Otkrivamo kada će Nogometni savez BiH objaviti ko je dobio licencu za Europu

A. Sokolović
Otkrivamo kada će Nogometni savez BiH objaviti ko je dobio licencu za Europu
Foto: Nedim Grabovica / Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Nogometni savez Bosni i Hercegovine 5. maja će objaviti imena koji klubovi će iz BH Telecom Premijer lige dobiti licence za nastupe na međunarodnoj sceni, saznaje Radiosarajevo.ba iz "kuće nogometa" u našoj zemlji. 

Posljednjih dana među pojedinim najboljim klubovima Premijer lige BiH traje neizvjesnost u vezi dobivanja licenci za Ligu prvaka i Europsku ligu, pa je naš portal od izvora bliskog čelnim ljudima Nogometnog saveza BiH tražio informaciju više.

"Koliko sam upoznat svi klubovi su u Nogometni savez BiH dostavili podatke. Trenutno Komisija razmatra svaki klub posebno i pravi analizu stanja u timovima iz vrha tabele. Ne bismo špekulirali koji klubovi su već dobili "zeleno svjetlo", kao i oni koji su blizu da dobiju "zeleno svjetlo". Sve će biti objavljeno 5. maja, do kada bi ova komisija trebala završiti posao", pojasnio je izvor iz NSBiH za naš portal. 

Jučer je Nihad Selimović, predsjednik FK Željezničar, za Radiosarajevo.ba potvrdio da očekuje da tim s Grbavice dobije prolaznu ocjenu NSBiH za nastup u Europskoj ligi. 

Nihad Selimović, predsjednik FK Željezničar: Licenca za Europu nije upitna

U ovom trenutku izlasku na europsku scenu se nadaju i u Radniku iz Bijeljine , kao i tuzlanskoj Slobodi, odakle stižu informacije da još uvijek imaju vremena da izmire obaveze i dugovanja za dobivanje te licence. 

Moramo naglasiti da je Europska nogometna federacija (UEFA) svake godine pooštrila kriterije za dobivanje licence za europske nastupe, pa će i ove godine NSBiH imati pune ruke posla. 

Za Premijer ligu BiH kriteriju su nešto blaži, ali to ne znači da će NSBiH pojedinim klubovima progledati "kroz prste" i dozvoliti nastup u elitnom razredu našeg nogometa. 

"Sve što pojedinui mediji pišu, treba ostaviti po strani. Ovo vam je tačna informacija. Dakle, 5. maj je dan odluke za klubove koji imaju europske ambicije", potvrđeno je za Radiosarajevo.ba iz NSBiH.

Očekuje se da će odluku saopćiti Adnan Džemidžić, generalni sekretar Nogometnog saveza BiH. 

Nihad Selimović, predsjednik FK Željezničar: Licenca za Europu nije upitna

Ne vidim nijedan problem zbog čega Željezničar ne bi dobio licencu za Europu za narednu sezonu. Za sve ove neke probleme sam saznao iz medija. Koliko imam informaciju, a smatram da je tačna, u našem klubu sve je čisto, tako da nemamo nikakvih problema koji nas mogu zaustaviti na putu da Željezničar ponovo izađe na međunarodnu scenu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije