Osim: Nisam trčao za odlikovanjima, ona sama dođu

Fena
Osim: Nisam trčao za odlikovanjima, ona sama dođu
Ambasador Japana u Bosni i Hercegovini Kazuya Ogawa uručio je Orden izlazećeg sunca, zlatnih zraka sa značkom bivšem selektoru japanske fudbalske reprezentacije, legendi jugoslavenskog i bh. nogometa Ivanu Osimu. 

Orden je dodijeljen velikanu Fudbalskog kluba Željezničar u okviru jesenjeg carskog nagrađivanja, a nagrada se dodjeljuje kao priznanje za doprinos razvoju fudbala u Japanu i promociju međusobnog razumijevanja između Japana i Bosne i Hercegovine.

Nagrada Ivanu Osimu dodijeljena je danas na ceremoniji u rezidenciji abasadora Ogawe, kojoj su prisustvovali članovi porodice Ivana Osima, čelnici Nogometnog saveza BiH Elvedin Begić i Jasmin Baković, visoki predstavnik OHR-a u BiH Valentin Inzko i drugi.

Osim je u svom obraćanju zahvalio Vladi Japana i ambasadoru Ogawi, te poručio da BiH treba gajiti prijateljstvo s Japanom i narodom te zemlje. 

"Ovo je veliko priznanje, barem ja mislim tako. Ja nisam trčao za odlikovanjima, ali kada posvetite život nečemu ona sama dođu. Čovjek mora svašta pretrpiti da bi došao do nečeg ovakvog. Treba raditi, igrati nogomet i vjerovat u sebe, a na kraju imati sreće i doći u zemlju kakva je Japan. Bilo bi lijepo da možemo naučiti od njih kako da radimo" izjavio je Osim. 

Legendarni ''Štraus'' sa Grbavice je poručio da bi volio podijeliti nagradu s ljudima u Japanu i BiH koji su u jednoj mjeri zaslužni što je dobio Orden, te da su tragovi prijateljstva i saradnje između BiH i Japana vidljivi. 

"Kroz fudbal smo pokrenuli jednu priču prijateljstva s Japanom čije tragove je danas moguće vidjeti. Nadam se da će ta veza ostati, i da će BiH vječito ostati prijatelj s Japanom. Ta veza je započeta u Sarajevu, nadam se da ćemo se češće susretati s Japanom, ne samo kroz fudbal. Japan nam je pomogao kada se niko drugi nije sjetio i nadam se da im možemo vratiti istom mjerom. Treba čuvati prijatelje", rekao je Osim. 

Ambasador Ogawa je naglasio da je Ivan Osim dao veliki doprinos razvoju nogometa u Japanu i promociji mrđusobnog razumijevanja između Japana i BiH kao bivši selektor japanske nogometne reprezentacije i bivši savjetnik Nogometnog saveza Japana. 

Ivan Osim 2003. je postao trener japanskog fudbalskog kluba JEF United Ichihara i s kojim 2005. osvaja Yamazaki Nabisco – Kup. Nakon toga, 2006. godine postaje selektor japanske državne reprezentacije.

Iako je zbog zdravstvenih problema u novembru 2007. morao podnijeti ostavku, nastavio je savjetovati japanski fudbalski savez, istovremeno promovirajući međusobno razumijevanje između Japana i Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije