Bakir Tiro: Koeman je Pjanićev san pretvorio u košmar

1
Radiosarajevo.ba
Bakir Tiro: Koeman je Pjanićev san pretvorio u košmar
Foto: EPA-EFE / Miralem Pjanić

Miralem Pjanić proživljava najteže dane u profesionalnoj fudbalskoj karijeri. 

Reprezentativac Bosne i Hercegovine u najzrelijim je igračkim godinama. Član je jednog od najboljih klubova svijeta.

I sve bi trebalo da je kao iz bajke. No, nije. 

Piše: Bakir Tiro/Za Radiosarajavo.ba

Njegov dječački san u Barceloni u košmar je pretvorio trener Ronald Koeman.

Arogantni Nizozemac 

Arogantni Nizozemac, doslovce, očajan je na klupi slavne fudbalske institucije. U Primera ligi Španije ”katalonski ponos” već sada gotovo sigurno izgubio je korak u trci za titulom prvaka.

Lošim procjenama, taktičkim zamislima, izborom prvotimaca, Koeman je kumovao i porazu u Super kupu Španije, gdje je Barca u nedjelju naveče ”položila koplja” pred Athletic Bilbaom – 2:3.

U UEFA Ligi prvaka ekipa je oscilirala, doživjela debakl kući od Juventusa, pa se s druge pozicije domogla nokaut faze, u kojoj joj mnogi ne daju prevelike šanse.

Po svim rezonima, Koeman bi uskoro mogao na izlazna vrata. Kamo sreće za Pjanića. Leđa bi mu voljeli vidjeti i brojni navijači Barcelone, kivni zbog otvorenog omalovažavanja jednog od najboljih veznih igrača današnjice, činjenice da je po dolasku otjerao Luisa Suareza, neprepoznatljivog i mrzovoljnog Lionela Messija, te na koncu - loše igre, rezultata ispod renomea popularne ”blaugrane”.

Dirigent bez palice

Pjanić, za sada, nema puno izbora. Nastaviti šutjeti i trpjeti. Grijati klupu?! Minutažu čekati na kapaljku. Sve su prilike da će i dalje morati računati ”na milostinju” tvrdoglavog i nepravednog stručnjaka koji svog miljenika i sunarodnika Frenkie de Jonga konstantno forsira, bez obzira na formu, partije.

Prednost u odnosu na Pjanića daje i domaćoj dotrajaloj zvijezdi Sergio Busquetsu. Da stvar bude gora, od početka sezone na jednoj od pozicija dva zadnja vezna Pjanić je Koemanu znao biti čak i četvrta opcija! Na taj dio terena prije doskora trofejnog prvotimca Juventusa nekada je slao i igrače čija to nije prirodna pozicija.

I kada igra - Pjanić se na terenu malo šta pita. Iako je po vokaciji ”dirigent” (kako ga oslovljavaju pristalice kluba sa ”Camp Nou”) njegova igra uglavnom svodi se, bez ”palice”, na ”zicer” dodavanja.

Najveći razlog tome je psihološki pritisak od eventualne greške, nametnut Koemanovim stavom i odlukama, ali i instrukcijom da u svakoj mogućoj situaciji lopta treba ići u noge Messiju. Majstor slobodnih udaraca od dolaska u Barcelonu dva ili tri puta dobio je priliku da šutira. Messi je neprikosnoven izvođač kod Koemana, iako fenomenalni Argentinac ni izbliza to ne radi kao ranijih godina. 

Istina je i da u cijeloj situaciji Pjanić ne pruža što može. Ne preuzima odgovornost.  U fazi odbrane mora biti bolji. Svi znaju i svima je jasno da su njegove mogućnosti daleko veće. Jednostavno, u ovakvim okolnostima, u nemilosti trenera, u ograničenim ingerencijama na terenu igrati je izuzetno teško. Kao ”mač nad glavom”, visi mu svaki netačan pas, mada se to rijetko dešava. Pod ogromnom je pritiskom.

”Zaraza” u svlačionici

Nekoliko je mogućih scenarija okončanju Pjanićeve agonije.

Prvi i najbolji da čelnici kluba što prije otjeraju Koemana. Drugi, da ukoliko se stvari ne promijene već na ljeto promijeni klub, jer igrač njegovog kalibra u 30. godini ne treba, ne može i ne smije sjediti često na klupi.

Treći? Da još neko vrijeme šuti, bude strpljiv i čeka šansu, pokuša je iskoristiti. Posljednja opcija je i manje izvjesna.

Ne treba zaboraviti da je Pjanića i poslije dobrih mečeva, poput onog protiv Ferencvarosa u Budimpešti u UEFA Ligi prvaka, Koeman opet ekspresno vraćao na klupu, tačnije, po COVID protokolu, na tribine.

Dakle, za Koemanovu ”zarazu” Barcine svlačionice, vakcinu među prvima treba primiti Miralem Pjanić. Velemajstor u kopačkama, bez dileme, zaslužuje poštovanje i bolji tretman.

Košmaru kad-tad dođe kraj. Doduše i san kratko traje...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije