neće ga niko” – Roma ga se bez obzira na prijestup nije htjela odreći. ”Fonseca neće ni da čuje za njega” – hoće, vratio ga u kadar i na treninge.

Ljudskoj zlobi, posebno ako i na kratko ustuknete, nikada kraja.

Pogotovo u našim krajevima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije